De Breedijk Hoeve

Wie zijn we?

De Breedijk Hoeve is een rundveehouderij met daarnaast schapen, paarden en pony's en kleinvee (konijnen, kippen, geiten en hangbuikzwijntjes). We hebben een tuin met bloemen, kruiden, fruit en groente. De groente uit de tuin gebruiken we om te koken of worden door de deelnemers mee naar huis genomen. Van de bessen maken we zelf jam. In onze kas groeien in de zomer komkommer en tomaten die we bij de lunch kunnen eten. Ze smaken heerlijk!
Op de boerderij werken begeleiders met ruime ervaring met het werken met deelnemers met verschillende achtergrond op de boerderij. Door de diversiteit aan dieren en overige activiteiten kunnen we zorgen voor een leuke, gevarieerde en verantwoorde dagbesteding. Ieder jaar hebben we ook een aantal stagiaires die ervaring opdoen bij het begeleiden op een zorgboerderij.

De sfeer tussen de deelnemers is leuk en ze helpen elkaar graag. Het is mooi als al het werk klaar is, maar er is geen druk. Er kan regelmatig even pauze gehouden worden.

We hebben ons eigen busje waarmee we onze deelnemers ophalen en weer thuis brengen.


Het werk

Ons doel is om een prettige werkomgeving te bieden voor cliŽnten die een dagbesteding willen hebben in en met de natuur.

Wij hebben werkzaamheden waarmee wij voor iedere cliŽnt een leuke dagbesteding kunnen samenstellen. Er is keuze uit het verzorgen van de dieren, meewerken in de tuin of het doen van klussen zoals het maken van hokken, hekken en schilderen. Ook kan er gewerkt worden in de kantine. in 2004 hebben we een aantal hoogstam fruitbomen gepland. We hebben een kleine kas waarin we groente verbouwen die we gebruiken tijdens de lunch. We maken van het fruit heerlijke jam die we verkopen en natuurlijk zelf ook gebruiken tijdens de broodmaaltijd tussen de middag.

s'morgens en s'middags is er thee en koffie voor iedereen en s'middags verzorgen we de lunch. Een keer per week op een wisselende dag maken we een lekkere warme maaltijd. En als iemand jarig is maken we zelf een lekkere taart.

In de zomer is er een dagje uit dat door de zorgboerderij verzorgd wordt en met de kerst hebben we een gezamelijk kerstdiner. Het is ook altijd een verrassing wat er in het kerstpakket zit.


En verder ...

De boerderij ligt in Waterland-Oost een cultuurhistorisch waardevol veenweidegebied. Wij werken actief mee aan natuurbeheer in de vorm van weidevogelbescherming, bloemrijke slootkanten en later maaien. Deze maatregelen helpen om de weidevogels een goede omgeving te geven om te broeden en hun jongen op te voeden. Daarnaast wordt er op onze boerderij geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen.

We vinden het belangrijk om zo een bijdrage te leveren aan de natuur waarin wij leven. We wijzen deelnemers op de natuur van elk seizoen en maken regelmatig een wandeling (met of zonder onze shetlandpony's).

We zijn sinds mei 2011 omgeschakeld naar Biologische productie.


Jaar van opening

Wij zijn in 2000 als zorgboerderij gestart.