Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen. Zit je vraag er niet bij? Onderaan de pagina kun je je vraag stellen.

Zorgboerderij beginnen

Waar kan ik me als zorgboerderij aanmelden?

Als zorgboer wordt je via je regionale organisatie (de leden van de Federatie) ingeschreven in de database van zorgboerderijen op deze website. Daarvan krijg je vanzelf bericht en de uitnodiging informatie en foto's aan te leveren. Zie ook Zorgboerderij starten

Ik wil een zorgboerderij oprichten. Hoe moet ik dit doen?

Het is raadzaam het  ‘Handboek landbouw en zorg’ te downloaden. Hierin vind je allerhande informatie over het opstarten van een zorgboerderij: van het kiezen van de doelgroep tot het opstellen van de contracten. Let er wel op dat het op sommige punten inmiddels verouderd is.

Ik zou graag een adviesgesprek willen. Kan dat?

Ja dat kan. Onze leden zijn de regionale organisaties. Zij staan u graag te woord. Zie de pagina over Zorgboerderij starten

Zorgboerderij zoeken

Hoe vind ik een geschikte zorgboerderij?

Onder Zorgboerderij zoeken kun je links selecteren op bijvoorbeeld regio of soort zorg, waarna rechtsboven het specifieke aanbod verschijnt. 

Algemeen

Ik wil meer weten over zorglandbouw, bij wie kan ik terecht?

Tjitske Ypma is communicatiemedewerker voor de Federatie Landbouw en Zorg. Je kunt haar bereiken via tjitske.ypma@zorgboeren.nl. Zij kan je helpen aan de juiste telefoonnummers, beeldmateriaal en achtergrondinformatie. 

Wat is zorglandbouw?

Zorglandbouw betekent dat mensen zorg krijgen op een boerderij. Zij gaan zich beter voelen door samen met andere mensen te zorgen voor planten of dieren. Voorbeelden van doelgroepen zijn dementerenden, geestelijk of lichameijk beperkten, jongeren of kinderen met een hulpvraag, ex-verslaafden etcetera. Zie ook het artikel over de kernwaarden van de zorglandbouw

Wat doet de Federatie Landbouw en Zorg

De Federatie Landbouw en Zorg ondersteunt haar leden -de regionale organisaties- bij allerlei zaken. Zo heeft ze gezorgd voor een erkend kwaliteitssysteem, brengt ze tweemaandelijks een nieuwsbrief uit voor zorgboeren, organiseert ze een landelijke Dag van de Zorglandbouw, behartigt ze de belangen van zorgboeren in politiek en bij stakeholders als zorgverzekeraars en is ze aanspreekpunt voor de sector bij calamiteiten.

Ook beheert ze deze website en zorgt ook hierbuiten voor informatie vergaring en verspreiding. Bijvoorbeeld door nauw contact te onderhouden met kennisinstellingen en door relaties te onderhouden met zorgboeren in het buitenland. Ze ondersteunt ontwikkelingen van nieuwe takken, zoals onderwijs op de zorgboerderij, en doet in opdracht van ZonMW onderzoek naar een manier om meer kwaliteit te krijgen met minder bureauwerk. Hiervoor kijkt ze naar de kernwaarden.  

 

Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn de elementaire zaken waar de zorglandbouw voor staat. We hebben er nu zes gedefinieerd, maar ze zijn onderwerp van onderzoek dus mogelijk wijzigt hier nog iets. Goed eten, handen uit de mouwen, huiselijk en persoonlijk, buitenleven, natuurlijk ritme en maatschappelijke participatie zijn nu vastgesteld.