De Maargies Hoeve

Wie zijn we?

In 2001 besloot Lu Nijk om op het bestaande melkveebedrijf een zorgtak te beginnen om mensen die extra begeleiding nodig hebben een warme en zorgrijke omgeving te bieden. In de afgelopen jaren is deze zorgtak uitgegroeid tot een volwaardig zorgbedrijf 'de Maargies Hoeve', waar een aantal begeleiders in vaste dienst is gekomen. Daarnaast  zijn er diverse parttimers, vrijwilligers en stagiaires werkzaam op de boerderij.

In maart 2013 zijn beide dochters, Hedy en Lotte Nijk, toegetreden tot het bedrijf. In 2016 is ook zoon Gerbert toegetreden.

Het bedrijf bevindt zich aan de rand van Steenwijk, tussen de bossen van Havelte en de Woldberg en de meren van Giethoorn.

In de loop van de jaren hebben steeds meer dieren een plekje op de boerderij gevonden. Momenteel zijn er koeien, paarden, pony's, ezels, schapen, geiten, varkens, honden, katten, konijnen, cavia's, kippen en eenden. Voor ieder wat wils dus. 
Sinds juni 2010 is er op de zorgboerderij ook een kleinschalige theeschenkerij. In de gezellig aangeklede 'theeschenkerij de Maargies Hoeve' of op het terras bij de dierenweide, kunt u genieten van allerlei soorten thee, een lekker kopje koffie of een glaasje fris. Ook hebben we heerlijk huisgemaakt gebak en diverse andere lekkernijen, vaak bereid met producten uit eigen moestuin. Dit alles wordt onder begeleiding gemaakt en geserveerd door onze zorgdeelnemers zelf. Ook een uitgebreide high tea behoort tot de mogelijkheden.

Meer dan de moeite waard om eens te komen kijken en vooral te komen proeven!

Openingstijden theeschenkerij: elke dag van 11.00-17.00 uur. Tussen kerst en oud en nieuw gesloten.


Het werk

De werkzaamheden kunnen zeer divers zijn. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de deelnemer, valt hierbij te denken aan:
- het verzorgen en melken van meer dan 280 melkkoeien
- het voeren van de kleine kalfjes

- het voeren en verzorgen van onze hobbydieren, zoals paarden, geiten, schapen, ezels, konijnen en cavia's
- het schoonmaken en opstrooien van de hokken
- het onderhouden van het erf rond de boerderij
- het werken in de groentetuin en de tunnelkas

- het meehelpen in de theeschenkerij

-zagen en kloven van hout

Naast het werk op de boerderij is er ook tijd voor ontspanning, zoals het bos in voor een wandeling en activiteiten, knutselen, creatieve activiteiten in ons atelier of het spelen van spelletjes. Ook hebben wij het 'Kleinste kerkje van Nederland' achterop ons erf gebouwd, waar deelnemers tot rust kunnen komen.

Er is een gezellige kantine waar we koffie en thee drinken en waar we 's middags samen lunchen.
 


En verder ...

De Maargies hoeve biedt zeer diverse activiteiten. We houden hierbij rekening met de mogelijkheden van de deelnemers. Erg belangrijk vinden wij het creŽren van een zinvolle dagbesteding met een rustige werksfeer. We hechten op ons bedrijf veel waarde aan het ritme van de dag en van de seizoenen. Iedereen kan bij ons genieten van de buitenlucht.

We zijn in het bezit van het keurmerk 'Kwaliteit laat je zien', wat betekent dat wij voldoen aan alle kwaliteitseisen die worden gesteld door de landelijke Federatie Landbouw en Zorg.

Ons bedrijf is aangesloten bij VZO, de vereniging van Zorgboerderijen in Overijssel. Ook zijn we aangesloten bij BEZINN (Boer en zorg in Noord Nederland) en Klaver4you, wat betekent dat we Zorg in Natura kunnen leveren.


Jaar van opening

Wij zijn in 2001 als zorgboerderij gestart.