De Olle Es

Wie zijn we?

De Olle Es

De Olle Es is een professionele organisatie die naar individuele behoefte arbeidstoeleiding, individuele begeleiding gerichte activerende en ondersteunende begeleiding biedt. De natuurlijke rijke omgeving biedt tal van aanknopingspunten die therapeutisch aangewend kunnen worden. Binnen die omgeving zorgt zorgboerin Mieke Schrijver dat iedereen een eigen plek heeft en taken die passen. Ze schudt het werk als het ware uit haar mouw, in afstemming met wat iemand op dat moment nodig heeft of juist te bieden heeft. Er is het werk in de grote moestuin, de verzorging van kippen, koe, paard en grote pony's, poes en  het onderhoud van de gebouwen en weilanden,  fruitbomen en het bosje. 

De formule is eigenlijk heel simpel: de mensen die er tegelijkertijd zijn vormen 'het gezin van de dag' -een gezin dat de volgende dag weer heel anders samengesteld kan zijn, maar dat in elke samenstelling werkt zoals een gezin dat optimaal gesproken doet. De Zorgboerderij biedt onderdak aan kinderen, soms zelfs een hele klas tegelijk, jongeren, volwassenen, ouderen voor een aantal uren of een dag per week, een logeerweekend of een langere periode - net wat ieder nodig heeft. Met iedereen worden persoonlijke afspraken gemaakt, met persoonlijke doelstellingen die vastgelegd worden in een overeenkomst. De zorgboerin is ook ouderschapsconsulent en kan als paardencoach behandeling bieden.

De aanleiding om naar de Olle Es te komen kan variŽren: behoefte aan ontspanning, rust of juist inspiratie, nieuwe energie; behoefte aan structuur, therapeutisch werken, bepaalde levensfase, opkrabbelen na een ziekte periode of in het kader van dagbesteding. Groenteabonnementen verjaardagsfeestjes en b&b behoren tot de mogelijkheden. woofers geven het geheel soms een inspirerend internationaal tintje. Op De Olle Es wordt niet gerookt, niet binnen en niet buiten.


Het werk

Zorgvragers werken mee in de tuin, met de verzorging van de dieren, met onderhoud van het weiland en gebouwen, snoeien, alles wat er in de seizoenen aan de orde komt. Oogsten voor de groentepakketten, rapen eieren. Daarbij proberen we iemands interesse, wensen te volgen. We zijn ingesteld op ontwikkeling, werken aan zelfvertrouwen, fysiek sterker worden door lichamelijke arbeid. In de winter zullen we o.a.met hout bezig zijn. Mogelijk om onder kundige leiding te schilderen, boetseren etc. ook mogelijk om yoga of euritmie in te passen.  intern (begeleid) alleen tijdelijk wonen. In de ochtend nemen we tijd om elkaar te vertellen wat ons die dag al opgevallen is. Voor mensen met een burnout die vertrouwen terug willen winnen is er een reÔntegratie- traject 'Te Paard'. Dit wordt na gesprek op maat aangeboden. Hierin kunnen allerhande aspecten rondom de paarden al werkende met de paarden teruggekoppeld worden naar ervaringen in de werksituatie.


En verder ...

De boerderij is in het prachtige IJsseluiterwaardengebied gelegen. In de kunstwerkplaats werken op maandag zelfstandige kunstenaars.  Er wordt biologisch en zonder produktie-druk gewerkt. Er worden wekelijks een paar groentepakketten samen gesteld. Uitgangspunt is dat ieder weer met zijn handen in de aarde mag om verbinding met de aarde, en dus met jezelf te krijgen. Door er eerst alleen maar eens te zijn, te genieten en je eigen interesses wakker te laten worden. Door bij een paard te 'werken'. Op ongeveer 25 woensdagmiddagen komt dhr. W Veerman euritmie met ons doen.  Maaltijden vnl van (eigen)  biologische producten.


Jaar van opening

Wij zijn in 2004 als zorgboerderij gestart.