De Peelwerker

Wie zijn we?

Wij zijn Lian en Ton Berkers. Samen met onze kinderen wonen we op onze boerderij welke ligt aan de rand van natuurgebied De Groote Peel, er is volop rust ruimte. 

In het jaar 2000 begon Lian met Zorgboerderij ‘De Peelwerker’ en was 3 dagen open. In 2001 is collega Annemie aangesteld, zodat we vanaf toen 5 dagen dagbesteding kunnen bieden.

Op ‘De Peelwerker’ zijn landbouw en zorg een mooie combinatie. Onze 75 melkkoeien en 45 stuks jongvee vormen het hart van onze landbouwactiviteiten. Gaat het om de zorgtak dan zijn onze hulpboeren het stralende middelpunt. De cliënten hebben een verstandelijke beperking en kunnen op onze boerderij terecht voor een prettige, kleinschalige vorm van dagbesteding. 'Zorg op maat' staat bij ons hoog in het vaandel. Per dag zijn er op onze boerderij 6 cliënten te vinden. Wat ‘De Peelwerker’ voor hen zo prettig maakt? Als hulpboer mag je jezelf echt mede-verantwoordelijk voelen. Je ziet je kalfje opgroeien tot koe. Bovendien hangt er op onze zorgboerderij een huiselijke sfeer en is het mogelijk activiteiten af te stemmen op individuele wensen. 

Wij bieden een breed scala aan activiteiten, zowel boerderij-activiteiten als ook hele andere activiteiten.

Onze hulpboeren kunnen rekenen op professionele begeleiding. Zorgboerin Lian kan bogen op een jarenlange ervaring bij Stichting Oro. Er is een vaste medewerkers in dienst: Annemie . Annemie is gediplomeerd Z verpleegkundige. Na haar opleiding heeft zij verschillende cursussen gevolgd en bovendien heeft zij jarenlange ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.


Het werk

Het activiteitenaanbod bij ‘De Peelwerker’ is heel divers. We kijken naar de individuele behoefte van de cliënt. We bieden de activiteiten aan in een duidelijk dag- en werkritme. De hulpboer een eigen werkmap voorzien van foto's en picto's. Er is geen werkdruk en iedereen werkt in z'n eigen tempo. Bij ‘De Peelwerker’ is er ruimte voor een persoonlijke invulling van het werk. Verder vinden we het van belang te kijken naar mogelijkheden en de verdere persoonlijke ontwikkeling van de cliënten.

Welke activiteiten vinden er plaats.

Na het werkoverleg onder het genot van een kop thee of koffie, trekken de hulpboeren hun overall en laarzen aan om de dieren te verzorgen. De dag begint met het verzorgen van een eigen kalfje. Daarna krijgt de rest van de dieren voer: de koeien, pinken, kalveren en honden. Elke dag rijden twee hulpboeren mee op de tractor. In de zomer mogen zij regelmatig mee voor een ritje om het gemaaide gras te schudden. Komt de loonwerker of de dierenarts op het bedrijf, dan kijken we mee naar hun werkzaamheden. De hulpboeren kunnen ook vragen stellen om er nog meer van te leren. ’s Middags maken de hulpboeren (indien mogelijk) een stevige wandeling om de koeien uit het weiland te halen. Anderen wachten de kudde koeien op en genieten zo toch mee van de nieuwsgierige koeien die hen komen besnuffelen. Verdere agrarische activiteiten zijn: hokjes uitmesten, stallen schoonspuiten en poetsen, schoonmaken van agrarische ruimtes, emmers wassen, aanvullen van voorraden, opstrooien van de hokken, knuffelen met honden, katten, konijn, etc.

Erf en tuin activiteiten: zoals gazon maaien, erf vegen, schoon spuiten, bladeren harken, snoeien. We plukken fruit en verwerken deze tot jam. Middels een kastje aan straat, verkopen de hulpboeren deze jam in de zomermaanden. In de winter maken we vetbollen om aan de vogels te voeren.

Ook is er een soort van werf, waarin we activiteiten aan gebieden zoals: Slopen van huishoudelijke apparaten, sorteerwerk, recyclen van blik ijzer, plastic, papier e.d. Schoonmaken van potjes voor de jam en deze sorteren.

Creatieve activiteiten: Het maken van cadeaupakketjes: we weven bijvoorbeeld mandjes of beplakken kistjes. Hierin komt eigengemaakte jam, appelmoes of andere versnaperingen. Verder zijn we bezig met: jam-doekjes tekenen voor potjes jam; houten schilderijen, wijnrekjes, cadeaupapier en kaarten maken en andere creatieve bezigheden. Houtbewerking, zagen, schuren en timmeren van hout en daarvan o.a. kistjes maken of plantenbakjes.            Productiewerk: Zoals stickerwerk voor 'Snack Products' of jam of opdrachten van verenigingen of bedrijven.

Wekelijks wisselen we activiteiten af met koken, bakken, gezelschapsspelen, en samen muziek maken en zingen onder begeleiding van de gitaar van het personeel of playbacken.

Verder is er ruimte naar gelang de behoefte voor educatie, inspelen op seizoenen, projecten en excursies. Vaste jaarlijkse excursie is meehelpen bij een geitenboer in de lammertijd.

Wij zijn een zogenaamde 'groene' zorgboerderij. D.w.z. dat wij een link hebben met de natuur en milieu. We werken graag in de natuur en met/voor de dieren. Groen staat ook voor milieubewust, wij recyclen apparaten/potjes, gebruiken o.a. materialen die van de boerderij komen voor creatieve activiteiten. Naast groei en natuur, staat groen ook voor rust, betrouwbaarheid, vrijheid, ontspannend, orde, balans en harmonie.


Wat wij belangrijk vinden.

Bij ‘De Peelwerker’ staat de kleinschaligheid, huiselijkheid en “zorg op maat” hoog in het vaandel. De hulpboer moet zich thuis voelen op onze boerderij en hier zijn ei kwijt kunnen. Door bepaalde beperkingen is het niet voor elke cliënt weggelegd om in één ruimte te werken met een grote groep mensen, een te veel aan prikkels. Bij ‘De Peelwerker’ kunnen cliënten lekker naar buiten om te werken, individueel of met meerdere. Door de persoonlijke aandacht die we kunnen bieden, komen we zo goed mogelijk tegemoet aan ieders wensen en behoeftes.


Jaar van opening

Wij zijn in 2000 als zorgboerderij gestart.