Het Kiemhuis

Wie zijn we?

Wij zijn Jelly en Jan Meijer, eigenaren van Buro Ecolan.

Buro Ecolan realiseert projecten op het gebied van zorg en arbeid in Provincie Drenthe en Groningen.
Wij werken samen met verschillende zorginstellingen, gemeenten en particuliere zorginkopers
Samen met onze partners zoeken wij naar mogelijkheden om passende arbeid en zorg te bieden binnen de huidige mogelijkheden. Wij spelen in op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Bij alles wat wij ontwikkelen is voor ons arbeid en zorg leidend.

Wij staan midden in de maatschappij en verbinden deze met onze deelnemers.
 

Buro Ecolan 

Buro Ecolan is in 2000 opgericht onder de vlag van een ander bedrijf. Vanaf 2005 is Buro Ecolan een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij richten ons op mensen die onder de participatiewet vallen (bv. mensen met: WaJong, Wia, Bijstand, WsW) en op zoek zijn naar passende arbeid. Buro Ecolan is de drijvende kracht achter het Kiemhuis en gezinshuis Ecolan. 

Het Kiemhuis

Langs de M. A. van Naamen van Eemneslaan staat een jong Rijksmonument 'het Kiemhuis'. In opdracht van de co÷peratie is in begin jaren veertig het Kiemhuis gebouwd. Leden van de co÷peratie konden hun pootaardappelen tijdens de winter in het Kiemhuis opslaan en vroeg in het voorjaar laten ontkiemen. Het Kiemhuis is een soort kas die in 2011/2012 geheel is gerestaureerd en klimatologisch geschikt gemaakt als werklocatie. Het Kiemhuis is energiearm door gebruik te maken van aardwarmte en zonnepanelen.

Op 9 juni 2012 heeft gedeputeerde Munniksma het Kiemhuis feestelijk geopend. De deelnemers maken nu dankbaar ebruik van het gebouw en de locatie. 

Dagelijks kunnen in en rondom het Kiemhuis, in combinatie met de drie landschapsploegen, dagelijks 60 dagdelen worden aangeboden.
 


Het werk

In en rond het Kiemhuis kunnen verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd. Je kunt met een klein groepje op pad om je in te zetten voor natuur, landschap en cultuur. Deze landschapsploegen onderhouden veel fiets- en wandelpaden. Daarnaast verzorgen zij ook onderhoud rond museum de Koloniehof en de tuinen van particulieren in Frederiksoord en Wilhelminaoord.

Of je kiest er voor om een dag bij het Kiemhuis te werken waar je op onze biologische tuin aan de slag kunt. Binnen kan worden gewerkt aan onderdelen voor bijenkasten. Wij hebben ook een locatie waar hout wordt gekloofd. Je voert altijd zinvolle werkzaamheden uit die er toe doen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Groentetuin bewerken en onderhouden
  • Maken van: nestkastjes, stoelen, tafels, enz.   
  • Onderhoud in en rond het Kiemhuis
  • Onderhouden van natuurterreinen (opslag verwijderen, wandel- en fietspaden onderhouden, enz.)
  • Tuinen onderhouden in het dorp Wilhelminaoord en Frederiksoord
  •    

En verder

De deelnemers worden begeleid door deskundige begeleiders. Tijdens de werkzaamheden wordt rekening gehouden met interesses en mogelijkheden van de deelnemers. Wij werken met het persoonlijk ontwikkelings- of  begeleidingsplan van de deelnemer.
Wij gaan altijd uit van het welzijn en de mogelijkheden van een deelnemer. Het Kiemhuis participeert in de locale samenleving  door elkaar te ondersteunen waar dit mogelijk is. Wanneer deelnemers dit willen en kunnen is er de mogelijkheid om bij een plaatselijke ondernemer aan de 'slag' te gaan. 

Onze deelnemers zijn mensen die iets te bieden hebben.

Een aantal keren per jaar is er onder het genot van een hapje en een drankje (geen alcohol) een gezellig samenzijn. Deelnemers die het leuk vinden kunnen helpen bij het koken en de barbecue.

Bij voldoende belangstelling kunnen deelnemers meedoen aan een cursus: motorkettingzaag of bosmaaier. Deze erkende cursussen worden door een van de begeleiders gegeven. Nordwin college verzorgt het examen en de certificaten. 


Jaar van opening

Wij zijn in 2012 als zorgboerderij gestart.