Woonerf Luscinia

Wie zijn we?

Woonerf Luscinia is een kleinschalig woon-zorg initiatief in het buitengebied van de Achterhoek. Op de 7 ha grote terrein bevinden zich het woonhuis, de werkplaatsen/atelier, de camping met de kantine, het bosgebied, en allerlei weides waar nu de schapen lopen.

Wij, Leo en Marianne van der Westen, wonen en werken hier nu vanaf december 2013. Samen met een klein team medewerkers (AriŽnne, Ondine, Ella) bieden wij begeleiding voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar met een lichte tot matige verstandelijke beperking: bij het wonen, leren, werken en vrij-tijdsbesteding. Het gaat om (jong) volwassenen die zich willen aansluiten bij en geborgen voelen in een woon-werkgemeenschap waar ze tot hun recht komen en zich kunnen ontwikkelen binnen hun mogelijkheden.


Het werk

Binnen Woonerf Luscinia hebben we verschillende werkgebieden. Samen met bewoners en andere deelnemers zoeken we naar werkzaamheden die het beste passen bij hun ontwikkeling. Zodat iedereen verder kan groeien en ieders kwaliteiten tot hun recht komen, in samenwerking met anderen.

Werkgebieden zijn:

- de biologische moestuin, met de nieuwe tunnelkas, waar allerlei groentes verbouwd worden. Ook de nieuw opgezette pluktuin (bloemen) hoort bij de werkgebied. Ook komende jaar gaan we weer allerlei groentenpakketjes en bloemen boeketten samenstellen om te verkopen.

- het huishouden: dit betreft het bereiden van het eten, het inmaken van allerlei produkten als chutney's en jams, de schoonmaak en de was, het gezellig maken van het huis met bloemen en mooi verzorgde hoekjes, elke dag de koffie verzorgen voor de werkers, de inkoop.

- erf- en bosonderhoud: omdat het een grote locatie is, kan er van alles gedaan worden. Hekken repareren, maaien, vegen en harken, de verlichting controleren, omgewaaide en slechte bomen verzagen, het verzorgen van het haardhout voor in de winter, etc.

- werken op het kleinschalige kampeerterrein (Camping de Nachtegaal): dit betreft algemeen onderhoud, het maaien en bijhouden van de kampeervelden, het welkom heten van nieuwe kampeerders, en deze inschrijven.

- de ambachtelijke houtwerkplaats: hier is Leo de meubelmaker en houtbewerker. We werken daar in de fijne werkplaats aan kandelaars, klokken, vogelkasten, kaarsenstandaards, kasten, etc.

- het kunstatelier: elke vrijdag is deze open. Marianne verzorgt hier de creatieve inslag: er wordt met allerlei materialen gewerkt, al naar gelang de tijd van het jaar.

De werkgebieden zijn ook toegankelijk voor mensen van buiten af.


Stand van zaken

Mei 2017: Momenteel hebben wij ruimte voor nieuwe bewoners. Heb je interesse, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en rondleiding.

In de dagbesteding is ook nog voldoende ruimte om te komen werken.


Jaar van opening

Wij zijn in 2013 als zorgboerderij gestart.