Woonerf Luscinia

Wie zijn we?

Woonerf Luscinia is een kleinschalig woon-zorg initiatief in het buitengebied van de Achterhoek. Op de 7 ha grote terrein bevinden zich het woonhuis, de werkplaatsen/atelier, de camping met de kantine, een natuurgebied, en allerlei weides voor de schapen en de paarden.

Wij, Leo en Marianne van der Westen, wonen en werken hier nu vanaf december 2013. Samen met een klein team medewerkers bieden wij begeleiding voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar met een lichte tot matige verstandelijke beperking: bij het wonen, leren, werken en vrij-tijdsbesteding. Het gaat om (jong) volwassenen die zich willen aansluiten bij en geborgen voelen in een woon-werkgemeenschap waar ze tot hun recht komen en zich kunnen ontwikkelen binnen hun mogelijkheden.


Het werk

Binnen Woonerf Luscinia hebben we verschillende werkgebieden. Samen met bewoners en andere deelnemers zoeken we naar werkzaamheden die het beste passen bij hun ontwikkeling. Zodat iedereen verder kan groeien en ieders kwaliteiten tot hun recht komen, in samenwerking met anderen.

Werkgebieden zijn:

- de biologische moestuin, met tunnelkas, waar allerlei groentes verbouwd worden. Ook de pluktuin (biologische bloemen) hoort bij de werkgebied. In het zomerseizoen hebben we een landwinkel voor verkoop groentes, bloemen, eieren, sappen, jams, etc.

- het huishouden: dit betreft het bereiden van het eten, het inmaken van allerlei produkten als chutney's en jams, de schoonmaak en de was, het gezellig maken van het huis met bloemen en mooi verzorgde hoekjes, elke dag de koffie verzorgen voor de werkers, de inkoop.

- erfonderhoud: omdat het een grote locatie is, kan er van alles gedaan worden. Hekken repareren, maaien, vegen en harken, de verlichting controleren, omgewaaide en slechte bomen verzagen, het verzorgen van het haardhout voor in de winter, etc.

- werken op het kleinschalige kampeerterrein (Camping de Nachtegaal): dit betreft algemeen onderhoud, het maaien en bijhouden van de kampeervelden, het welkom heten van nieuwe kampeerders, en deze inschrijven.

- de ambachtelijke houtwerkplaats: hier is Leo de meubelmaker en houtbewerker. We werken daar in de fijne werkplaats aan kandelaars, klokken, vogelkasten, kaarsenstandaards, kasten, etc.

- het kunstatelier: elke vrijdagmiddag is deze open. Marianne verzorgt hier de creatieve inslag: er wordt met allerlei materialen gewerkt, al naar gelang de tijd van het jaar.

De werkgebieden zijn ook toegankelijk voor mensen van buiten af.


Stand van zaken

Juli 2019: Momenteel hebben wij 5 bewoners. Er is nog één open plek. Aanmelding loopt via email of telefonisch. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en rondleiding.

In de dagbesteding is ook nog voldoende ruimte om te komen werken.

VACATURE: Wij hebben een vacature voor woonbegeleider en voor werkbegeleider. Zie onder 'Vraag en aanbod' op deze website, of op onze eigen website.


Jaar van opening

Wij zijn in 2013 als zorgboerderij gestart.