Op de Dreesj

Wie zijn we?

Zorgboerderij 'Op de Dreesj' te Holtum, gem. Sittard.

Jos en Frieda Hilkens houden op hun bedrijf konijnen, fruit (kersen, frambozen en aardbeien) en akkerbouw.

Jos heeft een agrarische achtergrond, Frieda, zelf ook boerendochter, heeft na haar VWO-opleiding, meerdere jaren in een ziekenhuis gewerkt.

Beiden zijn ervaringsdeskundige  in de zorg met mensen met een verstandelijke beperking en als mantelzorger in de ouderenzorg.

Met een vrolijke noot en op zijn tijd serieus,  geven wij de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij op een prettige en zinvolle wijze gestalte. Daarnaast is er voldoende tijd en ruimte voor creatieve en ontspannende activiteiten, zoals schilderen breien, gezelschapsspelen, bewegen, wandelen.

Momenteel zijn er bij ons  mensen met een verstandelijke beperking en  ouderen, verdeeld over 5 dagen per week (maandag t/m vrijdag).


Het werk

Hulpboeren

De meeste werkzaamheden doen de (jongere) hulpboeren samen met de boer of boerin. Sommige werkzaamheden mogen er, na ervaring zelfstandig gedaan worden, zoals biggen voeren. Een werkdag is van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Werkzaamheden:

- onderhouden van moestuin & siertuin, onkruid wieden onder heg en in de (aardbeien)kas

- kersen plukken (laagstam)

- frambozen, aardbeien, bramen plukken (zomer)

- fruit verwerken (bijv. jam)

- samen koken en samen eten

- kantine-werkzaamheden

- hulp bij snoeiwerkzaamheden

- hulp bij hout kloven/zagen met handzaag.

Senioren  Met onze dagverzorging willen we mensen niet afhankelijk laten worden van de zorg, maar juist ondersteunen in het zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Centraal staat een plezierig contact met elkaar. Het motto is: heel veel kan, niets moet. Frieda: 'Wij maken er samen een gezellige, zinvolle dag van. Wij stemmen de activiteiten zoveel mogelijk af op de interesses en wensen van de deelnemers. De activiteiten kunnen variŽren van frambozen plukken, genieten van het voorjaarszonnetje in de tunnelkas, tot een spelletje doen, breien, schilderen, samen de krant lezen of helpen met het voorbereiden van de warme maaltijd. En niet te vergeten deze warme maaltijd samen op te eten!' Tijdens de dagverzorging wordt ook met iedere deelnemer individueel gekeken hoe structuur gebracht kan worden in het dagelijkse leven thuis.


Handig om te weten

Na de lunchpauze maken wij dagelijks een wandeling met de hond, in de mooie groene omgeving van onze boerderij.

 

De zorgboerderij werkt samen met meerdere instellingen die cliënten aanleveren. Het is zowel mogelijk om met een PGB zorg in te kopen, als via Zorg in Natura. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

Bereikbaarheid:

De boerderij is gemakkelijk te bereiken vanaf de A2:

afstand tot afslag Roosteren: 3 km., afstand tot afslag Born: 2 km.

Openbaar vervoer: treinstation Sittard. Vanaf het station rijdt 2 x per uur een bus naar Holtum. Vanaf de bushalte is het 10 minuten lopen naar de boerderij.

Het is ook mogelijk om met het busje van de boerderij opgehaald te worden.


Jaar van opening

Wij zijn in 2001 als zorgboerderij gestart.