Uncategorised

Welkom!

uitnodiging-zo-kan-het-ook-13-mei.pdf

Hier vind je de brief van het IGJ over hoe je gegevens moet aanleveren in het kader van de Wzd.

Hier vind je het tarievenoverzicht 2024

Hier vind je het overzicht van de tarieven in 2023.

Aansluitovereenkomst

Lees hier de aansluitovereenkomst in PDF

Hier vind je de statuten en hier het huishoudelijk reglement (december 2022).

Hier vind je de aansluitovereenkomst voor zorgboeren met de Federatie. Hier vind je de statuten en hier het huishoudelijk reglement.

Hier vind je de tarieven van 2023 voor aansluting bij de Federatie en het keurmerk.

De Academie Landbouw en Zorg is dé opleider voor landbouw en zorg. Als zorgprofessional in de landbouw en zorg heb jij dagelijks te maken met nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen in de sector. Voor jou als zorgprofessional is het een voortdurende zoektocht naar het beste voor je deelnemers, je team en jezelf.

Bij de academie kennen we de ontwikkelingen en de kansen. Wij vertalen deze naar beroepsgerichte opleidingen, trainingen en cursussen voor zorgprofessionals. Ze stellen je in staat vernieuwende inzichten en vakkennis op te doen op het eigen niveau en passend bij de eigen praktijksituatie. Jezelf ontwikkelen en kennis delen zorgt voor deskundigheid, verbinding en zal ook anderen inspireren.

Het aanbod komt tot stand op basis van advies van de Commissie Scholing, die bestaat uit afgevaardigden van de verschillende regionale organisaties. Zodoende kennen wij de (lokale) werksituatie en kunnen we ons opleidingsaanbod perfect afstemmen op jouw behoefte.

Voor meer informatie over al onze opleidingen: kijk op zorgboerenacademie.nl en heb je vragen over de academie dan kan je die sturen naar info@zorgboerenacademie.nl

Mocht je meer willen weten over wat er nodig is aan opleidingen en cursussen voor zorgboeren kijk dan even hier.

Hier vind je de brief

Hier vind je de brief van de Federatie aan de minister met de vraag PGB te behouden

floor oratiekaartIn de GGZ is de afgelopen jaren veel veranderd. Van het idee dat veel psychiatrische problemen iets van stofjes in het hoofd zijn, die met medicatie behandeld kunnen worden, is de kijk steeds integraler geworden. En juist die integrale kijk sluit mooi aan op de zorgboerderij. Maar zoals zorgboeren weten, is ook een zorgboerderij vaak niet de oplossing, en wordt de problematiek momenteel eerder zwaarder dan eenvoudiger. De uitdagingen in de GGZ zijn dan ook legio, en weinigen hebben daar een beter overzicht van dan Professor Floortje Scheepers, die graag met zorgboerderijen in gesprek gaat over de actuele ontwikkelingen en hoe zorgboerderijen hun steentje kunnen bijdragen aan deze enorme groep mensen.

Floortje Scheepers is hoogleraar Innovatie in de Geestelijke Gezondheidszorg, hoofd van de afdeling fotoariannePsychiatrie (zorg, onderwijs en onderzoek) van het UMC Utrecht en wetenschappelijk directeur van Phrenos. Sinds 1 april 2019 is zij lid van de Kwaliteitsraad, de de (onafhankelijke) adviesraad van het Zorginstituut Nederland. Arianne van't Hoog is psychiater en zorgboerin. Sinds 2010 heeft ze op het oorspronkelijk agrarische bedrijf van haar ouders een zorgboerderij in combinatie met een zelfstandig gevestigde praktijk voor psychiatrie.

Wanneer: dinsdag 6 oktober 19.30 - 20.30 uur. Geef je hier op!

Ben je verhinderd, kijk dan dit webinar hier terug en kijk hier de presentatie terug.

foto laura minderhoud

Dit webinar staat in het teken van het kwaliteitskader van de Zorglandbouw en het gebruik van de toolkit voor dit kwaliteitskader. Er zullen diverse praktische invullingen aangedragen worden voor het gebruik van de toolkit door zorgboeren die het al hebben toegepast en we zullen dieper ingaan op hoe het kwaliteitskader ingevuld kan worden op de zorgboerderij. Ter voorbereiding op dit webinar kunt u alvast de site bezoeken en het kwaliteitskader lezen op www.zorgboeren.nl/kwaliteitskader.foto anouk

Maya de Wilde en Anouk Hafkamp zijn beide werkzaam bij de Federatie Landbouw en Zorg en organiseren dit webinar. Maya de Wilde heeft het kwaliteitskader geschreven en samen met Anouk Hafkamp de toolkit ontwikkeld.

 

Wanneer: woensdag 5 oktober 16.00-17.00 uur. Geef je hier op!

Was je verhinderd, kijk dan dit webinar hier terug of zie hier de presentaie.

foto laura minderhoud

In het webinar bespreken we verschillende de ontwikkeling, verschillende voorbeelden en werkzame elementen van onderwijszorgboerderijen. En hun betekenis voor leerlingen die in het onderwijs uitvallen of dreigen uit te vallen. Onderwijszorgboeren bieden onderwijs en zorg aan leerlingen met vaak complexe problemen.  Zij hebben te maken met de onderwijssector en de zorgsector. Meer informatie is te vinden op de pagina www.zorgboeren.nl

Het webinar wordt gegeven door Jan Hassink, onderzoeker bij Wageningen Research, Jan Willem Veerman, emeritus hoogleraar Radboud Universiteit en enkele onderwijszorgboeren. Ze zijn allen betrokken bij het project Iedereen binnenboord door de groene leeromgeving.

Wanneer: dinsdag 4 oktober 19.30-20.30 uur. Geef je hier op!

Was je verhinderd, kijk dan dit webinar hier terug

foto laura minderhoud

‘Als mijn bovenkamer maar goed blijft’, een veel gehoorde uitspraak onder ouderen. Bang om je identiteit, herinneringen en waardigheid te verliezen. Bang om niet meer voor vol te worden aangezien, er niet meer toe te doen en niet meer mee te kunnen doen. Deze angsten zijn heel begrijpelijk, evenals bijvoorbeeld het verdriet dat mensen hebben als zij met dementie te maken hebben. Toch vertellen deze emoties niet het hele verhaal. Ook mèt dementie is het mogelijk om een goed leven te leiden. Tijdens dit webinar gaat Simone de Bruin, lector Goed Leven met Dementie bij Hogeschool Windesheim, in op de vraag wat goed leven met dementie inhoudt, en hoe zorg- en welzijnsprofessionals een goed leven kunnen ondersteunen. Niet alleen voor de persoon met dementie, maar ook voor diens naasten.

Wanneer: dinsdag 4 oktober 16.00-17.00 uur. Geef je hier op!

Was je verhinderd, kijk dan dit webinar hier terug of hier de presentatie van Simone de Bruin.

foto laura minderhoud

In this webinar we will take you on an international tour of social farming. Three Erasmus projects will disseminate their outcome, the specifics about these projects you can read below. We will also take you on an international tour through England, Norway and Austria. Professionals from these countries will tell you what a social farm looks like and how social care is arranged in their country.
Due to its international character of this webinar, it will be held in English.

Marjolein Elings is scientist Green Care at the department of Agrosystems Research of Wageningen University, the Netherlands. She is working in the field of Social Farming for more than 15 years.
Marjolein Elings will tell us in the webinar about two Erasmus projects: What valuable elements do care farms have for different target groups? Lessons learnt from research in SoFarTEAM (www.sofaredu.eu ) and Green4C (www.green4c.eu ), this  is a three-year project innovating and promoting nature-based solutions for health, well-being, and social inclusion.

Tineke Otten, has been a teacher for 25 years at NHL Stenden, and a social farmer herself for almost 16 years. She is now a full time developer of care farm studies.
Tineke Otten will tell us about the following project: The main goal of the Social FARMS project is the realization of training material for the socifoto tinekeal farm tutor, the farm manager and the care coordinator. It will include training the competences necessary for the specialization of key professionals in the social farming sector through the use and adaptation of agricultural activities to the needs of people with different types of disabilities for rehabilitation and therapeutic purposes.

Wanneer: maandag 3 oktober 19.30-21.30 uur. Geef je hier op.

Was je verhinderd, kijk dan dit webinar hier terug.

En hier vind je de presentaties:

foto laura minderhoud

Er is toenemende belangstelling voor de inzet van dieren in therapie of activiteiten als het gaat om kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ouderen met dementie op de zorgboerderij. Veel kinderen vinden het leuk om met de dieren om te gaan. Bijvoorbeeld vanwege de directe niet-oordelende feedback van het dier wordt het kind in staat gesteld om gedragsverandering veilig te oefenen. Ook voor ouderen met dementie is de omgeving van een zorgboerderij, en de daarbij horende sociale interactie ontspannend en stimulerend. Daarnaast is het zijn in en met de natuur heel rustgevend.

Een dier motiveert om te socializen en samen te werken. Door interactie met het dier en actief bezig zijn in een groene omgeving wordt het leervermogen van het kind en de deelname aan activiteiten en ontspanning van de ouderen gestimuleerd.

Dit webinar begint met een presentatie van een dier-ondersteund programma op de boerderij gevolgd door aanvullende informatie over het One Health-concept, dat wil zeggen welzijn voor mens en dier.

Wanneer: donderdag 6 oktober 16.00-17.00 uur. Geef je hier op!

Ben je verhinderd? Kijk dan het webinar hier terug. De presentatie is hier te vinden.

foto laura minderhoud

Het managen van de reputatie van een zorgboerderij wordt uitdagender door de omgeving die steeds meer druk zet. Stakeholders in jouw omgeving zijn jury, rechter en beul tegelijkertijd geworden. En een handvol twitteraarster is in staat om jouw organisatie op de knieën te krijgen. In deze presentatie krijg je praktische adviezen over de manier waarop je daar het beste mee om kunt gaan en je kunt wapenen tegen crises. Frank Peters houdt zich al dertig jaar bezig met reputatiemanagement en crisiscommunicatie en is eigenaar van Virtus Communications. Hij werkt onder meer voor opdrachtgevers als ABN AMRO, Achmea, APG, Glastuinbouw Nederland, Zilveren Kruis, diverse ziekenhuizen en de Federatie Landbouw en Zorg. 

Wanneer: woensdag 5 oktober 19.30-20.30 uur. Geef je hier op!

Was je verhinderd, kijk dan dit webinar hier terug, de presentatie is op aanvraag verkrijgbaar.

Over de veelzijdige, positieve gezondheidsfactoren van ‘buiten zijn’, is steeds meer bekend. Alle zorgboeren weten dat het werken in de buitenlucht, met dieren en planten, helend werkt. Hoe kan het 'zijn in de natuur' actief worden ingezet voor ondersteuning en ontwikkeling van de deelnemers en de creativiteit van de zorgverleners op de zorgboerderij stimuleren?

We bespreken hoe een plotselinge stortbui of het werken in de moestuin, positief kan bijdragen aan persoonlijke groei, welzijn, verbondenheid en kwaliteit van leven. Wat zijn bijvoorbeeld bruikbare kwaliteiten van een schaap, notenboom of zonnebloem? Wat kan je morgen al doen om aan je buitenruimte een extra dimensie te geven?

Het webinar wordt gegeven door Laura Minderhoud, als ortho- en klinisch pedagoog werkzaam vanuit Groen Pedagogisch Adviescentrum Kind en Natuur. Daarnaast is zij bestuurslid van stichting Groene Pedagogiek.

Wanneer: maandag 3 oktober 16.00-17.00 uur.

Was je verhinderd, kijk dan hier dit webinar terug of kijk hier de presentatie van Laura Minderhoud terug

Dit bestand bestaat niet, of u heeft geen toegang tot dit bestand.

Log in om het bestand te bekijken:

Naar de inlogpagina

Corona richtlijnen

Vaccinatie nieuws en documenten

Hier vinden de leden van de federatie Landbouw en Zorg (dus de regionale organisaties) formulieren om te gebruiken bij de administratie van hun zorgboeren.

Andere keurmerken

Aan- afmelden leden

Wijzigingen doorvoeren

Waarom heeft het branche-eigen keurmerk ‘Kwaliteit laat je zien’ de voorkeur boven andere keurmerken?

‘Kwaliteit laat je zien’ heeft de voorkeur vanuit het oogpunt van uniformiteit in kwaliteitsborging. Wanneer kwaliteit op een uniforme wijze geborgd is, dan maakt dat de positie van onze sector sterker. Dit is een voordeel bij de (landelijke) belangenbehartiging.

Aan welke aanvullende voorwaarden moet ik voldoen om met een ander keurmerk lid te kunnen worden van de Federatie?

  1. Alle zorgactiviteiten en locaties van de onderneming zijn meegenomen in de certificering (deze moeten op het afgegeven certificaat beschreven staan).
  2. Indien er schapen en/of geiten aanwezig zijn, is er een geldig zoönose certificaat.
  3. De zorgboerderij meld zich aan bij de Landelijke Klachten Regeling van de Federatie Landbouw en zorg en past deze klachtenprocedure ook
  4. Na toelating neemt de zorgboerderij deel aan zorgboeren.nl door zich te registreren als lid en de informatie over de zorgboerderij up to date te houden.

Waarom zijn er aanvullende eisen vastgesteld en door wie zijn deze eisen vastgesteld?

Deze eisen zijn vastgesteld om te zorgen dat er op alle zorgboerderijen een gelijkwaardig kwaliteitsniveau is, zodat er geen verschillen zijn tussen de aangesloten zorgboeren. Er is daarbij specifiek gekeken naar kenmerken van de zorglandbouwsector, die binnen een algemeen keurmerk minder aandacht krijgen of niet bekend zijn (zoals zoönosen). En er is gekeken vanuit het perspectief van de deelnemers: alle deelnemers van aangesloten zorgboerderijen worden op dezelfde manier geïnformeerd (klachtenregeling en deelname www.zorgboeren.nl).

Deze aanvullende eisen zijn vastgesteld in de algemene ledenvergadering van de Federatie Landbouw en Zorg op 2 september 2020.

Waar vraag ik een zoönose-certificaat aan?

Een zoönose-certificaat kan worden aangevraagd bij de GGD. https://www.gddiergezondheid.nl/keurmerkzoonosen

Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn. Met een zoönose-certificaat kan worden aangetoond, dat er maatregelen zijn genomen om zoönosen te voorkomen en de kans op besmetting te beperken.

Wat houdt ‘aansluiten bij de Landelijke klachtenregeling van de Federatie en deze toepassen’ in?

Voor aansluiting bij de Landelijke klachtenregeling van de Federatie en het toepassen daarvan, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • De zorgboerderij heeft een eigen Klachtenreglement cliënten zorgboerderijen (de zorgboerderij ontvangt hiervoor dit basisdocument van de regio, dat ze aanpast naar de eigen situatie).
  • Er is een onafhankelijke vertrouwenspersoon voor de deelnemers beschikbaar.
  • Er is een klachtenfunctionaris voor de zorgboerderij en haar deelnemers beschikbaar.
  • Deelnemers krijgen een uitdeelbrief, waarin wordt uitgelegd hoe de klachtenregeling werkt (de zorgboerderij ontvangt hiervoor dit basisdocument van de regio dat ze aanpast naar hun eigen situatie)
  • Het klachtenreglement is gepubliceerd onder 'Zorg' in uw presentatie op www.zorgboeren.nl. (kan na aansluiting bij de Federatie)

Toelichting

Klachten regelement

Iedere zorgboerderij moet een eigen Klachtenreglement cliënten zorgboerderijen opstellen. Daarnaast stelt de zorgboerderij een uitdeelbrief op voor de deelnemers, waarin naar dit klachtenreglement wordt verwezen. Het klachtenreglement van de zorgboerderij moet vrij toegankelijk zijn en goed vindbaar, dit kan op de eigen website en/of via www.zorgboeren.nl. In dit reglement is de onafhankelijke  Landelijke Klachtencommissie en de Erkende geschillencommissie benoemd. Deze commissies maken hiermee onderdeel uit van uw klachtenreglement.

Vertrouwenspersoon

Iedere zorgboerderij moet een onafhankelijk vertrouwenspersoon hebben en deze in de uitdeelbrief aan de deelnemers bekend maken. Een vertrouwenspersoon kan geen familie, medewerker of collega zijn.

Er zijn ook landelijke voorzieningen voor vertrouwenspersonen voor jeugd via de AKJ en voor vertrouwenspersonen voor de doelgroep van de Wet zorg en dwang.
NB: Deze moeten vertrouwenspersonen moeten wettelijk beschikbaar zijn voor deze doelgroepen.

Klachtenfunctionaris

Iedere zorgboerderij moet een klachtenfunctionaris hebben en deze in de uitdeelbrief aan de deelnemers bekend maken.

Verschil vertrouwenspersoon en klachtenfunctionaris

In de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) staat, dat een zorgaanbieder iemand moet aanwijzen die een klager op diens verzoek gratis bijstaat bij het indienen van een klacht, bij het formuleren van de klacht en het onderzoeken van de mogelijkheden om tot een oplossing voor de klacht te komen, oftewel de klachtenfunctionaris. Dit kan in theorie ook een vertrouwenspersoon zijn. Het is echter zo dat een vertrouwenspersoon ‘partijdig’ is, en altijd naast de cliënten staat, terwijl de klachtenfunctionaris feitelijk tussen de klager en beklaagde staat, en beide belangen behartigt. Als een zorgaanbieder er voor kiest om de taken van de klachtenfunctionaris bij de vertrouwenspersoon te leggen, zal in ieder geval de cliëntenraad ermee moeten instemmen. De Federatie Landbouw en Zorg raadt dit samenvoegen van functies af. Het is van groot belang om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Uitdeelbrief

Om de klachtenregeling bij de deelnemers bekend te maken, is er een uitdeelbrief waarin alle stappen zijn benoemd die een deelnemer kan nemen. Deze brief is een compacte weergave van de gehele procedure, goed leesbaar en compleet, zodat een deelnemer hiermee de weg kan vinden en alleen de onderliggende reglementen hoeft in te zien als het echt noodzakelijk is. De uitdeelbrief voor de deelnemers is gemaakt op basis van het voorbeeld en wordt aangevuld met eigen specifieke gegevens. Denk hierbij aan de vertrouwenspersoon, klachtenfunctionaris en eventueel de website voor de klachtenregeling.

Klachtenregeling publiceren op zorgboeren.nl

Na aansluiting bij de Federatie kan de klachtenregeling op www.zorgboeren.nl. worden geplaatst, dit gaat als volgt: via www.zorgboeren.nl/inloggen kunt u inloggen (de zorgboerderij ontvangt inloggegevens van de Federatie) en dan kiezen voor de menu opties ‘Mijn zorgboerderij’  – ‘bewerken’ – helemaal onderaan bij ‘Klachtenreglement’ het document in Pdf uploaden. Iedereen kan nu het klachtenreglement onder het kopje ‘Klachtenreglement’ downloaden.

Ik heb op mijn zorgboerderij al een andere klachtenregeling en klachtencommissie, moet ik deze opzeggen?

Nee, deze kunnen naast elkaar blijven bestaan. Een deelnemer kan dan kiezen van welke regeling deze gebruik maakt. Dit komt ook voor bij zorgboeren die in onderaanneming werken en daarom verplicht zijn aangesloten bij de klachtenregeling en -commissie van de hoofdaanbieder.

Ik moet mijn keurmerk nog halen, kan ik me al vooraf aanmelden voor deelname aan de Klachtencommissie, zodat ik dit niet eerst op een andere manier hoef te regelen?

Ja, het is mogelijk om je 3 maanden voordat je verwacht het keurmerk te behalen aan te melden, zodat je tijdens de audit aan kunt tonen dat je werkt met de klachtenregeling van de Federatie Landbouw en zorg.

Zijn er ook voorwaarden met betrekking tot de Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)?

Nee, er zijn geen aanvullende voorwaarden met betrekking tot de RI&E. De regels m.b.t. een RI&E zijn vastgelegd in de Arbowet. Voor zorgboerderijen is er een erkende RI&E. Deze kan ook door zorgboeren met een ander keurmerk gebruikt worden. Zie ook  https://www.rie.nl/instrumenten/zorgboerderijen/ .

Wat zijn de totale kosten als ik me aansluit bij de Federatie?

De kosten voor aansluiting zijn hier te vinden.

 

 

Kruidenhoeve

Driesje Boeve van Natuurkr8, uit het Gelderlandse Oosterwolde, vangt op haar zorgboerderij kinderen op die vastliepen op school. Gemiddeld komen er 5 kinderen per dag, in de leeftijd van 4-13 jaar. Het zijn kinderen met bijvoorbeeld autisme, AD(H)D, FAS, DCD, trauma, gedragsproblematiek en/of moeilijke thuissituaties.

Onderwijs én zorg
Door hen op de zorgboerderij een rustige en veilige plek te bieden, krijgen de kinderen weer ruimte om te ontwikkelen. Bij Natuurkr8 krijgen de kinderen onderwijs en zorg. Driesje vindt het belangrijk dat kinderen, wanneer ze zorg nodig hebben, ook onderwijs blijven krijgen. Juist deze doelgroep heeft onderwijs nodig om met zo min mogelijk hiaten weer terug te kunnen stromen richting onderwijs.
 
“Het gaat bij deze kinderen niet enkel om leerproblemen, maar om grotere issues. Veelal zijn het kinderen met trauma’s, die vervolgens probleemgedrag laten zien. In het onderwijs is er niet altijd de ruimte om goed met het probleemgedrag om te gaan. Dan gaat het mis en krijgen ze een doorverwijzing naar het speciaal onderwijs of komen ze zelfs thuis te zitten. Weg uit hun dorp, weg uit hun vertrouwde omgeving. Dat vind ik zo jammer, ik ben juist een inclusieve denker.”

Driesje en haar man Jacco van der Meulen hebben al jaren een verbouwde boerderij waar ze naast hun eigen twee kinderen ook pleegkinderen opvangen. Sinds 2016 zijn ze een bij de Federatie Landbouw en Zorg aangesloten zorgboerderij, met het keurmerk Kwaliteit Laat je Zien! en begonnen ze verblijf, logeer- en vakantieopvang aan te bieden.

Out of the box
Driesje was daarnaast jaren leerkracht en IB-er op een school in de buurt. “Daar is eind 2016 het idee om onderwijs en zorg aan elkaar te koppelen eigenlijk begonnen. Ik zag het misgaan met enkele kinderen met een moeilijke thuissituatie. Mijn toenmalige directeur was iemand die out of the box kon denken en mij toestemming gaf om bij mij thuis, op de zorgboerderij met deze kinderen aan de slag te gaan."

"Vanuit deze start hebben we ons onderwijs-zorgarrangement verder ontwikkeld en opgezet. Eerst gaat het er dan om te ontprikkelen, weer een veilig gevoel te geven en ruimte in het hoofd te creëren. Vervolgens gaan we leren, in samenspraak en met methodes van school. Dat vind ik heel belangrijk, die link met het onderwijs. Op sommige zorgboerderijen wordt dagbesteding gegeven aan kinderen die een leerplichtontheffing hebben of wordt een leerplichtontheffing aangevraagd. De ontheffing vind ik een slechte zaak, omdat kinderen veerkrachtig zijn en met de juiste begeleiding nog heel ver kunnen komen. Met een ontheffing wordt het veel moeilijker om een school te vinden die zich wil inspannen om een kind weer onderwijs te gaan bieden.”

Driesje en/of haar medewerkers halen de kinderen zelf op, van school of thuis. “Om die lijntjes met thuis en school dagelijks te onderhouden.” Bij Natuurkr8 heeft ieder kind zijn taakje: dieren voeren, moestuin onderhouden of koken en wordt er aandacht besteed aan natuurlijk leren en bewegen.

Eerst landen
“Kinderen beginnen vaak even met hier te landen. Soms is daar bijvoorbeeld even knuffelen met de hond of met het paard voor nodig. Uiteindelijk pakken we de draad op, met online lessen of methodieken, volgens het ontwikkelingsplan van school. Het grote verschil met school is dat een kind zich bij een te vol hoofd of overprikkeling ook makkelijk even kan ontladen. Op de trampoline, bij de dieren of in de natuur bijvoorbeeld.”

Het gaat niet altijd van een leien dakje met school, gemeente en inspectie. “Er is vaak gesteggel over financiën en goedkeuring rondom het onderwijs-zorgtraject. Ik betrek er graag een onderwijszorgconsulent bij en laat het de schoolbesturen en de gemeente vooral samen uitzoeken, nadat ik heb aangegeven wat we hier doen en hoe we werken. Uiteindelijk komen we er dan meestal wel uit met de toestemming en met de financiën, door een deel uit het onderwijsbudget te betalen en een deel uit het zorgbudget. Daarbij helpt het dat onderwijsuren bijvoorbeeld rechtstreeks worden gedeclareerd aan het onderwijs en de zorguren rechtstreeks aan de zorg.  

Meeste kinderen terug naar school
De resultaten van de onderwijs-zorgboerderij zijn echter zo goed, dat steeds meer scholen ervoor open staan en steeds meer zorgboeren het aanbieden. Bij ons is het merendeel van alle kinderen weer teruggestroomd naar een onderwijssetting. Vaak begeleiden we het proces rondom terugkeer naar school door met de kinderen mee te gaan de school in en steeds een beetje meer afstand te nemen. Kleine aanpassingen kunnen hierbij soms wonderen doen, zoals extra duidelijkheid voor de  taakstructuur met picto’s, een chill tentje in de gang of een kippenhok op het schoolplein. Out-of-the-box kunnen denken is hierbij een must!" 

"Bij Natuurkr8 hebben we ons inmiddels gespecialiseerd in de methodiek van Geef me de 5, in 2021 zullen we licentiehouder worden van deze methodiek. Geef me de de 5 is speciaal voor kinderen met autisme en in onze ervaring zeer helpend.
Ik vind het heel mooi dat het fenomeen van de onderwijs-zorgboerderij zich uitbreidt. Hoe meer kinderen door middel van een tussenstap op de zorgboerderij op school blijven, hoe beter. We moeten met elkaar wel de kwaliteit bewaken, daarom ben ik blij dat de Federatie hier ook een rol voor zichzelf ziet weggelegd.”

Zelf geniet ze er dagelijks van de kinderen te zien ontwikkelen, sterker te zien worden en weer uit te laten vliegen. “Het is het mooiste wat er is om deze kinderen weer te zien opbloeien, het is onze passie en van je passie krijg je energie!”

Een baan buitenshuis in een schoolsysteem is inmiddels niet meer te combineren met Natuurkr8. Wel is het nog steeds druk. “We zijn daarom met de logeer- en vakantieopvang gestopt en hebben de focus gelegd op het onderwijs-zorgarrangement. Wel blijven er in het gezin altijd wat plekjes vrij voor pleegkinderen.”

Ondersteuning door Federatie
De Federatie is betrokken bij twee projecten, die ondernemers zoals Driesje ondersteunen om het onderwijs-zorg aanbod de komende jaren verder te kunnen ontwikkelen. Er is tijd begroot om deze nieuwe beweging komend jaar in de belangenbehartiging te ondersteunen. 

 

Zie elders op deze website een overzicht van meer info over de onderwijs-zorgboerderij.

Door Arjan Monteny, vicevoorzitter Federatie Landbouw en Zorg en zorgboer bij Op Aarde

Beste zorgboeren en zorgboerinnen,

We kijken  terug op een bijzonder en moeilijk jaar! Corona heeft ons leven en werken in 2020 hevig beïnvloed en er een deken van verdriet en onzekerheid overheen gelegd. Het was een zwaar jaar voor onze samenleving, voor ons werk op de zorgboerderij en voor ons persoonlijk. Velen van ons zijn zelf geraakt door ziekte en verlies. We zijn allemaal in meer of mindere mate getroffen: een periode van gehele of gedeeltelijke sluiting, inzetten van alternatieve vormen van zorg, uitval van zorgdeelnemers, medewerkers en vrijwilligers, organiseren van aanpassingen op de zorgboerderij en lagere bezetting of verminderde omzet. En dat allemaal vanuit een groot gevoel van verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van de mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd.

Extra wrang dat we het juist nu moeten stellen zonder arm om de schouder, zonder troostende kus en zonder de fysieke nabijheid van dierbaren. De huidige maatschappelijke en economische crisis werpt zijn schaduw vooruit. Wat zal dit de komende jaren betekenen voor de overheidsfinanciën en de organisatie van ons zorgstelsel? Welke invloed zal dit hebben op onze zorglandbouw? In het landbouwdeel van onze bedrijven is de onzekerheid over het algemeen niet minder. Er heerst veel onrust. Opbrengsten staan onder druk en de plek van de landbouw in de maatschappij en op het platteland is niet meer vanzelfsprekend.

Gelukkig gloort er licht aan het eind van de tunnel! En dan doel ik niet alleen op het vaccin dat er aan zit te komen. We mogen ons als zorglandbouw ondanks alles gelukkig prijzen. Iedereen vindt ons geweldig! Er is grote waardering voor ons werk en voor de warme en persoonlijke plek die wij creëren op onze boerderijen. Dagelijks krijgen wij dit terug van onze zorgdeelnemers en hun naastbetrokkenen. Ik merk de waardering ook in de spontane reacties van anderen. De onbekende bezorger van Albert Heijn die de boodschappen brengt en enthousiast uitroept: ‘Is dit een zorgboerderij? Wat geweldig!’. Het Kamerlid dat ik sprak en met een twinkeling in de ogen zei: ‘In de Tweede Kamer vinden wij de zorglandbouw fantastisch!’.  

Deze waardering wordt weerspiegeld in de toenemende behoefte aan plekken op de zorgboerderij. Onze sector ontwikkelt zich en groeit. Wij zijn de voorlopers van de nieuwe norm in landbouw, maatschappij en zorg: kleinschaligheid, persoonlijke aandacht, verbinding met de maatschappij en het bieden van een plek aan het onvolmaakte. Dit doen wij vanuit onze kernwaarden zoals de groene omgeving, zinvolle activiteiten, erbij horen, het gewone leven en echt menselijk contact. Het is een tikkeltje onbescheiden, maar misschien zit de belangrijkste kernwaarde wel in onszelf: onze betrokkenheid en passie. Het vuur dat in ons brandt om het goede te doen, zin te ervaren en betekenis te geven aan het leven van de ander!

Het bestuur van de FLZ wenst u en de uwen fijne en gezegende kerstdagen vol licht en een nieuw jaar vol vuur!

a

We hebben al veel aandacht besteed aan de Wet zorg en dwang. Er komt veel informatie op je af en vanaf 2021 vragen we ook om jouw keuzes amet betrekking tot onvrijwillige zorg te verwerken in je kwaliteitssysteem in de KwaliteitsApplicatie. Hierover zal het Kwaliteitsbureau jullie informeren. 

Door al die informatie krijg je soms het gevoel dat de Wet zorg en dwang weer een extra verplichting is waar je aan moet voldoen en waar je op afgerekend kunt worden. Daarom is het goed om nog eens stil te staan bij de bedoeling van de Wet zorg en dwang. Want als je daarnaar gaat kijken, dan zul je merken dat het niet eens zo ver af staat van de kernwaarden waar we in de zorglandbouw voor staan! Tip: schrijf alvast in je werkbeschrijving op of je wel of niet met dwang te maken hebt op jouw zorgboerderij.

De bedoeling van de Wet zorg en dwang is:

  • Het voorkomen en terugdringen van dwang in de zorg, zowel in duur als in zwaarte van het middel.
  • Meer inspraak van deelnemer en diens naasten bij onvrijwillige zorg en in brede zin het verbeteren van de rechtspositie van de deelnemer.

Dit betekent dat de Wet zorg en dwang van je vraagt om samen met de deelnemer en diens naasten op zoek te gaan naar oplossingen die zijn afgestemd op de situatie en de wensen van de deelnemer. Het gaat over het maken van een afweging tussen veiligheid en kwaliteit van leven. 

Zie ook

Alternatieven

De Altenatievenbundel van Vilans geeft een paar inspirerende voorbeelden waar iedereen blij van wordt, de deelnemer, de naasten en de begeleiders. Hieronder een selectie uit de voorbeelden om je te inspireren en vooral te herinneren waarvoor je het ook al weer doet…

Lopend eten 

Als je je hele leven boer bent geweest en buiten geleefd hebt, valt het niet mee om op je 81e in een verpleeghuis te wonen. Het veroorzaakt veel onrust bij Peter, vooral tijdens het eten. Hij staat dan vaak op en loopt zelfs weg. Hij gaat op zoek naar de buitendeur en als hij wordt tegengehouden,

wordt hij boos. Niet goed voor de sfeer aan tafel en het heeft een negatief effect op zijn tafelgenoten. Tijdens een gesprek met de familie blijkt dat Peter vroeger zijn boterhammen lopend op zijn land at. Hij had nog nooit gezeten tijdens de lunch! Nu mag hij, net als vroeger, met een boterham in de hand naar buiten. Ook als het regent. De onrust bij hem en de andere bewoners is verdwenen.

Alternatievenbundel Vilans,  blz. 148

Van licht naar donker

Elke avond en nacht is Erik onrustig in bed. Hij heeft een zeer ernstige beperking waardoor hij zich  niet in woorden kan uiten. De begeleiders willen achterhalen wat zijn onrust veroorzaakt en besluiten het naar bed brengen te filmen. Samen met de ouders van Erik kijken ze beelden terug. De

begeleider die Erik in bed helpt, legt duidelijk uit wat er gebeurt en begeleidt hem daarbij. 

Tot het moment dat ze de kamer verlaat en het licht uitdoet. Ze zien hoe Erik schrikt als het in een klap donker wordt in zijn kamer. Ze schaffen een wake-up light aan en zetten dat op zijn kamer. Het licht gaat nu ‘s avonds langzaam uit en ’s ochtends langzaam weer aan. Zo heeft Erik tijd om aan de overgang van licht naar donker te wennen. Hij ligt nu een stuk rustiger in zijn bed.

Alternatievenbundel Vilans,  blz. 53

Pannenkoekmeel tussen de boeken

Zaterdag is pannenkoekendag. Tot grote vreugde van Maryse, want ze eet niets liever. Dat was al zo toen ze nog thuis woonde en dat is nu, in de beschermende woonvorm, niet veranderd. Ze leeft er de hele week naartoe en vraagt elke dag of het wel goed komt. Wanneer gaan we naar de markt voor appels? Hebben we nog poedersuiker? Naarmate de week vordert en de zaterdag dichterbij komt, wordt ze steeds onrustiger. Ook de andere bewoners hebben er last van en beginnen te mopperen. Soms ontstaat er zelfs ruzie om de pannenkoeken. De begeleiders vinden dat het zo niet langer kan en nemen een besluit. Meel, poedersuiker, kaneel en appels verhuizen van de voorraadkast naar de boekenkast in de huiskamer waar Maryse het elke dag kan zien, wanneer ze maar wil. Dat werkt. Zodra ze van de dagbesteding komt, loopt ze naar ‘haar’ plank, raakt alles even aan en gaat dan tevreden naar haar kamer.

Alternatievenbundel Vilans,  blz. 107

Koude Brinta

Jacco is een man met ernstige motorische en verstandelijke beperkingen. Hij heeft problemen met kauwen en slikken en vaak heeft hij helemaal geen zin om te eten. De begeleiders doen hun best het zo aantrekkelijk mogelijk voor hem te maken. Elke ochtend maken ze een bord Brinta voor hem, met warme melk en honing. Dat kreeg hij al als kind en dat ging tot voor kort zonder problemen. Maar de laatste tijd weigert hij de pap te eten terwijl de eiwitten en granen juist zo belangrijk voor hem zijn. De begeleiders besluiten te gaan experimenteren met de structuur van de pap en met koud, lauw en warm aanbieden, geïnspireerd door het boek Brintafelen. Wat blijkt? Jacco eet zijn bord helemaal leeg als de pap helemaal is afgekoeld. Hij geeft de voorkeur aan koude Brinta.

Alternatievenbundel Vilans,  blz. 28

Voetbal kijken zonder vrienden

Wouter heeft dan misschien een verstandelijke beperking, met zijn geheugen is niets mis. Hij weet alles van voetbal. Hij kent de spelers, weet bij welke club ze horen en houdt bij hoe vaak ze scoren. Het Nederlands Elftal vindt hij helemaal het einde. De muren van zijn kamer hangen vol met posters, vlaggen en petten. Hij wil geen wedstrijd missen en kijkt het liefst samen met zijn vrienden, in de huiskamer. En daar gaat het mis. 

Want de begeleiders in de groepswoning gaan om 10 uur ’s avonds naar huis en dan moet iedereen naar zijn kamer. Ook al is de wedstrijd dan pas halverwege. Wouter en zijn vrienden balen ervan. Alleen kijken is lang zo leuk niet en het scherm in de huiskamer is veel groter. Tijdens een familiebijeenkomst ontstaat het idee om een ‘wisseldienst’ in te stellen op de avonden dat het Nederlands elftal speelt. Een of twee ouders blijven bij de bewoners tot de wedstrijd is afgelopen en iedereen naar zijn kamer is.

Alternatievenbundel Vilans,  blz. 137

Wil je meer inspiratie? Kijk dan in de Alternatievenbundel van Vilans naar de andere voorbeelden en vind oplossingen voor het vraagstuk van jou en jouw deelnemer. 

Door Maya de Wilde, kwaliteitsmedewerker Federatie Landbouw en Zorg. 

Het einde van het jaar komt weer in zicht. In november zal het Kwaliteitsbureau weer gaan communiceren over het jaarverslag. In voorbereiding daarop sprak ik met het Kwaliteitsbureau. De vraag die centraal stond was: Wat kunnen we doen om het voor zorgboeren gemakkelijker te maken? 
Voor mij een verhelderend gesprek. Voor de zorgboerderij, waar ik naast mijn werk voor de Federatie  voor werk, schrijf ik al vanaf 2012 een jaarverslag voor meerdere locaties en dat ervaar ik altijd als een flinke klus. Tijdens het gesprek ontdekte ik dat ik het voor mezelf soms moeilijker maak dan nodig. Zo neem ik bijvoorbeeld nog een aantal punten in het jaarverslag op die er helemaal niet meer in hoeven sinds de overgang naar de KwaliteitsApplicatie. En ook ontdekte ik dat er voor het maken van jaarverslagen voor meerdere locaties handige oplossingen zijn. 

Aha-gevoel
Om iedereen dit ‘Aha-gevoel’ te kunnen geven gaat het kwaliteitsbureau online bijeenkomsten organiseren waarin ze helpen met tips en slimme oplossingen en waarbij je ook (vooraf) vragen kunt stellen. Zorgboerderijen met meerdere locaties zullen we persoonlijke benaderen zodat voor hen een aparte bijeenkomst kan worden georganiseerd. Daar kunnen vragen die specifiek over meerdere locaties gaan ook ruimschoots aan bod komen. 

Data in nieuwsbrief Kwaliteitsbureau
In de nieuwsbrief van het Kwaliteitsbureau volgen meer informatie en concrete data en tijdstippen. We verwachten dat veel zorgboeren de voorkeur geven aan de avonden, mocht dit niet zo zijn dan kun je alvast een ander tijdstip voorstellen. Stuur daarvoor een mail naar kwaliteit@landbouwzorg.nl.

Door Maya de Wilde, medewerker Kwaliteit 

Elke zorgboer die ik ken is zorgboer geworden met de bedoeling om echt iets te betekenen voor een ander. Sommigen met de wens om kinderen of jongeren een veilig thuis te geven of om hen de kans te geven zich op hun eigen manier te ontwikkelen. Anderen om mensen met een beperking te ondersteunen bij het vinden van hun (werk)plek in de samenleving en weer een andere groep wile er voor zorgen dat ouderen ook hun laatste jaren in waardigheid kunnen leven. 

Zorg vanuit het hart
Wat ze allen gemeen hebben is dat ze zorg verlenen vanuit hun hart. En daarmee citeer ik een van de deelnemers toen ik hem vroeg wat de zorg op een zorgboerderij nu anders maakt. Wat is dat dan, werken vanuit je hart vroeg ik hem. “Dat is echt interesse hebt voor de ander, dat je plezier hebt in je werk en dat je het niet voor het geld doet”. 

Verstrikt in systeemwereld
Wat ik steeds meer zie is dat al deze mensen die zijn begonnen met werken vanuit hun hart verstrikt raken in de systeemwereld. De wereld waarin de financiers van de zorg contracten opstellen met daarin eisen over hoe de zorg geleverd moet worden en welke doelen er bereikt moeten worden. De wereld waarin met steeds meer wetten en regels geprobeerd wordt om voor alle uitzonderingen een oplossing te vinden. Met als gevolg dat zorgboeren steeds meer bezig zijn met het verantwoorden ten opzichte van contractafspraken, met wetten en regels en uiteindelijk geen ruimte meer hebben om zich daarnaast ook te verantwoorden aan hun hart. 

Kwaliteitskader
Binnen het project ‘Kracht van de zorglandbouw’ zoeken we naar een kwaliteitskader waarmee we duidelijk kunnen maken dat werken vanuit je hart de magie van een zorgboerderij is. We zoeken naar een antwoord op factoren die ten kosten van die magie gaan, zoals te veel bureaucratie. En willen met het kader iets bieden waarmee we de magie kunnen versterken.  

De Federatie Landbouw en Zorg heeft een Geschillencommissie Landbouw en Zorg ingesteld, die voldoet aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ), waarbij elke bij de Federatie Landbouw en Zorg aangesloten zorgboer verplicht is aangesloten.
De Geschillencommissie is ondergebracht bij Stichting Geschillen in de landbouw c.a..
Voor meer informatie zie: https://www.iar.nl/geschillencommissie-landbouwzorg/

De Geschillencommissie is eind 2016 opgericht en op 2 november 2017 door het CIBG erkent als als geschilleninstantie als bedoeld in artikel 18 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). 
 
De Geschillencommissie Landbouw en Zorg behandelt geschillen tussen cliënten en/of hun vertegenwoordigers met zorgboeren. De Geschillencommissie kent een formelere procedure dan de Klachtencommissie.
De Geschillencommissie neemt juridisch bindende beslissingen, bij de Geschillencommissie kunt u bijvoorbeeld ook terecht met financiële claims.
De geschillencommissie Landbouw en Zorg gaat het geschil behandelen. Tot de procedure horen in elk geval het vragen van een schriftelijke reactie aan de zorgboer en een zitting, waarbij beide partijen het woord kunnen voeren.
Voordat de Geschillencommissie Landbouw en Zorg uw geschil in behandeling kan nemen moet u eerst een depot storten van € 50. Na aanmelding van uw geschil krijgt u hier meer informatie over. Na een paar weken ontvangt u bericht van de geschillencommissie. De commissie beslist dan wie gelijk heeft in het geschil.
De Geschillencommissie heeft een Reglement Geschillen in de Landbouwzorg.

De Federatie Landbouw en Zorg kent sinds 2006 een onafhankelijk Landelijke Klachtencommissie, waarbij elke bij de Federatie Landbouw en Zorg aangesloten zorgboer verplicht is aangesloten.

Deze onafhankelijke Landelijke Klachtencommissie biedt deelnemers van de zorgboerderij de mogelijkheid om hun klacht te melden bij deze commissie. De Landelijke Klachtencommissie gaat op het moment dat de klacht door hen ontvankelijk wordt verklaard het proces van hoor en wederhoor starten.
De Klachtencommissie is ondergebracht bij Stichting Geschillen in de landbouw c.a..
Voor meer informatie zie: https://www.iar.nl/klachtencommissie/ 

De Landelijke Klachtencommissie behandelt klachten van alle doelgroepen die aanwezig kunnen zijn op een zorgboerderij. Deze commissie is onafhankelijk en ondergebracht bij stichting Geschillen in de Landbouw c.a. Dat houdt in dat de Federatie Landbouw en Zorg inhoudelijk niet betrokken is. Alle bij de Federatie Landbouw en Zorg aangesloten zorgboeren zijn verplicht hieraan deel te nemen.

De Federatie Landbouw en Zorg heeft een Klachtencommissie samengesteld uit leden die expertise hebben op het gebied van landbouw, zorg en/of jurisdictie. De Klachtencommissie bestaat uit: 
De heer Prof. Mr. D.W. Bruil (voorzitter)
Mevrouw J. Rigter (lid)
De heer mr. A. van der Horst (lid)
De heer drs. K. Portengen (lid)
De heer P. Smaling (lid)
De heer mr. H. Walda (lid)

Deze Klachtencommissie gaat onderzoeken of klachten van deelnemers gegrond zijn. Soms worden hier ook adviseurs voor ingeschakeld. De Klachtencommissie verbindt daar, indien nodig, één of meerdere adviezen aan voor de zorgboerderij, de medewerkers van de zorgboerderij en/of de deelnemers, om zo de klacht op te lossen.
De Klachtencommissie heeft een klachtenreglement.

De Klachtencommissie is ondergebracht bij Stichting Geschillen in de Landbouw c.a. 
Voor meer informatie zie: https://www.iar.nl/geschillen/stichting-geschillen-landbouw-c-a/

Landelijke klachtenregeling Landbouw en Zorg

Zorgboerderijen die aangesloten zijn bij de Federatie Landbouw en zorg werken allen met dezelfde landelijke klachtenregeling. Onderdelen van deze klachtenregeling zijn:

  • Een onafhankelijke vertrouwenspersoon
  • Een klachtenfunctionaris 
  • De landelijke Klachtencommissie Landbouw en Zorg
  • De landelijke Geschillencommissie Landbouwzorg

Iedere zorgboerderij heeft zijn eigen klachtenreglement en een brief waarin ze eenvoudig uitleggen waar je terecht kunt als je niet te tevreden bent. Deze brief is een handleiding waarin je kunt lezen wat je kunt doen. Je krijgt deze brief als je voor het eerst op de zorgboerderij komt. 

Het klachtenreglement van elke zorgboerderij kun je ook vinden op deze website op de pagina van de zorgboerderij via Zorgboerderij zoeken

Er zijn zorgboerderijen die de landelijke klachtenregeling uitbreiden met een eigen aanvullende klachtenregeling en klachtencommissie, dit gebeurt bijvoorbeeld als er wordt samengewerkt met een zorginstelling of als zij zich hebben aangesloten bij een regionale samenwerking. 

Wat kun je doen als je niet tevreden bent?

Soms komt het voor dat iemand niet tevreden is over de zorg die hij/zij krijgt. Dit is vervelend en niet wat je wilt. Ook zorgboeren willen graag dat iedereen op de zorgboerderij tevreden is. Zij zullen daarom altijd helpen om te zoeken naar een oplossing. Als het niet lukt om de klacht met de zorgboer op te lossen of als je de klacht niet met de zorgboer wilt bespreken, dan kunnen de onafhankelijke vertrouwenspersoon en/of de klachtenfunctionaris soms helpen bij het vinden van een oplossing. Hoe je dit moet doen kun je lezen in de brief die je van de zorgboerderij hebt gekregen. 

Kinderen of hun ouders kunnen ook contact opnemen met de landelijke vertrouwenspersonen in de jeugdhulp als het gaat om jeugdzorg. Als er sprake is van een verstandelijke beperking, psychogeriatrische problematiek, Korsakov, Huntington of niet aangeboren hersenletsel en je onvrede gaat over zorg die tegen je zin in gebeurt (onvrijwillige zorg), dan kun je terecht bij de landelijke vertrouwenspersonen voor de Wet zorg en dwang.

Landelijke klachtencommissie en landelijke geschillencommissie

Soms lukt het niet om een oplossing te vinden met de zorgboer, de vertrouwenspersoon en/of de klachtenfunctionaris. Je kunt daarom ook een klacht in te dienen bij de landelijke Klachtencommissie Landbouw en zorg. Hier kunnen alle deelnemers van aangesloten zorgboerderijen terecht. Als je een klacht indient bij de Landelijke klachtencommissie, dan gaan ze je klacht grondig en objectief onderzoeken. Het kan zijn dat de mensen uit de klachtencommissie met je bellen of naar je toe komen om te luisteren naar jouw klacht. Zij zullen ook met de zorgboerderij gaan praten. Daarna doet de klachtencommissie een uitspraak en soms geven ze ook advies. 

Een andere manier om met geschillen om te gaan is het inschakelen van de Geschillencommissie Landbouwzorg

Vragen? Neem dan contact op met de Federatie Landbouw en Zorg via federatie@zorgboeren.nl.

Zorgboerderij de Viermarken in Enschede vangt mensen op met psychiatrische problemen, een verstandelijke- of lichamelijke handicap en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zijn nooit dicht geweest. Voor een kleine groep bleef de boerderij open. Dit is gebeurd in overleg met de Raad van Toezicht, de werknemers en medewerkers. 
Mieke van Dragt: “Bij De Viermarken hebben we het over medewerkers en niet over cliënten of deelnemers. Sinds een paar weken zijn we langzaam aan het uitbreiden; van 3 naar 4 naar 5 en nu inmiddels 15 mensen tegelijk. Hierover is ook contact geweest met gemeente en GGD. Dat is voor de zorgboerderij die normaal 35 mensen tegelijk heeft nog altijd weinig, maar we doen dingen graag weloverwogen.
“We worden dagelijks gebeld door medewerkers thuis of ze mogen komen, maar dan zeggen we nooit meteen ja of nee. We overleggen altijd met twee personen of er uitbreiding mogelijk is. We kijken dagelijks hoe het gaat en wekelijks overleggen we met een wat groter team. We nemen bewust kleine stapjes en kijken ook naar de achtergrond van de medewerkers.” 
“Vanaf dag 1 hebben we geïnventariseerd wie er een eigen vangnet heeft en wie niet. Ook kijken we naar welke mensen een gevaar voor ons of hun omgeving zouden kunnen vormen door hun gedrag. Zoals iemand die nog op stap gaat met vrienden, die hebben we geadviseerd weer naar huis te gaan.
In de praktijk betekent de 1,5 meter zorgboerderij, dat mensen niet meer in de kantine lunchen maar op hun werkplek en dat er goed wordt gekeken naar de bezetting per werkplek.  De aankomsttijd is nu tussen 8 en 9, mogelijk gaan we met verspreide starttijden werken als er veel meer mensen komen. 
Een voordeel van de crisis is dat er veel contacten zijn geweest met gemeente, GGZ en andere instellingen. Dat contact blijft voorlopig overeind. We waren blij dat we te horen van de gemeente dat ze heel blij waren dat wij sommige mensen altijd een plek hebben kunnen bieden.”

Schapen en kinderen, een gouden combinatie. Dat dacht Annemarie toen ze vijf jaar geleden met haar man Arie kwam te wonen op een boerderij in Giessenburg (Zuid-Holland) met de schapen aan huis. “We hebben 300 ooien die allemaal aflammeren. Als je dan bezig bent met de lammetjes en je praat tegen ze en lekker met ze kroelt, krijg je echt een band. Dat wilde ik graag delen, én ik wilde graag de overstap maken van ouderenzorg in een instelling naar werken met jongeren. Ook omdat ik meer van de ritmes ben en slecht tegen wisselende diensten kan.”

Idee via buurvrouw

De buurvrouw die een gezinshuis heeft, bracht haar in januari 2018 op het idee van een eigen zorgboerderij. Annemarie klopte in april 2018 bij Zorgboeren Zuid-Holland aan en werd warm ontvangen. “Er zijn lange wachtlijsten, dus extra opvangplekken waren zeer welkom.”

Cursus en zelfstudie

Ze volgde vanaf september eerst een oriëntatiecursus en daarna een twintig weken durende zelfstudie-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (EVC-traject), met een dag in de week stage op de bestaande jeugdzorgboerderij Karin’s Zonnestraal. Ook al moest haar baan daar al voor worden opgezegd, het was heel waardevol. “Je ziet met eigen ogen hoe het gaat en leert elke dag. Ik had al heel snel het gevoel: dit wil ik, maar je kunt er ook achter komen dat je beter een andere doelgroep kunt kiezen. Ik vond het heerlijk ineens lekker actief te mogen zijn.” 

Ze rondde haar opleiding in november 2018 af, en moest toen wachten tot haar eindgesprek in april voor ze aan de slag kon. “Dat duurde lang. Ik stond al echt te trappelen om te mogen beginnen.”

En tussen april en januari groeide ze al naar vijftien cliënten. Drie weekenden in de maand vangt Annemarie twee logeerkinderen op en drie dagen in de week biedt ze dagopvang aan maximaal negen jongeren met autisme en/of een lichte verstandelijke beperking. Ze geniet elke dag.

“Het is heerlijk om te doen. Ik vind het een leuke uitdaging om genoeg activiteiten te bedenken. Daarbij helpen de schapen goed en we hebben ook nog kippen en konijnen. Maar we hebben ook skelters, een trampoline en een gezellig ingericht tuinhuis voor dagbesteding. We koken en bakken graag en gaan op daguitjes.” De schuur en het tuinhuis waren er al, slaapkamers in huis hebben ze extra gemaakt. “Je hebt dus wel wat geld nodig om te kunnen investeren. Ook als je al een boerderij hebt.”

Hulp
Op woensdag is er een stagiaire en op zaterdag en in vakanties een vrijwillige hulp. “Dat is wel heel fijn, in je eentje red je het niet. Ik ben ook blij dat ik een cursus autisme heb gevolgd en binnenkort volg ik een cursus over lichte verstandelijk beperkingen. Dat is heel waardevol.”

Begeleiding en cursussen worden aangeboden door Zorgboeren Zuid-Holland. Ook de plaatsingen regelt de organisatie. Tips voor hen heeft Annemarie niet. “Alleen maar complimenten. Als ik ook nog zelf zou moeten doen wat zij doen, zou ik niet meer toe komen aan het gewone zorgen.” 

Anderen die een zorgboerderij willen beginnen, raadt Annemarie aan om eerst contact te zoeken bij een regionale organisatie en zelf mee te gaan lopen op een zorgboerderij. “Kijk goed naar verschillende doelgroepen en vraag jezelf af of die doelgroep bij je past, of je daar de juiste talenten voor bezit. Een paar aspecten heeft iedere zorgboer nodig: geduld, creativiteit en het kunnen bieden van structuur. Maar of je met ouderen of met jongeren gaat werken, maakt daarnaast een heel verschil." Lachend: "Bijvoorbeeld in de hoeveelheid beweging.” 

 

Er zijn allerlei redenen waarom mensen zichzelf kwijtraken en op afstand van de samenleving komen te staan. Denk aan autisme, burnout, verslaving of dementie. Of gewoon niet lekker in je vel zitten, vastlopen. Zorgboerderijen bieden al deze mensen een veilige plek om op krachten te komen én zich te ontwikkelen. Ze verbouwen er met elkaar gewassen of verzorgen er dieren en dragen zo bij aan de samenleving. Dat dit voor veel mensen helend werkt, blijkt steevast uit onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek.

In het kwaliteitskader wat in juni 2022 gelanceerd is, worden deze kernwaarden beschreven. Het geeft de kern van de zorglandbouw weer. Hieronder zie je het overzicht van de negen kernwaarden (klik op de icoontjes om verder te lezen).

De Federatie Landbouw en Zorg werkt volgens de AVG richtlijnen, persoonsinformatie wordt niet met derden gedeeld. 

Informatie wordt met de grootste zorgvudigheid samengesteld, maar heeft geen juridische status.

Er zijn allerlei redenen waarom mensen zichzelf kwijtraken en op afstand van de samenleving komen te staan. Denk aan autisme, burnout, verslaving of dementie. Of gewoon niet lekker in je vel zitten, vastlopen. Zorgboerderijen bieden al deze mensen een veilige plek om op krachten te komen én zich te ontwikkelen. Ze verbouwen er met elkaar gewassen of verzorgen er dieren en krijgen zo het gevoel aan de samenleving bij te dragen. Dat dit voor veel mensen helend werkt, blijkt steevast uit onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek. De elementen die hiervoor zorgen zijn in beeld gebracht en onderdeel van het Kwaliteitskader voor de zorglandbouw.

De zorgboerderijen, die aangesloten zijn bij de Federatie Landbouw en Zorg, hebben daarnaast allemaal een kwaliteitskeurmerk. Het keurmerk Kwaliteit Laat je Zien! is van de Federatie zelf en wordt getoetst door een onafhankelijk Kwaliteitsbureau. Enkele zorgboerderijen werken met het keurmerk HKZ uit de zorg.

De boerderijen bieden allemaal zes kernwaarden: ze zijn huiselijk en persoonlijk en bieden deelnemers een natuurlijk ritme door veel buiten te zijn. Iedereen steekt zijn handen uit de mouwen en draagt zo bij aan het geheel. Deelnemers en verzorgers bereiden samen het eten voor en eten gezellig samen. Tenslotte worden mensen aangesproken op hun goede kwaliteiten, wat hun gevoel voor eigenwaarde versterkt en wat hen vaak helpt om te reïntegreren in de samenleving, bijvoorbeeld door het vinden van betaald werk. Zie ook de pagina over de kernwaarden van de zorglandbouw.

Het geheel zorgt ervoor dat mensen het gevoel krijgen ertoe te doen. Drie zorgboeren vertelden wat dat bij hun betekent. 

Ertoe doen op Blommenhof

Blommendal cupcakes kleinZorgboerin Bea Blom: “Bij ons betekent ertoe doen dat je mag zijn wie je bent. Het respecteren van iedereen, van anders-zijn vinden wij belangrijk. Dat er naar je geluisterd wordt, dat je serieus genomen wordt. Zo kwam een deelnemer met het idee om papier te prikken in de bermen. We hebben het uitgezocht en zijn het gaan doen. De deelnemer is er reuze trots op.”
Met meer aandacht voor de nieuwe tak van zorgcamping en de uitbreiding met een varkens- en rundveehouderij op biologische wijze hopen Kees en Bea nog meer mensen ertoe te laten doen. Twee van hun kinderen zitten bij hen in de maatschap en bouwen op Blommendal mee aan de toekomst. Zij doen er ook toe, net als de rest van de kinderen en de andere bewoners, als je goed luistert naar de warme woorden van Bea over hen. Naast zorgboerderij biedt Blommendal ook ruimte voor een speciaal onderwijs BSO en weekendopvang. Het jongetje van de foto kwam voor de weekendopvang, en heeft zelf cupcakes gemaakt. “Het is prachtig werk. Je krijgt zoveel liefde en aandacht terug”, aldus Bea. 

Ertoe doen bij Op Aarde

Op Aarde Aardappels bezorgen klein copyZorgboer Arjan Monteny: “Bij ons betekent ertoe doen zinvol bezig zijn. De krachten nemen af als je ouder wordt en met dementie wordt de afstand tussen jou en de maatschappij steeds groter. Door zinvol bezig te zijn en onderdeel uit te maken van een kleine gemeenschap doe je ertoe. Iedere dag koken we een warme maaltijd met groenten uit eigen tuin. Daar zijn we met vijf mensen druk mee. Anderen doen andere klusjes, zoals deze meneer de aardappels bijvult in het verkoopkraampje. Hij controleert de voorraad, vult en weegt zakken en legt deze in de kraam. Drie keer per week, al een paar jaar lang. 

Maar ook als je minder kan, doe je ertoe. Ieder draagt wel iets bij aan de gemeenschap. Iedereen is verschillend, maar we zijn wel gelijkwaardig. Ieder wordt gerespecteerd om wie hij is. Dan doe je ertoe."

Ertoe doen bij Nieuw Bureveld

Nieuw Bureveld contact met kip kleinDirk Jan Stelling: "Ertoe doen betekent bij ons meedoen. Onder de mensen en onder de dieren zijn is voor iedereen goed. Je maakt dingen mee, hebt thuis iets te vertellen. Wilbert op de foto verzamelt graag het oud ijzer. Hij loopt alle prullenbakken na op blikjes en verzamelt zo heel wat kilo's. Ook is hij dol op kippen, hij verzorgt ze met veel plezier. Echt ertoe doen dus. Ook is er een dementerende vrouw van 85 jaar die met veel plezier op de zorgboerderij komt. Samen voeren we de dieren. Zo ontlasten we haar partner van mantelzorg taken. Tegenwoordig haal en breng ik mevrouw ook, omdat dit voor haar man ook erg zwaar is. Mevrouw is erg gesteld op mij en samen hebben wij het erg gezellig en goed."

 

Wil je contact met de Federatie Landbouw en Zorg? Het beste kun je het contactformulier onderaan de pagina invullen of mailen naar federatie@zorgboeren.nl. Verder kun je ons dagelijks telefonisch bereiken via 035-5427403.
Heb je vragen voor het Kwaliteitsbureau? Mail dan naar kwaliteit@kljz.nl.

De meeste vragen (bijvoorbeeld betreffende in- en uitschrijvingen van zorgboerderijen en andere wijzigingen) zijn het beste op hun plek bij de regionale organisaties.

Ons postadres is:

Federatie Landbouw en Zorg
Bommelweg 1
4014 PT Wadenoijen

Ons KVK nummer is: 51 401 568, en ons Huishoudelijk reglement vind je hier.

Over de Federatie Landbouw en Zorg

De Federatie Landbouw en Zorg is de landelijke brancheorganisatie voor de zorglandbouw. Zestien regionale organisaties zijn de leden. Zij vertegenwoordigen ruim 800 zorgboeren. De Federatie Landbouw en Zorg brengt landbouw- en zorgpartijen bij elkaar en stimuleert tot samenwerken en innovatie. Ook is ze aanspreekpunt voor de landelijke overheid en behartigt samen met haar leden regionale en landelijke belangen.

De leden vormen het hart van de Federatie. Ze worden vertegenwoordigd door een bestuur. Die wordt voor de uitvoerende taken ondersteund door een slagvaardig bureau met daarin onder andere een secretariaat, een kwaliteits- en scholingsmedewerker, een communicatiemedewerker en een directeur. Er is nauwe samenwerking met het Kwaliteitsbureau dat het Kwaliteit laat je zien! keurmerk beheert. Vragen kunnen in eerste instantie aan de eigen regionale organisatie worden gesteld, die knelpunten bundelt richting Federatie. In tweede instantie kan contact met  directeur Maarten Fischer worden gezocht. 

Een overzicht van wat de Federatie doet en de kosten van lidmaatschap vind je hier.  De statuten vind je hier.

De leden van de Federatie Landbouw en Zorg zijn de regionale organisaties in het land:

Het bestuur (van links naar rechts):

bestuur
 

Vlnr:

Esther van Noort, interim-voorzitter
Antoinette Bons, bestuurslid
Maurice Valkenburg, bestuurslid
Maarten Fischer, directeur (geen bestuurslid)
Bart Pijnenburg, bestuurslid
Jos Mans, penningmeester
Anneke Tel (niet op foto)

Sinds 1 december heeft de FLZ een nieuwe voorzitter: Tamara van Ark. tamara van ark

 

 

 

 

 

De uitvoeringsorganisatie bestaat uit:

Maarten Fischer, directeur 
Deborah Kalloe/HBB, secretariaat 
Tjitske Ypma, communicatie, bereikbaar via 0641496165 of tjitske.ypma apestaartje zorgboeren.nl
Maya de Wilde, beleidsmedewerker kwaliteit
Anouk Hafkamp, coördinator ontwikkeling en relaties

Daarnaast werken mee aan het project Kracht van de Zorglandbouw:

Jan Hassink, onderzoek
Anke Lassche, secretariaat
Maya de Wilde, schrijver kwaliteitskader

Contact

Heb je een vraag? Bel 035-5427403 of vul het contactformulier in en we reageren binnen een tot twee werkdagen.

Bedankt voor uw bericht. Wij nemen dit zo snel mogelijk in behandeling.