Villa Kakelbont

Wie zijn we?

Villa Kakelbont  is een kleinschalige opvangboerderij op een schitterende locatie aan de rand van ons mooie dorp Dalfsen. In januari 2011 hebben we officieel onze opvangboerderij een naam gegeven:

‘Villa Kakelbont’ met andere woorden onze boerderij heeft de luxe als een villa, maar je mag er leven zoals je bent: simpel, bont, ziek of gezond kortom, een kakelbont gezelschap is welkom!

Vanaf 2008 bieden wij weekendopvang en naschoolse opvang voor kinderen en jong volwassenen met een beperking en/of een vorm van autisme. Ook organiseren wij jaarlijks een vakantieweek voor deze doelgroep. Vanaf 2015 bieden wij ook dagopvang voor ouderen.  

Op de boerderij wonen Wim en ik met onze 5 kinderen in de leeftijd van 13 tot 23 jaar. Wim en ik hebben de zorg van Villa Kakelbont op ons genomen. Wim (51) werkt een aantal dagen in de bouw, en ik, Anja (50) werk als Sociaal Pedagogisch Werker in de gehandicaptenzorg. 

Villa Kakelbont is een opvang waar vraaggerichte dagbesteding en begeleiding geboden wordt aan mensen die speciale zorg nodig hebben, en weekend opvang om ouders een time out te geven. Villa Kakelbont is een kleinschalige opvangboerderij die gericht is op persoonlijke benadering. De wensen van de deelnemer is voor ons het grootste belang, daar passen wij onze activiteiten op aan. Wij bieden  zorg, waarbij we een persoonlijke relatie aangaan met iedereen die bij ons werkt/verblijft. Daarom woont de begeleiding ook op de boerderij. De continuďteit van de zorg is hiermee ook gegarandeerd. En dat vinden we belangrijk.

Wij willen samen met ons gezin een thuis bieden waar mensen zich veilig voelen en echt worden gezien. Het is een plek waar we samenleven en naar elkaar omzien. 


Het werk

 Op de boerderij is een gezellige tuin aangelegd waar we kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit. De gezelschapsdieren, de moestuin/kruidentuin en de weide die onderhouden moet worden, nodigt de liefhebber uit om aan de slag te gaan!

 

In de werkplaats is er volop gelegenheid om brokante producten te maken. Er is veel te doen op de boerderij!

 

Daarom zijn we heel blij dat we geholpen worden bij onderstaande werkzaamheden:

•    De deelnemers draaien mee in de normale werkzaamheden die het bedrijf met zich meebrengt.

•    Verzorging van geiten, konijnen en kippen. Het gaat dan vooral om het voeren en schoonhouden van de ruimtes, het borstelen e.d.

•    Het verbouwen van planten en groenten en het opkweken in een bloemenkas. (De kas moet nog gebouwd worden)

•    Het onderhouden van de gebouwen.

•    Het schoonmaken en verpakken van eieren.

 

Toekomstplannen:

•    ...een deelnemer als kantinemedewerker - dagelijks vers brood bakken - koffie zetten - koken - bakken...;

•    ...in de wintermaanden vogelhuisjes en allerlei vogelproducten maken;

•    ...productiewerk, voor verschillende bedrijven klaar maken;

•    ...het kloven van openhaardhout, wat wekelijks wordt weggebracht naar onze klanten;

•    ...creatieve fiets reparaties.

 ..dit uiteraard als activiteit naast de uiteindelijke hoofdtaak op het bedrijf, namelijk het verzorgen van de planten en dieren!


De doelgroep

 Voor elke cliënt zijn er passende bezigheden naar capaciteiten die hij of zij in eigen tempo kan doen. Samen dingen doen en beleven vinden wij veel belangrijker dan de arbeidsprestatie. Er is dus altijd tijd voor een praatje en gezellige gezamenlijke pauzes.

De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat de formule van zorgboerderijen geweldig werkt. Voor de een is wat structuur in de dagen fijn, voor de ander is zelfstandig een klus klaren een opsteker en voor weer een ander is de gezelligheid een welkome doorbreking van het isolement. Dieren stellen geen moeilijke vragen aan jongeren met autisme of aan een dementerende oudere!! En dat geldt eigenlijk voor iedereen: het contact met planten en dieren werkt altijd positief!

 

 De doelgroep van onze opvang is heel breed. Er is begeleiding mogelijk voor mensen  die te maken hebben met:

•    een lichamelijke beperking

•    een verstandelijke beperking

•    een vorm van autisme

•    een psychiatrisch verleden

•    dementie

•    een grote afstand tot de arbeidsmarkt

•    een burn out


Jaar van opening

Wij zijn in 2013 als zorgboerderij gestart.