De Hooiberg

Vacature

Senior begeleider psychiatrie - zorgboerderij

Ben jij een sterke persoonlijkheid en sta je stevig in je schoenen? Sta je als begeleider naast de deelnemer en is herstelgericht werken met mensen met een psychiatrische achtergrond een tweede natuur voor je? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wij zijn op zoek naar een begeleider voor de dagbesteding. In deze functie bied je herstelondersteunende zorg, aan mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hierbij kun je denken aan mensen die last hebben van een depressie, psychoses, angstaanvallen, een bipolaire stoornis, verslavingsproblematiek of andere psychische klachten. 

Het bieden van zinvolle dagbesteding, het activeren en begeleiden van onze deelnemers en het schrijven van zorgplannen en rapportages is de kern van deze functie.
Herstelondersteunende zorg

Als mensen bij ons naar de zorgboerderij komen, gaan we samen werken, samen eten, samen lachen en samen praten. Zoals het gaat in een boerengezin. Door met mensen te werken op de boerderij, voor de voedselbank of door samen te handwerken in de hobbyclub veranderd de rol. Ze helpen mee, worden gewaardeerd en dat voelt goed. Hierdoor veranderd het zelfbeeld. Mensen worden weer trots op zichzelf en durven langzaam weer te vertrouwen op zichzelf, waardoor ze meer eigen regie over hun leven kunnen nemen. Dat is een eerste stap om weer te kunnen participeren in de maatschappij.


Bijvoorbeeld: Deelnemers van de zorgboerderij halen samen met de zorgboer eten op voor de voedselbank. Ze helpen mensen die het nodig hebben aan een voedselpakket en worden hierdoor een ‘hulpgever’ in plaats van een ‘hulpvrager’. De rol en daarmee ook het zelfbeeld verandert langzaam maar zeker, ze betekenen weer iets voor een ander en dat voelt goed.


Herstelgericht werken is gebaseerd op gelijkwaardigheid en vertrouwen. Als begeleider sta je naast de deelnemer, niet erboven. Dat betekent dat je je als begeleider kwetsbaar moet durven opstellen. Het gaat om wederkerigheid. Daarnaast zijn het geven van waardering, hoop en toekomstperspectief van essentieel belang.


Zoals je hierboven kunt lezen, hangt er bij ons een warme en informele sfeer. Als je houdt van veel structuur en van strakke regels, dan past deze functie minder goed.

 


We zijn opzoek naar een ZZP’r met:

 • Ruime ervaring en affiniteit met de doelgroep (minimaal 5 jaar) 
 • Een afgerond HBO diploma SPH of vergelijkbaar
 • Een geldig BHV diploma
 • NLP practitioner of master diploma is een pre 
 • Ervaring in het toepassen van de WRAP is een pre
 • Maximale inzet en oprechte betrokkenheid 
 • Affiniteit met herstelgericht werken (zie onze site)
 • Flexibiliteit. Doordat we met een klein team zijn, doen we alle werkzaamheden samen. Van rapporteren en begeleiden, tot het bedenken van activiteiten.
 • We werken via een ZZP overeenkomst van opdracht. Het is belangrijk dat je zelfstandige bent, of wilt worden.


Wij bieden

 • Fijne werksfeer in een gezellige omgeving.
 • Je werkt in een team van vaste begeleiders en vrijwilligers en een vaste groep deelnemers. Hierdoor kun je echt het verschil maken.
 • Wat betreft de zorg kun je terug naar de basis, zorgen dat mensen de beste versie van zichzelf worden. Hier krijg je ruim de tijd voor.
 • Afwisselende opdracht, je werkt zowel binnen als buiten met de deelnemers, een ronde wandelen in het bos of werken op de boerderij. Hierin heb je veel vrijheid, zolang het maar iets is wat de deelnemer fijn vindt om te doen.
 • Veel ruimte voor eigen initiatief, je mag zelf activiteiten bedenken. (Bingo, kerststukjes maken, zomer picknick, bloembakken/ vogelhuisjes timmeren etc)
 • Fijne werktijden, we zijn open op maandag, woensdag en vrijdag en de werktijden zijn van 10:00 tot 15:00 (soms iets later ivm rapporteren)

.

Ben je geïnteresseerd in de functie? Stuur dan een motivatie brief met CV naar:   

Els Meijer – els@zorgboerderij-bladel.nl

Uiterlijke reactiedatum is D.V. 15 maart 2019

------------------------------------------------------------------

17 januari 2019

Herstelgericht werken

Herstelgericht werken, wat houdt dit in?

Mensen met een psychische kwetsbaarheid zitten vaak vast in de manier waarop ze naar zichzelf kijken en hoe de omgeving (instanties, vrienden, familie, buren) hen ziet. Sommigen denken: ‘Eens een cliënt, altijd een cliënt.’ Maar uiteraard zijn zij meer dan dat. Naast cliënt zijn ze ook moeder/vader, werknemer, zus/broer, buren enz. In de eerste plaats zijn het mensen met een hart, kwaliteiten en talenten.

Herstelgericht werken is een methode om mensen met psychiatrische aandoeningen op een positieve manier naar zichzelf te laten kijken, zodat de kwaliteiten en talenten weer zichtbaar worden. Vervolgens gaan deze mensen vanuit eigen initiatief activiteiten doen, waar die talenten tot uiting komen. Door positieve ervaringen groeit het zelfvertrouwen. Ze krijgen een beter zelfbeeld, waardoor ze (meer) eigen regie over hun leven kunnen nemen. Dat is een eerste stap om (weer) op een volwaardige manier te kunnen participeren in de maatschappij. Bij de zorgboerderij wordt er met deze methode gewerkt.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Het leven van een deelnemer bestaat uit drie fases:

 • 1. Voor: Het leven voor de psychiatrische aandoening
 • 2. Tijdens: Het leven als cliënt, al dan niet in behandeling
 • 3. Na: De weg naar herstel

We focussen op het gezonde stuk van de deelnemer en laten dat door positieve ervaringen groeien. We kijken tijdens het herstel in fase 3 naar wie de deelnemer was vóór de ziekte en vooral naar waar hij/zij naar toe wil, rekening houdend met de psychische kwetsbaarheid uit fase 2. We kijken mee naar de invulling van de toekomst van de deelnemer. We bouwen samen het leven stap voor stap weer op en er is aandacht voor alle levensgebieden. De regie ligt tijdens dit proces bij de deelnemer en de begeleider ondersteunt. Steun bij herstel betekend luisteren en vragen stellen in plaats van oplossingen aanreiken.

Op de boerderij is er altijd bedrijvigheid, tijdens activiteiten wordt er volop gepraat. In deze ongedwongen setting kunnen we samen met de deelnemers op een informele, laagdrempelige wijze, ontdekken wie ze zijn. Waar ze naartoe willen. Welke rollen heb je naast ‘cliënt-zijn’? Welke rollen wil je niet meer en welke wil je versterken? Wat vind je leuk om te doen? Zinvol bezig zijn en waardering krijgen, helpen bij het herstel.

Bijvoorbeeld: Deelnemers van de zorgboerderij halen samen met de zorgboer eten op voor de voedselbank. Ze helpen mensen die het nodig hebben aan een voedselpakket en worden hierdoor een ‘hulpgever’ in plaats van een ‘hulpvrager’. De rol en daarmee ook het zelfbeeld verandert langzaam maar zeker, ze betekenen weer iets voor een ander en dat voelt goed.

Herstelgericht werken is gebaseerd op gelijkwaardigheid en vertrouwen. Als begeleider sta je naast de deelnemer, niet erboven. Dat betekent dat je je als begeleider kwetsbaar moet durven opstellen. Het gaat om wederkerigheid. Daarnaast zijn het geven van waardering, hoop en toekomstperspectief van essentieel belang.

Gaat het altijd goed?

Nee. Hard werken aan herstel geeft geen garanties, je hebt te maken met een kwetsbare doelgroep. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van terugval in gebruik of in depressie, er kunnen crisissituaties ontstaan. Bij zulke situaties is een positieve benadering belangrijk. Het negatieve staat vaak al op de voorgrond; het positieve is dan lastiger te zien. Door ondersteuning van de begeleiding en terugkoppeling naar eerder geleerde handvaten kunnen deelnemers zich sneller herpakken.

Herstelgericht werken gelooft in de veerkracht en de kracht van mensen om zelf de regie van hun leven terug te pakken. Herstellen doe je tenslotte zelf, maar dat hoeft niet alleen. 

2 oktober 2018

Gezond boeren verstand

Hoe gezond boeren verstand helpt bij psychische klachten

Wij zijn Ruud en Maria Meijer. In 2003 hebben we onze zorgboerderij, samen met Stichting De Boei (later GGzE) opgezet. Na 15 jaar fijn te hebben samengewerkt, hebben we er voor gekozen om vanaf 1 juli 2018 onafhankelijk verder te gaan. Samen met onze dochter Els, onze gecertificeerde begeleiders en vrijwilligers werken we op de zorgboerderij herstelgericht voor mensen met een psychische aandoening. Hierbij kun je denken aan mensen die last hebben van een depressie, psychoses, angstaanvallen, een bipolaire stoornis, verslavingsproblematiek of andere psychische klachten.

Als mensen bij ons naar de zorgboerderij komen, gaan we samen werken, samen eten, samen lachen en samen praten. Zoals het gaat in een boerengezin. We gaan samen terug naar de basis. De meeste mensen worden niet geboren met psychische klachten, maar door onverwachte gebeurtenissen in een mensenleven kun je wel tijdelijk de controle op je leven kwijtraken. Wij proberen de deelnemers te helpen om weer grip op hun leven krijgen.

Mensen zeggen wel eens “wat je aandacht geeft, groeit”, daar geloven wij echt in. Als mensen te lang blijven focussen op wat ze niet meer kunnen, op de klachten, dan gaan die groeien. Ze worden groter en zwaarder. Wij richten ons daarom op het gezonde stuk, zonder de kwetsbaarheid uit het oog te verliezen. We kijken naar wat mensen wel kunnen, zodat ze positieve ervaringen opdoen en op die manier stap voor stap weer een stuk van zichzelf terugvinden.

Ieder mens vervult in zijn of haar leven een aantal rollen, de rol van moeder, vader, partner, werknemer of vriend. Als je langdurig lijdt aan zware psychische klachten, blijft na verloop van tijd soms alleen nog de rol van psychiatrisch patiënt over. Dat is heel jammer, omdat het vervullen van deze rollen juist zo belangrijk is voor het behoud van het zelfvertrouwen, de eigenwaarde en uiteindelijk ook voor de maatschappij.

Samen met de deelnemers proberen we daarom te achterhalen waar ze voor hun ziekte gelukkig van werden. Door daar weer mee te gaan werken, zie je dat mensen groeien. Ze worden zelfverzekerder. Vaak zijn het activiteiten waarin ze iets voor een ander betekenen. Voor de een is dat de honden en kalfjes verzorgen, voor een ander is dat een mooi schilderij van diamond-painting maken of helpen bij de Voedselbank en weer een ander haalt voldoening uit het werken in de bloementuin; “zodat ik mensen blij kan maken met een mooie bos bloemen op tafel'

Door samen te werken op de zorgboerderij of bij de voedselbank ervaren de deelnemers dat ze geen hulpvrager meer zijn, maar hulpgever. Ze krijgen een nieuwe rol. Voor sommige deelnemers geldt dat ze voor het eerst in jaren weer oprecht bedankt worden voor hun hulp, een compliment krijgen. Ze betekenen iets voor een ander, en dat voelt goed. Hierdoor halen ze weer het best uit zichzelf naar boven.

Vragen?

Mocht je na het lezen van dit stuk vragen hebben, of ken je iemand bij wie dit zou passen. Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door een mail te sturen aan info@zorgboerderij-bladel.nl of door te bellen met 0497-386558. Natuurlijk kun je ook vrijblijvend langskomen voor een kopje koffie. We zijn op maandag woensdag en vrijdag open van 9:30 tot 15:00

16 augustus 2018

Eindhovensdagblad

Zorgboerderij De Hooiberg Bladel gaat sinds deze week zelfstandig verder, los van GGzE. De werkwijze blijf hetzelfde: Niets moet, bijna alles mag.

“Mij hebben ze hier de kans gegeven. Ze hebben me vertrouwd. Ik mocht doen waar ik goed in ben”. Ron van Tilburg is een gelukkig mens. Dat was vier jaar geleden heel anders, vastgelopen door een alcohol – en drugsverslaving. “Ik vierde het leven. Nachten wakker. Hennep gekweekt. Gepakt en uit huis gezet”. Zijn levensverhaal ratelt eruit. Uiteindelijk kwam de Bladelnaar via de GGzE bij zorgboerderij De Hooiberg Bladel uit. De dagbesteding die hij daar kreeg bracht zijn leven weer op het spoor.

“Zo werken wij”, vult Els Meijer aan. Samen me haar vader, boer Ruud Meijer, runt ze de zorgboerderij. Vanaf deze week zijn ze los van de GGZE.

Om die reden is Joy van den Berk als agoog aangenomen. Zij bewaakt de visie en werkwijze. Die is herstelondersteunend. “Wij geven geen therapie. Cliënten krijgen hier dagbesteding om herstel te bevorderen. Niets moet, bijna alles mag”, aldus de Bladelse zorgonderneemster. De Hooiberg heeft nu tien cliënten, een aantal dat maximaal mag verdubbelen. Ook ambulante zorg kan geboden worden.

Zorgboerderij De Hooiberg heeft een indicatievrije inloopmogelijkheid (IVI) naast de bestaande zorgtrajecten. “Voor veel mensen is het aanvragen van een indicatie al een te hoge drempel. Het feit dat Voedselbank Bladel onderdeel uitmaakt van de zorgboerderij is daarvoor van wezenlijk belang. Initiatiefnemer van de voedselbank Ruud Meijer: “Klanten krijgen hier een kopje koffie, we maken een praatje. Problemen komen op tafel. Als wij daarin iets kunnen betekenen, dan staan we klaar”.

Het mes snijdt wat hem betreft aan twee kanten. “Je kunt beter zorg geven, dan zorg krijgen”, is zijn visie op de combinatie zorgboerderij en voedselbank. “Onze medewerkers helpen mee bij de voedselbank. Zo worden ze belangrijk. Hun leven krijgt betekenis en structuur. Ik kijk dan altijd naar het gezonde stuk. Wat zijn de mogelijkheden. Wat kan wel.”

Aan die achtergrond heeft Ron van Tilburg niet zo’n boodschap. “Ruud ziet mij als mens. Hij geeft iedereen een kans, onbevooroordeeld. Hij gaat uit van de krachten van mensen. En hij is zorgzaam”. Dochter Els kan dat beamen. Lang heeft ze zich afzijdig gehouden van het bedrijf van haar vader. Ze volgde een hotelopleiding. Uiteindelijk kwam ze mee in het bedrijf en dat opende een nieuwe wereld voor haar: “Achter elk persoon zit een mooi verhaal”, heeft ze gemerkt. 

Zie ook: https://www.ed.nl/bladel/zorgboerderij-de-hooiberg-in-bladel-gaat-zelfstandig-verder~a70ede4f/
26 juli 2018

Waargebeurd verhaal

Ik ben goed, zoals ik ben


Na een heftige gebeurtenis komen mensen soms in een diep dal terecht. Het is moeilijk om daar weer uit te klimmen, maar niet onmogelijk. Hieronder lees je het waargebeurde verhaal van Brenda.

Brenda wil haar verhaal delen om andere lotgenoten te laten weten dat er hoop is. Hoop op een leven na een depressie. Om privacy redenen hebben we de naam en foto aangepast.

“We zijn nu 10 jaar verder en als ik terug denk aan die tijd dan lijkt het of het over een ander persoon gaat en niet over mij.

Ik ben op jonge leeftijd getrouwd. Vlak voor het huwelijk overleed mijn zus onverwacht op jonge leeftijd. Zij zou mijn getuige zijn. Het was zo onbegrijpelijk. Ik viel in een zwart gat. En in mijn huwelijk ging het ook niet goed. Ik raakte steeds meer depressief, ik ontwikkelde angststoornissen en leed aan hyperventilatie. Antidepressiva hielpen gedeeltelijk. Maar op een gegeven moment kon ik mijn werk bij een kinderdagverblijf niet meer doen en werd ik een jaar later volledig afgekeurd. Ik was 26 jaar, gescheiden, had geen baan en ondervond dagelijks de moeilijkheden van mijn psychische problemen. Dit wilde ik niet voor de rest van mijn leven. Ik wilde weer terug in de maatschappij komen.

Een vriend van mij gaf aan dat hij drie keer per week bij een zorgboerderij kwam en dat ik daar eens moest gaan kijken. Ik twijfelde aan alles. Ben ik daar wel welkom? Ik kan toch niets? Wat moet ik daar doen? De eerste keer zag ik er als een berg tegen op. De fietsweg er naar toe was loodzwaar. Het kostte zoveel energie om mezelf over de streep te trekken. Maar toen ik eenmaal aankwam bij de boerderij en ik bij binnenkomst op een warme manier welkom werd geheten, voelde ik mij direct thuis.

Niets moest. Alles kon. Iedereen kon doen wat hij zelf wilde. Koken, knutselen, in de werkplaats een bankje timmeren of gewoon praten. Ik kwam erachter dat mijn hart bij dieren ligt. Ik mocht de Berner sennenhonden verzorgen, kammen, voeren, wandelen. Ik heb zelfs bij twee bevallingen geholpen. Ik gaf de kalfjes hun flesjes melk, zorgde voor een schoon slaapplekje en leerde uiteindelijk de koeien melken. Ik haalde zoveel voldoening uit dit werk dat ik helemaal opbloeide. Ik vond het heerlijk om ’s morgens op te staan met het gevoel ‘ik ga iets nuttigs doen’.

Op een gegeven moment werd ik zelfs gevraagd om vrijwilliger te worden, waar ook een kleine financiële vergoeding tegenover stond. Dat vertrouwen in mij gaf zo’n enorme boost. Ik ging met mijn sociale angst zelfs rondleidingen geven aan vreemde mensen en uitleggen hoe kaas gemaakt wordt. Mijn eerste gedachte was altijd: ‘Ik kan het niet.’ Maar steeds vaker dacht ik: ‘Ik kan ook iets.’

Ook ontdekte ik dat iedereen zijn of haar ‘dingen’ heeft. Wat ik heb, is echt niet vreemd. Daardoor kon ik gewoon mijzelf zijn met sociale angsten en depressiviteit. Uiteindelijk heb ik, mede door dat werk en de mensen daar, mijzelf weer terug gevonden. Ik kreeg waardering voor het werk dat ik deed. Op die manier ontwikkelde mijn zelfvertrouwen zich en werd ik iedere dag sterker. Ik besefte dat ik goed ben zoals ik ben. En dat ik er ook mag zijn op deze wereld. Ik ben vijf jaar verbonden geweest aan de zorgboerderij. Ik heb nu een baan en leef gelukkig met mijn lieve vriend in de Kempen.

Ik wil mijn verhaal vertellen, omdat ik denk dat een zorgboerderij een manier kan zijn voor mensen om zich beter en gewaardeerd te voelen. Bijvoorbeeld voor mensen die vastzitten, zoals ik destijds, voor mensen die ritme en regelmaat zoeken. Voor mensen die op zoek zijn naar steun, om samen met lotgenoten ervaringen en verhalen te delen. We zijn allemaal verschillend, maar je hoeft jezelf niet gek, minder of raar te voelen doordat je psychische problemen hebt. Daarnaast hadden wij zo’n leuke groep mensen bij de zorgboerderij. Ik heb er een leuke vriendschap aan overgehouden.

Iedereen die komt, heeft een andere reden om te komen. En iedereen mag zijn of haar invulling aan een dag op de zorgboerderij geven. Ik denk dat mensen met psychische problemen over een drempel moeten stappen. Ga gewoon. Achteraf ervaar je, hoe goed het je doet en merk je dat die berg, hoe groot ook, eigenlijk gewoon een heuveltje is.

Ik heb mijn draai weer gevonden in de maatschappij. En ik denk vaak terug aan de zorgboerderij. Mede door hen heb ik mezelf weer gevonden en daar ben ik nog steeds dankbaar voor.”

20 juni 2018

Advertentie

20 juni 2018

Nieuwe logo

7 juni 2018

Einde samenwerking GGzE

Vanaf 1 juli 2018 gaat zorgboerderij De Hooiberg onafhankelijk zorg bieden aan mensen met een psychische klachten, de fijne samenwerking met de GGzE stopt vanaf deze datum. 

Veel dingen blijven het zelfde, we blijven met de mensen werken met de dieren, bij de voedselbank en in de hobbyclub. De begeleiding gaat veranderen.  

Het is ons doel om de deelnemers elke dag met een beter gevoel naar huis laten gaan dan waarmee ze binnen kwamen. Door samen te ondekken waar ze wel goed in zijn kunnen we ze de kracht geven om te groeien zodat ze weer trots op zichzelf kunnen zijn en zich gewaardeerd voelen. Zo helpen we de mensen, waar het kan, om te klimmen op de participatieladder en krijgen ze weer controle over hun leven.

De bouwstenen voor deze groei zijn:

 • Waardering
 • Gelijkwaardigheid
 • Laagdrempeligheid
 • Saamhorigheid
 • Continuïteit
 • Positiviteit
 • Veiligheid, je mag zijn wie je bent
 • Humor
25 april 2018

Voedselbank en zorgboerderij

Sinds oktober 2013 zijn de voedselbank en zorgboerderij de Hooiberg in Bladel, samen gaan werken. Dit is een initiatief van beide. 

De mensen van de voedselbank komen het bonnetje voor het voedselpakket afhalen in de zorgboerderij. Daar krijgen ze een koffie of thee aangeboden. Veel bezoekers van de voedselbank vinden het fijn om even bij te kletsen met de deelnemers en vrijwilligers van de zorgboerderij. Als alles goed gaat drinken ze de koffie op en gaan het pakket halen, maar als er wat aan de hand is, is er ook ruimte om hier met een van de vrijwilligers van de inloop over te praten. 

Aan de andere kant helpen de deelnemers van de zorgboerderij ook met het halen van het voedsel, elke week gaan ze bij bakkers, supermarkten, campings en boeren langs om het voedsel te verzamelen. Terug bij de voedselbank verwerken en labelen ze het voedsel. Op deze manier worden ze van zorgvragers, zorggevers, en dat voelt natuurlijk een stuk beter. Ze helpen mensen in nood aan voedsel en betekenen op die manier weer echt iets voor een ander. 

Zie ook: www.voedselbankdekempenzuid.nl/
7 maart 2014

Nominatie JAK-award

7 maart 2014