Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Op de rand van Nunspeet en Hulshorst, bevindt zich onze gemengde boerderij. Door middel van een biologisch landbouwbedrijf, bieden we een plek waar mensen met verschillende mogelijkheden elkaar kunnen ontmoeten.

We geloven dat ieder mens een unieke persoonlijkheid is, die z’n eigen ontwikkelingsweg gaat. Voor deze ontwikkelingsweg is het van belang om fysieke, productiegerichte en betekenisvolle arbeid te kunnen verrichten in aanwezigheid van gelijkwaardige medemensen, die samen een gemeenschap vormen. In deze setting leren we van elkaar en is er ruimte om elkaar te corrigeren.

Het bedrijf vormt een omgeving waarin veiligheid, respect, overzichtelijkheid, rust, echtheid en de mogelijkheid om je te verbinden, centraal staan.

De hulpboeren (cliënten) vormen een gemengde doelgroep, zodat ze elkaar kunnen aanvullen.

Medewerkers werken met enthousiasme en inzicht samen met mensen met een beperking. Daarbij is het ontwikkelingsproces van de medewerker nooit klaar. In die relatie ontstaat tegelijkertijd de mogelijkheid tot ontwikkeling van de mens met een beperking.

Werk

De Grote Wiede verdeelt de werkzaamheden over een aantal werkplaatsen:

 • Akker en Kruidentuin
 • Boomkwekerij
 • Dieren
 • Keuken in de Schuur
 • Onderhoud terrein en brandhout
 • Technische Dienst

De Akker en de Kruidentuin vragen veel aandacht en verzorging en leveren dan overheerlijke seizoensgebonden producten die de tijd kregen om te groeien en af te rijpen. Deze producten worden al een aantal jaren enthousiast afgenomen door een locale horecaondernemer. Verder kunt tijdens het groeiseizoen op bestelling een uniek Grote Wiede Pakket afnemen! Stelt u liever zelf wat samen? Wij verwelkomen u graag op ons erf op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 13.30 en 16.30 uur.

Op en rond de boomkwekerij zijn er het hele jaar door werkzaamheden, o.a. het stekken, oppotten en verzorgen van de planten.

De verzorging van de aanwezige dieren vormt een wezenlijk onderdeel van het routine. De veestapel met Friese Roodbont breidt zich gestaag uit. De ruim 100 leghennen voorzien ons van heerlijke biologische eieren. Hetty, ons paard werkt mee op het land, maar wordt natuurlijk ook goed verzorgd!

Het ritme van de dag wordt bepaald door de werkplaats keuken. Daar wordt overheerlijke koffie verzorgd, met zelf gebakken krentenbrood. Maar ook heel belangrijk is de gezamenlijk bereidde en genuttigde broodmaaltijd, met natuurlijk o.a. de producten van de Akker en de Kruidentuin. De werkdag eindigt met z'n allen in de keuken onder het genot van een kop thee of glaasje sap.

Het onderhoud van het terrein is een belangrijke taak. Dan denken we aan het snoeien van de hagen, gras maaien, wieden en het verzorgen van haardhout door het zagen en kloven. De Technische Dienst is wezenlijk bij het onderhoud van de gebouwen en materialen.

Bijzonderheden

De Grote Wiede is er voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en voor diegene die tijdelijk niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen.

Vanaf het begin van 2014 zijn we begonnen met het organiseren van vervoer als aanvullende service. Op die manier is er een vertrouwde bus, met vertrouwde gezichten, die de hulpboeren dagelijks haalt en brengt.

Het Grote Huis staat al op het Grote Wiede erf sinds 1995.
Gedurende 2015 vierde de Zorgboerderij haar 10 jarig bestaan. Ook was er, 20 jaar na de oplevering, een verbouwing in het Huis. Daardoor werd ruimte gecreëerd voor 5 bewoners en een begeleidersruimte.
De 5 bewoners hebben een eigen kamer en delen de sanitaire voorzieningen, de huis/woonkamer en de keuken.
Het Grote Huis heeft een heerlijke, ruime tuin waar alle seizoenen iets te beleven valt.

In Het Grote Huis wordt 24 uurs zorg aangeboden sinds de start van 2016. Deze zorg is gebaseerd op de visie en missie van zorgboerderij de Grote Wiede. Daardoor is er een kader met veiligheid, structuur en vertrouwen. De medewerkers staan dichtbij de bewoner en zoeken dagelijks naar afstemming op de persoonlijke behoeftes.
Het werk als hulpboer op de Boerderij bepaalt een belangrijk deel van het routine.

Verder staat het dagelijkse, gewone, huiselijke leven centraal. Koken, huishouden, ontspannen, kleine klusjes doen op de boerderij; een gezinsvervangend tehuis.

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 05-05-2022

Gestart in

2004

Aangesloten bij

 • Vereniging BEZIG

Problematiek of beperking

 • Verstandelijke beperking
 • NAH (niet aangeboren hersenletsell)
 • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS

Leeftijd

 • Volwassenen

Soort zorg

 • Dagbesteding

Soort begeleiding

 • Groepsbegeleiding

Kwaliteitssysteem

 • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl