Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Zorgboerderij De Bonte Drie
 

In het idyllische Westerwolde, nabij dorpen met een ruime historische achtergrond dat stamt uit de tijd van Napoleon, zoals Bourtange, Sellingen, Laudermarke en Ter Apel, waar ongestoord beekjes stromen, schitterende bossen liggen waar urenlange wandel- en paardrijtochten mogelijk zijn, ligt in alle rust Zorgboerderij De Bonte Drie.
De Bonte Drie is zeer landelijk gesitueerd en gevestigd in een 100 jaar oude Brugwachterswoning die ligt bij de Kopstukkensluis aan het Mussel-A-kanaal te Mussel.
De Bonte Drie beschikt over 5 hectare grasland, een professionele rijbak van 20 x 60 meter, stallen, wasplaats en een zadelkamer met koffiegelegenheid.
De Bonte Drie is gespecialiseerd in de begeleiding/coaching van :
Mensen met stoornissen in het autisme spectrum, PDD-nos, ADHD, ADD, licht verstandelijke beperkingen.
De Bonte Drie is een kleinschalige Zorgboerderij waarbij de nadruk ligt op leuke dingen doen en veel onder de mensen zijn, vooral ook buiten onze locatie.

Eigenaren van De Bonte Drie zijn Leon & Miranda Nouwens, al tientallen jaren paardenliefhebbers. Leon is zijn carrière begonnen bij de politie in de Randstad. Eerst als uniformagent en later als wijkagent waar hij zich bezighield met ‘probleem’ jongeren en hij participeerde in overleg met diverse hulpverlenings instanties. Na 23 dienstjaren vond Leon het genoeg en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Na een opleiding tot leraar 2e graad/trainer Omgangskunde (een aan de Zorg gerelateerde psychologische opleiding) is Leon gaan werken als reïntegratie-consulent waarbij hij mensen met een WAO- en/of WAJONG uitkering naar werk bemiddelde. Vooral de WAJONGERS spraken Leon erg aan en in 2003 sloot hij een Mantelovereenkomst met het UWV en ging in opdracht van deze instantie voor zichzelf werken en hielp vooral mensen met een geestelijke beperking aan werk. Helaas bleken een aantal deelnemers niet geschikt voor reguliere arbeid ( werken bij een commercieel bedrijf) of WSW (sociale werkplaats) en vaak gaven zij aan graag bij De Bonte Drie te willen blijven. Naast de arbeidsbemiddeling is De Bonte Drie in 2005 gestart met de Zorgboerderij en het geven van begeleiding/coaching en dagbesteding.
Miranda heeft jaren gewerkt als teamleider bij een beveiligingsbedrijf in de Randstad en later als verkoper binnendienst bij een groot bedrijf in Emmen. In 2010 is zij toegetreden tot De Bonte Drie en regelt zij het hele paardengebeuren, geeft coaching en houdt zich bezig met alle ondersteunende taken. In mei 2010 heeft Miranda  het diploma paardrij-instructrice behaald en zelf  is zij actief in de dressuur wedstrijdsport.
Naast Zorgboer Leon en Zorgboerin Miranda werken er bij De Bonte Drie nog 1 begeleider.
Onze Visie
Ieder mens is bijzonder…………. ieder mens maakt in z’n leven in meer of mindere mate vervelende voorvallen mee en ieder mens gaat daar op zijn geheel eigen manier mee om. En terwijl je bijvoorbeeld nog herstellende bent of heel veel (nog) niet op een rijtje hebt, loop je in je zoektocht naar werk/dagbesteding helaas maar al te vaak tegen ambtelijke molens aan, wordt er zakelijk en onpersoonlijk met je omgegaan en heb je vaak het gevoel dat je een nummer bent. Als geen ander weten wij dat je soms een bemoedigend woord nodig hebt of zomaar een hand op je schouder, een beetje aandacht, respect en gewoon jezelf kunnen zijn….gewoon mens zijn ! Bij ons kun je jezelf zijn en op basis van wederzijds respect en vertrouwen bouwen we samen aan iets moois, een leuke baan, persoonlijke begeleiding of dagbesteding.

Wij gaan uit van de mogelijkheden van mensen en niet van hun beperkingen of belemmeringen. Ieder mens heeft verborgen talenten, maar vaak ontbreekt de zelfkennis, het inzicht in de eigen identiteit, sterke en zwakke kanten, kwaliteiten, interesses en ambities. Wij hebben de kennis, vaardigheden en instrumenten in huis om je verborgen talenten, je competenties, te ontdekken en hier iets mee te doen. Ieder mens is bijzonder ……..

Bij De Bonte Drie wordt veel aan individuele planning gedaan, d.w.z. dat de begeleiding/activiteiten per deelnemer op diens vaardigheden worden toegespitst. Omdat wij contact met de buitenwereld erg belangrijk vinden, worden veel activiteiten buiten het terrein van De Bonte Drie georganiseerd, zoals  muziekles en fitness bij een erkende sportschool, Ook gaan we er regelmatig met de groep op uit en plannen ontspannende activiteiten.

Let op: De Bonte Drie is géén manege en het paardrijden geschied puur op therapeutische basis.

De Bonte Drie is aangesloten bij Calibris, een aan de Zorg gerelateerd leerbedrijf voor diverse sociaal-/maatschappelijke opleidingen.
 

Werk

Bij de Bonte Drie bestaat de mogelijkheid om met paarden, honden, katten en kippen om te gaan, helpen met de verzorging van alle dieren, paarden poetsen, paardrijden, langelijnen les, en aangespannen rijden.
Er zijn 2 drumstellen, keyboard, gitaar, viool en een muziekinstallatie beschikbaar en er wordt muziekles gegeven.
Onderhoud van het terrein en weiland, bomen kappen in het bos, houtkloven.
Tuinieren in de moestuin + boomgaard.
Timmeren, schilder- en tekenles, knutselen met elektronika en eenvoudige klusjes in huis en aan scooter/auto. Met de door ons gemaakte decoratie-artikelen (vogelhuisjes e.d.) staan we jaarlijks op voorjaars-/kerstmarkten.


Veel ontspanning, waaronder dagjes uit , computeren en spelletjes op de Xbox en Playstation.
 

Bijzonderheden

Wij kunnen bemiddelen (re-integreren) naar een (betaalde) baan of met een WSW-status een plaatsing bewerkstelligen bij een sociale werkplaats/voorziening.
Onze begeleiding is gericht op zelfredzaamheid, zelfstandigheid, goede omgangsvormen en de algemeen geldende normen & waarden.
 

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2005

Aangesloten bij

  • Vereniging BEZINN

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl