Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Zorgboerderij de Hardel Hoeve is gelegen in het groene buitengebied van Baarle Nassau. En is van oorsprong een gemengd bedrijf, met varkens, koeien en kippen.

De derde generatie heeft het bedrijf opgesplitst in een varkenshouderij en melkveehouderij, beide erven zijn hierdoor met elkaar verweven.

Het ontstaan van de naam reikt tot ver in het verleden. In 1349 werd het gebied rondom de boerderij Hardel genoemd. Dit kon meerdere betekenissen hebben, zoals een plek met vastere bodem dan het omringende land, een open plek in een haagbeukenbos of oordeel, waar later de Oordeelsestraat naar vernoemd is.

Joyce zag als vierde generatie haar kans om op de voormalige melkveehouderij, haar passie voor het werken met mensen met een zorgvraag, te combineren met haar droom. Om samen met haar ouders een zorgboerderij op te starten, zodat het een heus gezinsbedrijf blijft.

Joyce heeft naast de diploma’s SPW 4 activiteitenbegeleiding en SPH diverse cursussen gevolgd. Na ruim 4 jaar bij Amarant werkzaam te zijn heeft Joyce ervaring opgedaan met diverse doelgroepen en uiteenlopende zorgvragen.

Door de boerderij nieuw leven in te blazen, wil de familie kinderen en jong volwassenen met een zorgvraag de mogelijkheid bieden, om samen het boerenleven, de rust, ruimte regelmaat en de schoonheden van de natuur te beleven, op en rond de boerderij.

De zorgboerderij heeft een kleinschalig karakter, de nieuwe sfeervolle kantine is net zoals de nieuw aangelegde tuinen en paden ruimtelijk en geheel rolstoeltoegankelijk!

Werk

Onze Zorgboerderij in Baarle Nassau biedt vele mogelijkheden voor kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke en / of meervoudige beperking, op het gebied van dagbesteding, stage speciaal onderwijs, vrijetijdsbesteding, logeeropvang en individuele begeleiding. In zowel ZIN als PGB. Wij hebben een kwaliteitskeurmerk en contractafspraken met bijna alle gemeenten in het kader van de WMO en de Jeugdwet. Door onze eigen bus bieden wij diverse mogelijkheden omtrent het vervoer!

Door ons uiteenlopende activiteitenaanbod willen we de kinderen en jongeren graag stimuleren, prikkelen en uitdagen in zowel hun praktische als sociale vaardigheden. We betrekken ze met hun creativiteit en fantasie bij het verder door ontwikkelen, invullen en aankleden van de boerderij. Dit doen we omdat we betrokkenheid, participatie en medezeggenschap belangrijk vinden om de autonomie van het kind of jongvolwassene te versterken, zonder voorbij te gaan aan het 'kind mogen zijn'. Het niet verzorgd worden door hun omgeving, maar het samen zorgen voor plant en dier zorgt voor veel voldoening en succeservaringen . We hebben een enthousiast, bevlogen en betrokken team. Onze medewerkers zijn minimaal HBO of universitair geschoold, met diploma's als SPH, Pedagogiek, Orthopedagogiek en Logopedie. We vinden een multidisciplinair team erg belangrijk, zodat we zorginhoudelijk voor kwaliteit garant kunnen staan! Samen wordt er aan persoonlijke leerdoelen gewerkt, zodat de kinderen en jongeren zich spelenderwijs in een natuurlijke omgeving kunnen ontwikkelen.

Op de boerderij is een huiselijke sfeer, we vinden het belangrijk dat zowel ouders als kinderen zich hier thuis voelen. De kinderen willen we een leeromgeving bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en waar plezier en geborgenheid vooropstaat. Ouders willen we tegelijkertijd graag in de thuissituatie ontlasten. Waardoor we een stukje zorg samen met hun op kunnen vangen.

Naast de nieuwe sfeervolle kantine zijn er op het erf o.a. een grote tuin, moestuin, bloementuin, kas, speelschuur, werkruimte t.b.v. houtbewerking en creatieve activiteiten, dierenweides en een aangrenzende schuur t.b.v. activiteiten gelegen. Deze zijn geheel rolstoeltoegankelijk.

Op en rond de boerderij zijn er naast varkens, koeien en paarden, ezels ook talloze boerderijdieren aanwezig, zoals kippen, konijnen, cavia's, vogels, katten en een hond.

Ook hebben wij mini boerderijdieren, zoals de Mini Dexter koeien, mini varkentjes, mini pony's en een kudde mini schaapjes. Hier hebben we bewust voor gekozen, kleine dieren zijn toegankelijk en met hun hogere aaibaarheidsgehalte nodigen ze uit tot contact maken! 

Echt werken op de boerderij, of liever beleven? 
We hebben voor een brede doelgroep, uiteenlopende mogelijkheden van activiteiten en werkzaamheden op de boerderij. Meehelpen op de tracktor of bij de varkens met de boer, het verzorgen en knuffelen van de dieren, helpen op de boerderijcamping, het doen van (groen) onderhoud, houtbewerking, knutselen, koken, bakken, met de mini tracktor op pad, spelen op de trampoline of rijden met de skelters?

Samen wordt er binnen de vaste dagstructuur gekeken naar een passende invulling en balans. Plezier, jezelf mogen zijn en de beleving van seizoenen staan centraal.

Zorgboerderij de Hardel Hoeve richt zich op een brede doelgroep, zie kopje 'de zorg' voor meer informatie.

Wij kijken graag met aandacht naar uw individuele zorgvraag, wensen en behoeften, binnen de mogelijkheden van de boerderij. Persoonlijke aandacht, genieten, geborgenheid en sfeer zijn hierin belangrijke elementen.

Bent u geïnteresseerd, heeft u vragen of wilt u graag een kijkje komen nemen? Dat kan uiteraard vrijblijvend! Schroom niet om contact op te nemen! Wij ontvangen u graag gastvrij op onze boerderij!

Bijzonderheden

Heeft u geen zorgvraag, maar zou u wel graag betrokken willen zijn en binnen uw wensen en mogelijkheden ondersteuning willen bieden bij de activiteiten en werkzaamheden op onze zorgboerderij? Wij zoeken nog vrijwilligers!

We zijn tevens een erkend leerbedrijf, lijkt je onze zorgboerderij een leuke stageplek?

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2013

Aangesloten bij

  • ZLTO

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl