Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

 

Zorgboerderij 'de Mekkerbek' is een zorgboerderij voor jeugd en jongvolwassenen en schooluitvallers met een speciale hulpvraag. De begeleiding en kwaliteit van zorg word door vaste orthopedagogen, pedagogisch hulpverleners en maatschappelijk medewerkers gedaan. Daarnaast werken de boer en boerin ook dagelijks op de boerderij waarbij de cliĆ«nten mogen meehelpen met het runnen van de geitenboerderij.  

Op zaterdag, woensdagmiddag en in de schoolvakanties komen kinderen met een speciale hulpvraag voor vrijetijdsbesteding op de zorgboerderij. door de week krijgen kinderen met een gedeeltelijke vrijstelling van onderwijs een reintegratie traject bij ons aangeboden. Daarnaast vinden(jong)volwassenen met een beperking met afstand tot de arbeidsmarkt een nuttige dagbesteding.

De Mekkerbek begeleid ook een groep jongeren met een normaal IQ tot hoogbegaafdheid. Deze jongeren krijgen coaching, begeleiding en een stukje onderwijs in samenwerking met de school waar zij soms maar part time heen gaan vanwege uiteenlopende redenen. 

We werken met groepjes van maximaal 1 op 5. Er is echter voor deelnemers die 1 op 1 begeleiding nodig hebben ook een mogelijkheid om individuele begeleiding te krijgen.

Dagelijks worden er op de boerderij bijna 900 geiten gemolken. een deel van de verzorging van de geiten en lammeren wordt door de deelnemers gedaan. Maar ook de deelnemers die niet van geiten houden hebben genoeg te doen bij al onze andere dieren en activiteiten  ( zie kopje 'het werk')

Werk

Wij vinden het belangrijk om maatschappelijk bezig te zijn. Daarom heeft de Mekkerbek met verschillende lokale bedrijven en instellingen afspraken omtrent maatschappelijke participatie. Zo maken we ijs van onze geitenmelk in de ijskeuken van de lokale ijssalon en werken onze jongeren ook in de winkel mee met de klanten. Ook gaan we regelmatig met onze dieren naar het verzorgingstehuis om ouderen om te gaan vrolijken met onze dieren. De deelnemers verzorgen een groot gedeelte van het contact met deze ouderen in de vorm van het samen knuffelen met de dieren en het vertellen over de dieren. Ook helpen onze deelnemers bij het koffie schenken bij bejaarden en gaan we regelmatig op bezoek bij andere veehouderijen voor een educatief programma. 

Buiten de vele dieren die we verzorgen op de Mekkerbek zelf, doen we hier ook veel andere dingen;

Moestuin en Kas

je eigen stukje moestuin, wie wil dat nou niet? iedereen die het leuk vind mag bij ons met zijn eigen stukje land aan de slag. 

in onze moestuin vind je dan ook verschillende bordjes met namen van de tuinman/vrouw in kwestie :) ieder zijn eigen groenten, fruit of bloemen om mee naar huis te nemen of om wat mee te koken of bakken op de mekkerbek zelf. 

Timmerwerkplaats

We hebben een grote timmer werkplaats waar de jongeren en kinderen lekker kunnen timmeren en knutselen. Met een tal van sjablonen kunnen ze hun eigen teksten op de knutselwerken stempelen. en met de vele kleuren verf maken ze er de mooiste creaties van.

Zorgboer on Toer 

Regelmatig trekken we er met de jongeren en een hele beestenboel ( lammetjes, honden, poes, konijnen, cavia`s, kalfje ) op uit om ouderen in verzorgingstehuizen op te gaan vrolijken. Onze jongeren vertellen dan wat over het dier en laten de ouderen kennis met hen maken. een win win situatie waarbij de jongeren veel dankbaarheid krijgen!

de geiten en lammetjes moeten dagelijks verzorgd worden. Daar komen de volgende activiteiten bij kijken:

 
*hokken opstrooien        * hooiruiven vullen 

*paden vegen                * lammetjes de fles geven

*geiten voeren               * vers gras geven

de ezelfokkerij..

* ezels voeren               * borstelen

* wandelen in het bos     * veulens tam maken

* van de stal naar de wei brengen

de paarden..

* paardrijden
 

* uitmesten                   * met de paardenkar mee

* borstelen                    * voeren

* van de stal naar de wei brengen

het kleinvee..( cavia`s, konijnen, pluimvee )

* eieren uitbroeden met de broedmachine

* voeren

* knuffelen

* eieren rapen

de boer helpen..

* bokken in de paartijd bij de geiten zetten

* lammeren naar andere stal verhuizen

* kuilplastic over voederopslag leggen

* geiten enten (geit vasthouden)

* handmelken

* tractor leren rijden

* flesjes aan lammetjes geven

* met de boer meerijden met de tractor

* de dierenarts helpen

de mini varkentjes..

* varkentjes buiten en binnen zetten

* voeren

* biggetjes tam maken

* biggetjes de fles geven

* de alpaca`s

  

Naast de dierenstallen hebben we een speelschuur waar we met koud en slecht weer terecht kunnen. We hebben daar een schoolbord, tafeltennis, voetbaltafel, airhockey, pooltafel en lego/duplo en knutselspullen staan.

Bijzonderheden

 

Bekijk voor meer informatie en foto`s onze nieuwe website! www.mekkerbek.nl.  

de nieuwste nieuwtjes staan direct op onze facebook pagina

http://www.facebook.com/#!/Mekkerbek?bookmark_t=page

voor FILMPJES kun je kijken op:

http://www.youtube.com/user/demekkerbek?feature=results_main

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2008

Aangesloten bij

  • ZLTO

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl