Naar zorgboerderijen

****De Open Es****

De Olle Es is na 200 jaar De Open Es!!
Het was even schrikken toen bleek dat er een vrachtwagen tegen onze 200 jaar Oude Es aan was gereden,
waardoor deze letterlijk voor de helft was verdwenen.
Maar kijk nu eens wat een pracht van een schat er binnenin is gegroeid!
zie de foto onderaan

 *** stagiaire****

Welkom!  aan de nieuwe  4 jaarsstudente toegepaste psychologie!  Afgelopen dinsdag voor 4 dagen per week begonnen, er vol ingestapt en al heel veel meegemaakt.

Leerzame fijne tijd op De Olle Es gewenst.

** Vrijwilligersdagen****

Op vrijdagmiddag 8 en zaterdag 9 september waren vrijwilligers welkom om tuin en erf van De Olle Es mooi
te helpen maken. Er werden lindebloesems voor de thee van de gedroogde takken geoogst, de werkplaats werd opgeruimd, er werden gordinrails en gordijnen opgehangen in de muziek/euritmie-ruimte. Deze werd ook opgefrist o.a. door alles nat af te nemen, ramen te zemen en  vloerkleden te zuigen.
We zochten werkzaamheden op koele plekken en aten koude pizza en koude soep en hadden het heel gezellig met elkaar bij het hete weer.

Hans Piet en Maria van Erf en Karweitje zijn deze hele warme week wezen klussen voor De Olle es. Voor de derde keer in 3 jaar al! Ze sliepen in hun caravan en aten met ons mee.  Hans Piet  heeft de serre geisoleerd en houtwerk verduurzaamd. Maria heeft dikke gordijnen genaaid voor de euritmie-muziekruimte zodat die ook isoleren. Het ophangsysteem is veranderd  zodat het nu een plezier is om de gordijnen te sluiten of te openen.

Zondagmiddag gingen we met deze zelfde vrijwilligers naar B.D tuinderij de Hooge Kamp in Teuge. Waar we buiten op het gras een prachtige, krachtige voorstelling van De Aarde Dans  door DADAE genoten!

****** Zomers Samenzijn ********

Afgelopen weekend, 25, 26 en 27 augustus hadden we weer het Zomers Samenzijn onder ons dak.
56 jonge mensen troffen elkaar rond verschillende thema's en activiteiten.
Er werd gedanst op muziek van een eigen live orkest.
We aten samen biologische maaltijden met groente uit onze eigen tuin. Onze deel werd
omgetoverd tot een prachtige dinerzaal, zie de foto's onderaan deze pagina!

 

 

*** Vacature****

Wij zijn op zoek naar een zelfstandige zorgmedewerker, in bezit van BHV, die in de zomertijd een paar uur in de week mee wil helpen en daarbij op de zorgboerderij mag wonen. Als je je eigen paard wil meenemen dan kan dat.
Voortzetting van de werkzaamheden na de zomer is altijd bespreekbaar. Meer uren dan een paar per week is
ook fijn.

 *** Vacatures****

Op dit moment is er een vacature voor een HBO stagiair(e) in de zorg of een Warmonderhof stagiair(e) en een ZZP'er die begeleiding aan jongeren kan bieden.

We zoeken nog vrijwilligers. Vind jij het leuk om een halve dag in de week in de tuin mee te werken? Of andere voorkomende klussen die er zijn op onze zorgboerderij? Je draagt een steentje bij aan onze zorg rond de deelnemers en de dieren en met een beetje geluk neem je 's avonds verse boontjes of sla mee naar huis.

 

Wie zijn wij

De Olle Es

De Olle Es is een professionele organisatie die individuele begeleiding en individuele begeleiding complex biedt. Daarnaast biedt het tijdelijk beschermd/begeleid wonen, van maandag tot en met vrijdag. De natuurlijke rijke omgeving biedt tal van aanknopingspunten die therapeutisch aangewend kunnen worden. De boerderij en omgeving zijn prikkelarm.  We kijken naar welke activiteiten de deelnemer kunnen stimuleren en zelfvertrouwen geven. Dit kan zijn; meehelpen en leren in de grote moestuin, verzorging van kippen, schaap,  paarden en grote pony, poes, bijen en het onderhoud van de gebouwen en weilanden. Cognitieve, kunstzinninge en culturele activiteiten maken ook onderdeel uit van de begeleiding op De Olle Es. Ons team bestaat uit een zorgboerin, persoonlijke begeleiders, werkplaatsleiders, stagiaires en vrijwilligers.

 Er worden persoonlijke afspraken gemaakt, met persoonlijke doelstellingen die vastgelegd worden in een overeenkomst. Dit noemen we het zorgplan.

De aanleiding om naar de Olle Es te komen kan variëren: (tijdelijk) niet naar school kunnen, behoefte aan structuur, therapeutisch werken, behoefte aan ontspanning, rust of juist inspiratie, nieuwe energie; , bepaalde levensfase, opkrabbelen na een ziekte periode of in het kader van een dagprogramma. Groenteabonnementen verjaardagsfeestjes en b&b behoren tot de mogelijkheden.  Op De Olle Es wordt niet gerookt, niet binnen en niet buiten.

Werk

Deelnemers helpen mee in de tuin, met de verzorging van de dieren, met onderhoud van het weiland en gebouwen, snoeien, alles wat er in de seizoenen aan de orde komt. Er is veel te leren bij helpen bij het onderhoud. timmeren, plannen. Oogsten voor de groentepakketten, eieren rapen, munt oogsten en die, vaak op de fiets, naar de Kribbe brengen, waar muntthee op de kaart staat. Daarbij proberen we iemands interesse en wensen te volgen. We zijn ingesteld op ontwikkeling, werken aan zelfvertrouwen, fysiek sterker worden door spel, sport en lichamelijke arbeid. 

We zorgen samen voor de lunch, wat te drinken, onze ruimtes. Regelmatig vangen we jongeren op die tijdelijk niet naar school kunnen. In de winter zullen we o.a.met hout bezig zijn. We doen veel verschillende dingen met de paarden en andere dieren. Het is mogelijk om onder kundige leiding te schilderen, boetseren, figuur te zagen in de werkplaats. Er is tijd voor yoga of euritmie in de euritmieruimte. Je kunt ook onder begeleiding leren op de handpan te spelen. Intern (begeleid) alleen tijdelijk dag-en nachtverblijf, crisisopvang mogelijk. In de ochtend nemen we tijd om elkaar te vertellen wat ons die dag al opgevallen is.

We houden ervan om bij goed weer op de veranda te eten.

Bijzonderheden

De boerderij is in het prachtige IJsseluiterwaardengebied gelegen. We zijn nog wel eens op pad met fiets, skeelers, te paard, of lopend in de weidse weldaad van het blauw en groen.  Er wordt zonder kunstmest, produktiedruk of 'gewasbeschermingsmiddelen' en mèt biologisch-dynamische preparaten en zaaikalender gewerkt. We verzamelen lindebloesems en kruiden waar we het hele daar door thee van kunnen drinken. Uitgangspunt is dat ieder weer met zijn handen in de aarde mag om verbinding met de aarde, en dus met jezelf te krijgen. Door er eerst alleen maar eens te zijn, te genieten en je eigen interesses wakker te laten worden. Je speltrieb terug te vinden. Door bij een paard te 'werken'.  Maaltijden voornamelijk van (eigen)  biologische producten. Een pedagoog, paardencoach, toegepast psycholoog, biografisch coach, kunst/portret-schilder, musicus, paardencoach, biografisch ouderschapsconsulent, mentrainer, administratief ondersteuner en interim manager bieden naar behoefte op aanvraag hun diensten aan De Olle Es. Er werken stagiairs en vrijwilligers mee. 

Veel jongeren komen hier via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook als het om langer verblijf gaat, b.v. een jaar. We werken met Persoons Gebonden Budgetten (PGB) of maatwerk overeenkomsten

In de kunstwerkplaats werken op maandag zelfstandige beeldhouwers.

 

******Adventsviering******

Een feest als een warme mantel op De Olle Es in de Adventstijd.     Op vrijdag 16 December 2022

Het werd een heel bijzondere avond en het idee werd ingegeven door Renee die ontroerd was bij het zien van het prachtige labyrint dat gelegd was op de deel van de boerderij. Het is in de loop van de jaren traditie geworden dat in de adventstijd daar een labyrint gelegd wordt. Alles is aan kant, het labyrint ligt indrukwekkend wit en stil op die grote schone, opgeruimde grijze vloer……een sfeer van verwachting heeft het zeker.  Ieder jaar weer beleeft men het labyrint als een inspirerende metamorfose van die ruimte.
Renee is door de muziek enthousiast verbonden aan De Olle Es en zij zag een viering in de adventstijd meteen helder voor zich. Binnen de kortste keren kreeg ze bijval van andere medewerkers en iedereen wilde van harte een bijdrage leveren, iedereen raakte meteen geïnspireerd en begreep wat er gedaan moest worden. Het mooie van zo’n moment is dat niemand weet hoe het zal zijn, maar dat alles goed voorbereid moet zijn voor dit doel. Dus: iedereen aan de slag, gecoördineerd door Renee. Opruimen, schoonmaken, klaarzetten,  taarten bakken en een verhaal bedenken om voor te lezen, liederen uitzoeken, muziek maken,  een lekkere  warme drank maken, de keuze van een introductie naar het labyrint……..de  betrokkenen zoemden als nijvere bijen in en om De Olle Es.

Het feest werd een hartelijke ontmoeting van medewerkers en vrijwilligers en vrienden die elkaar een beetje of helemaal niet kenden en iedereen was blij om eindelijk eens de mensen te ontmoeten, die je anders alleen in het voorbijgaan ziet tijdens het werk.

Het was lekker warm in de glazen serre. Er was genoeg te snoepen en te drinken. Renee speelde prachtige zachte ritmische klanken op haar Pan-instrument uit Zwitserland.  Mieke vertelde een adventsverhaal, er werden liederen gezongen begeleid op een dwarsfluit en buiten brandde een robuust vuur. Ik had een gedicht gevonden om “mee te nemen” of als inspiratie voor je gang in het labyrint: “The road not taken” van Robert Frost. Het gedicht gaat over het levenspad dat je kiest en bewandelt en dat je daarmee een ander pad niet kiest. Waarom koos je het andere pad niet? …..dat is niet het  juiste probleem….wat heeft jouw gekozen pad je gebracht, is dat wat telt. Het werd een fantastische avond voor allen die zich verbonden voelen met Mieke en haar werk op De Olle Es. 

 

 

 

Samenwerking met andere organisaties

De Vijfsprong.

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 09-10-2023

Gestart in

2004

Aangesloten bij

 • Vereniging BEZIG

Problematiek of beperking

 • Verstandelijke beperking
 • Lichamelijke beperking
 • Psychische, sociaal-psychische of (ex)psychiatrische beperking
 • NAH (niet aangeboren hersenletsell)
 • Visuele beperking
 • Dementie / Alzheimer
 • Burn-out / overspannen
 • Re-integratie
 • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS
 • jonge moeders met kind

Leeftijd

 • Kinderen
 • Jongeren
 • Volwassenen
 • Ouderen

Soort zorg

 • Leren
 • Werken
 • Logeren
 • Wonen
 • Crisisopvang
 • Wonen voor bepaalde tijd. individuele begeleiding complex.

Soort begeleiding

 • Individuele begeleiding

Activiteiten

 • Groenteteelt
 • Verzorging dieren
 • Koken
 • Fruitteelt
 • Klussen/onderhoud
 • Creatief
 • kruiden oogsten, euritmie, walnoten verzamelen en kraken, timmeren

Bekostiging

 • PGB, Persoonsgebonden Budget
 • Particulier
 • Anders

Kwaliteitssysteem

 • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Toegankelijkheid

 • Hulphond mag mee

Bereikbaarheid

 • Met eigen/zelf te regelen vervoer

Klachtenreglement

Download document

Privacyverklaring

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl