Naar zorgboerderijen

De Reestlandhoeve

Reestlandhoeve Zorg is een onlosmakelijk onderdeel van Wijngoed de Reestlandhoeve. Het wijngoed vormt de basis voor de Reestlandhoeve. We leven met de seizoenen, maken met elkaar de groeicyclus van de wijngaard mee. Beleven de successen maar ook als het even tegenzit. De Reestlandhoeve is een gepassioneerd familiebedrijf en opgericht door John en Wilma Huisman. Inmiddels zijn ook Bas en Lynn, de kinderen van John en Wilma, intensief betrokken bij het bedrijf en heeft ieder gezinslid zijn eigen inbreng en expertise. Daarbij worden ze gesteund door een betrokken team van medewerkers en vrijwilligers.
John en Bas richten zich vooral op het wijngoed en Wilma en Lynn op de zorg. Echter mochten we elkaar nodig hebben bij de andere activiteiten van de Reestlandhoeve dan kunnen we een beroep op elkaar doen.
De Reestlandhoeve is een bedrijf dat voortdurend in ontwikkeling is. Niet alleen het wijngoed maar ook de zorg. Met een nuchtere kijk op het leven en met gevoel voor humor proberen we er iedere dag weer een fijne dag van te maken. Dat maakt het een inspirerende plek voor medewerkers, vrijwilligers, stagiaires en de mensen die komen voor een stukje begeleiding en ondersteuning.

Reestlandhoeve Zorg wordt ondersteund door de Reestlandhoeve Foundation. Een stichting die zich inzet voor mantelzorgondersteuning en faciliteert bij de aanschaf van middelen die gebruikt worden binnen de Zorghoeve.

Ik ben op zoek naar een zinvolle dag
Zelfstandig invulling geven aan je leven met een psychische hulpvraag zoals dementie, NAH of een probleem in het autistisch spectrum lukt lang niet altijd. Werken gaat vaak niet meer. En toch wil je graag mee blijven doen in de maatschappij.

Je wilt graag andere mensen ontmoeten, actief en binnen jouw mogelijkheden zinvol bezig zijn. Je wilt vasthouden aan een dagritme en je dag invullen op een manier die goed bij je past. Zodat je jouw energie kwijt kunt en met een tevreden, voldaan gevoel je dag afrond.

Uitgaan van mogelijkheden

Bij de Reestlandhoeve gaan we uit van je mogelijkheden. We zoeken samen naar een passende invulling voor de dag en ondersteunen op een manier die past bij jou.

We willen dat jij je thuis voelt

Er is genoeg te doen op de Reestlandhoeve. Je wordt betrokken bij de werkzaamheden op ons bedrijf. We zoeken zoveel mogelijk aansluiting bij je talenten en interesses. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Werkzaamheden in de wijngaard om te komen tot ons topproduct: Reestlander wijnen;
  • Gastheer/gastvrouw om bezoekers van de Reestlandhoeve een onvergetelijke belevenis te bezorgen;
  • Koken, bakken en/of voorbereidingen in de keuken;
  • Onderhouden van het terrein en de aanwezige opstallen;
  • Montage en reparatiewerkzaamheden;
  • Tuinonderhoud;
  • Meehelpen met het ontwikkelen van nieuwe producten;
  • Bijdragen aan evenementen van de Reestlandhoeve;
  • Creatieve bezigheden;
  • Wijnflessen etiketteren;
  • Cadeaupakketten inpakken.

Producten die gemaakt worden in de klusschuur worden te koop aangeboden in de webshop van of rechtstreeks bij de Reestlandhoeve.


Uiteraard houden we rekening met jouw behoefte aan activiteit en rust. Een activiteit kan ook bestaan uit het kijken naar de mensen die een klus klaren, adviseren bij het klussen, samen een kop koffie drinken of een wandeling maken door de wijngaard of groentetuin.

Uitdaging binnen je grenzen
Wij bieden een gezellige, veilige en warme plek, maar ook uitdaging om je grenzen te verkennen en verleggen. Je inzet wordt gewaardeerd.

We maken samen met jou en je netwerk een begeleidingsplan op maat. Binnen het plan richten we ons op het begeleiden naar meer zelfstandigheid, behouden van je vaardigheden en beperken van achteruitgang daar waar mogelijk.

Passende ondersteuning kan ook in de vorm van ambulante begeleiding. Denk aan:

  • Het (re)organiseren van de huishouding en het dagelijkse leven;
  • Ondersteunen bij het op orde brengen en/of houden van de administratie;
  • Educatie over de omgang met bepaalde problematiek;
  • Bespreken van het toekomstperspectief.

Dit doen we samen met casemanagers en andere professionals binnen de gezondheidszorg, zodat we zoveel mogelijk maatwerk kunnen bieden.

Gasterij de Reestlandhoeve

Ben je een levensgenieter, breed georiënteerd, hoger opgeleid en/of heb je veel van de wereld gezien en nu heb je te maken met geheugenproblemen? Dan is de Gasterij misschien iets voor jou. Bij de Gasterij ligt het accent op de ‘geneugten des levens’. Met koffie/thee en lekkernijen, een gezamenlijke warme maaltijd en voor de liefhebber uiteraard een glaasje wijn maken we er een gezellige dag van. De dag vult zich verder met een leuk gesprek en ontspannende activiteiten, veelal in groepsverband, maar er is ook zeker gelegenheid om even zelf de krant te lezen.

Pilot ‘Dementie op jonge leeftijd – door blijven werken als thuis wonen niet meer lukt’.
Middels deze pilot is het mogelijk dat mensen die op jonge leeftijd met dementie te maken hebben en gaan wonen op woonlocatie Oosterboer van Zorggroep Noorderboog door blijven ‘werken’ op de plek waar zij tot dan toe hun daginvulling hebben, bijvoorbeeld de Reestlandhoeve. Voor meer informatie: Project: 'Dementie op jonge leeftijd, door blijven werken als thuis wonen niet meer lukt’ › Zorggroep Noorderboog

Mantelzorgers

Ondersteuning van je partner, één van je ouders of ander familielid met een psychische hulpvraag zoals NAH, dementie of een probleem in het autistisch spectrum, vraagt veel van je als mantelzorger. Zowel op praktisch als emotioneel gebied.

Een zinvolle invulling van de dag met dingen die hij of zij leuk vindt om te doen op de Reestlandhoeve, geeft jou en je dierbare weer perspectief. Het geeft jou de ruimte om de dag op je eigen manier in te vullen en wellicht weer wat op te laden. Het biedt je dierbare mogelijkheid om zich weer van waarde te voelen, sociale contacten te leggen en actief bezig te zijn.

Zinvol en actief binnen de mogelijkheden

Reestlandhoeve Zorg biedt begeleid vrijwilligerswerk en/of een fijne, ontspannen dag. Dagbesteding waarbij we samen met je dierbare op zoek gaan naar activiteiten die aansluiten bij zijn of haar talenten en interesses. Waardoor je dierbare een waardevolle invulling van de dag ervaart. Hij of zij blijft onderdeel van de maatschappij en komt thuis met eigen belevenissen en verhalen.

Aandacht voor kwaliteit van leven

We onderhouden korte lijnen met het thuisfront. Passend bij de ondersteuningsbehoefte word je als mantelzorger zoveel mogelijk betrokken middels geplande gesprekken, rapportages en informeel contact.

Meedenken over passende ondersteuning

Reestlandhoeve Zorg denkt graag met je mee. We helpen en ondersteunen graag waar mogelijk.  Denk bijvoorbeeld aan ambulante begeleiding in de thuissituatie om zelfstandig te leren wonen of om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Bij Reestlandhoeve Zorg streven we naar een duurzame situatie waarin aandacht is voor je naaste met een hulpvraag èn voor jou als mantelzorger.

Reestlandhoeve Foundation

Vanuit de Reestlandhoeve is een stichting opgericht speciaal voor mantelzorgondersteuning van mensen met geheugenproblemen. Heb je behoefte om lotgenoten te ontmoeten, ervaringen te delen, overeenkomstige problemen te bespreken dan ben je van harte welkom op de georganiseerde ontmoetingsochtenden.
Ook worden er cursussen georganiseerd om verder om te leren gaan met de geheugenproblemen van je naaste. Kijk voor meer informatie op: www.reestlandhoevefoundation.org

 

Zorgprofessionals

Ben jij als casemanager, huisarts, praktijkondersteuner, wijkverpleegkundige, WMO-consulent of andere zorgprofessional op zoek naar passende daginvulling van een cliënt? Lees dan hier waarom de Reestlandhoeve de geschikte plek kan zijn.

Reestlandhoeve Zorg is dé plek voor mensen met een hulpvraag die zichzelf niet zien binnen een dagbesteding van een reguliere instelling. Mensen die houden van ruimte, zinvol bezig willen zijn binnen een gepassioneerd wijnbedrijf, met oog voor natuur en welzijn.

In het algemeen ligt binnen de gezondheidszorg de nadruk op wat beperkingen zijn die ontstaan ten gevolge van bijvoorbeeld psychiatrische problematiek, dementie, autistisch spectrum e.a. Naar wat niet meer kan. Hierdoor raken mensen vaak onzeker. Het zelfvertrouwen neemt af en het is moeilijk om sociaal actief te blijven met als gevolg dat mensen een mindere kwaliteit van leven ervaren.
Op de Reestlandhoeve vormen vooral de mogelijkheden het uitgangspunt, rekening houdend met de beperkingen. En vaak gaat het helemaal niet over problemen maar maken we er samen een fijne dag van.

Een bijdrage te willen leveren aan de maatschappij is een normale menselijke behoefte. Andere mensen helpen geeft het gevoel dat je ertoe doet, daarmee help je ook jezelf. Op de Reestlandhoeve is dit het uitgangspunt.

Reestlandhoeve Zorg nodigt mensen uit om laagdrempelig kennis te maken, met een kop koffie en een gesprek in onze wijnbarn, gevolgd door een rondleiding over het bedrijf.

Persoonsgerichte zorg

Bij Reestlandhoeve Zorg zoeken we samen naar mogelijkheden binnen de persoonlijke leefwereld van onze deelnemer. We maken op de Reestlandhoeve gebruik van de Böhm begeleidingsmethodiek (zie voor meer info over de Böhm methodiek www.de-mensch.nl). Een begeleidingsmethodiek die aansluit bij de individuele belevingswereld. Dit vertalen we naar passende activiteiten binnen onze dagbesteding. We betrekken mensen bij diverse klussen. Daarnaast is er volop ruimte voor ontspanning en creatieve activiteiten.

Mensen beleven bij ons een actieve en zinvolle dag, waarbij de zelfredzaamheid wordt gestimuleerd. Dit versterkt het gevoel van eigenwaarde en zingeving.

Begeleid vrijwilligerswerk

We bieden kleinschalige dagbesteding. Dit bestaat uit begeleiding groep al dan niet gecombineerd met individuele begeleiding in meer complexe situaties. Ook ambulante begeleiding, dus bij de mensen thuis, is mogelijk. De dagbesteding wordt ingestoken als begeleid vrijwilligerswerk, want veel mensen op de Reestlandhoeve hebben een aversie tegen het woord dagbesteding. Eén van onze ‘begeleid vrijwilligers’ verwoordde dit als volgt: "Ik moet worden gestimuleerd maar niet worden uitbesteed.” Voor veel mensen is het een drempel om naar dagbesteding te gaan. Soms ontbreekt de motivatie totaal. Vaak zien we echter wanneer het lukt om activiteiten te vinden die aansluiten bij de belevingswereld van de betreffende persoon en iemand zich nuttig en gewaardeerd voelt dat mensen het uiteindelijk fijn vinden om naar de Reestlandhoeve te komen.

Mens en maatschappij gericht

Bij Reestlandhoeve Zorg richten we ons op de mens in plaats van een specifieke doelgroep. Er is plaats voor mensen met verschillende problematiek en uiteenlopende leeftijden. Dit doen we bewust omdat een mix van mensen; jong en oud, met en zonder zorgvraag, de samenleving compleet maakt. We leren van elkaar en helpen elkaar.

Problematiek waar wij op de Reestlandhoeve veel mee te maken hebben:

  • Diverse vormen van dementie waarbij de Reestlandhoeve ook zeer geschikt is voor mensen met dementie op jonge leeftijd.
  • Psychiatrische problematiek, al dan niet in combinatie met een licht verstandelijke beperking.
  • Problemen in het autistisch spectrum.
  • Een psychische hulpvraag.
  • Niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Het zorgteam van de Reestlandhoeve bestaat uit professionals die gewend zijn om met verschillende problematieken te werken zoals sociale psychiatrie, multiculturele zorg, dementie zorg, wijkgerichte zorg en verstandelijke beperking. Samen wordt ingezet op het bereiken van een fijne, zinvolle dag voor alle aanwezigen.

Staat de problematiek waarmee je te maken hebt er niet bij maar denk je dat de Reestlandhoeve wel een optie is, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Mocht de problematiek om een zeer specifieke aanpak vragen maar voelt iemand zich wel thuis op de Reestlandhoeve dan zoeken we samenwerking met specialisten om de juiste begeleiding te bieden.

Contra indicaties: Mensen met een zware alcoholproblematiek voor wie de aanwezigheid van Reestlander wijnen een te grote belasting is. Agressief gedrag wat niet te reguleren is en waardoor andere deelnemers zich onveilig voelen. Consequent wegloopgedrag van het terrein.

Individuele begeleiding

Bij de Reestlandhoeve gaat het niet alleen om activiteiten en beziggehouden worden, de kunst is om aan te sluiten bij de werkelijke behoeften en nieuwe of hernieuwde levensdoelen te vinden.

Individuele begeleiding kan daarbij helpend zijn. In situaties waarbij groei en vooruitgang mogelijk is stimuleren we het om grenzen te verkennen en te verleggen. De dagelijkse praktijk laat zien dat dit kan leiden tot meer zelfstandigheid waarbij begeleiding op termijn alleen op afstand nodig is of zelfs overbodig wordt.

Ook bij progressieve aandoeningen zoals dementie waarbij fysieke en cognitieve mogelijkheden steeds minder worden, is individuele begeleiding soms helpend. Als het niet (langer) lukt om binnen een (kleine) groep gezamenlijk een activiteit te doen kan het zijn dat we een bepaalde tijd zo inrichten dat er ruimte is om één op één iets samen te doen. Zo blijven we mensen activeren en blijven ze meedoen, wat een positief effect heeft op het totale functioneren.

De Gasterij, belevingsgerichte dagbesteding

We richten ons als Reestlandhoeve niet specifiek op een bepaalde doelgroep. Toch maken we één uitzondering en die uitzondering betreft de woensdag. Op woensdag dopen we Reestlandhoeve Zorg om in Gasterij. Dit is belevingsgerichte dagbesteding voor mensen met geheugenproblemen en vooral geschikt voor mensen die houden van het goede leven. Veelal breed georiënteerde mensen, hoger opgeleid en veel van de wereld gezien, die nu te maken hebben met geheugenproblemen.

Bij de Gasterij ligt niet het accent op de werkzaamheden maar op de geneugten des levens. Naast koffie en thee met lekkernijen, een gezamenlijke warme maaltijd en voor de liefhebber uiteraard een glaasje wijn maken we er een gezellige dag van. De dag vult zich verder met een leuk gesprek en ontspannende activiteiten, veelal in groepsverband, maar er is ook zeker gelegenheid om even zelf de krant te lezen.

Proefperiode om te ontdekken of de Reestlandhoeve echt past

Het is belangrijk dat de invulling van de dag aansluit bij de belangstelling en kwaliteiten van de mensen. Een klik hebben met de Reestlandhoeve en de diverse activiteiten is wel relevant. Niet alleen voor nieuwe deelnemer maar ook voor het functioneren van de groep.

Vooraf is dat niet altijd goed is in te schatten. Daarom starten we met een proefperiode van 2 maanden. Dan is er voldoende tijd voor een kennismaking en rustig te wennen. Mocht na 2 maanden blijken dat er geen klik is of de Reestlandhoeve is om een andere reden niet de plek voor de nieuwe deelnemer en er is ook geen zicht op verbetering van de situatie dan is het advies om te kijken naar een andere invulling. Zo nodig zal de Reestlandhoeve hierin adviseren.

Kwaliteit laat je zien 

Om onze kwaliteit te waarborgen werkt Reestlandhoeve Zorg met het kwaliteitssysteem

‘Kwaliteit laat je zien’.

Uitgaande van positieve gezondheid werken we volgens de volgende kernwaarden gesteld in het kwaliteitskader voor de zorglandbouw 2023-2028:

  • Ik hoor erbij en doe mee. Op de Reestlandhoeve zijn mogelijkheden tot allerlei sociale contacten met andere deelnemers en teamleden. Je bent ook als deelnemer een onderdeel van het team.
  • Ik doe nuttig werk. Er zijn diverse zinvolle activiteiten op de Reestlandhoeve. Dit kunnen arbeidsmatige activiteiten zijn zoals in de wijngaard, de groentetuin, het erf. Maar ook worden er dingen van hout gemaakt en behoren creatieve activiteiten tot de mogelijkheden.
  • Samen gezond eten. De Reestlandhoeve heeft een grote groentetuin met diverse groentes. In het groeiseizoen gaan we dagelijks de tuin in om groentes te oogsten voor een verse soep die geserveerd wordt bij je eigen meegebrachte boterham.
  • Voldoende bewegen. Op de Reestlandhoeve gaan we dagelijks naar buiten. Ook de mensen die niet buiten aan het werk zijn worden uitgenodigd om dagelijks mee naar buiten te gaan voor een korte of lange wandeling. Afhankelijk van de conditie.
  • Volop ruimte en buiten zijn. Het is fijn om buiten te zijn op de Reestlandhoeve. Je kunt samen naar buiten maar ga je liever even alleen dan kan dat ook. Even genieten van de rust, het zonnetje of de wind door je hoofd. Of even stoom afblazen buiten omdat het je allemaal even teveel is.
  • Ritme en structuur van de natuur en de seizoenen geeft houvast. Voor de Reestlandhoeve zijn de seizoenen heel belangrijk. Het is fijn om in het voorjaar weer volop aan de slag te kunnen, de wijngaard klaar te maken voor het nieuwe seizoen, de groentetuin weer in te zaaien, het terras weer in te richten voor onze wijngasten. Maar het is ook fijn wanneer alle drukte weer achter de rug is, alles weer opgeruimd wordt en er tijd is voor rust.
  • Ik word gezien en gehoord. Op de Reestlandhoeve is persoonlijke aandacht vanzelfsprekend. Wij zijn benieuwd wie jij bent, wat wij voor jou kunnen betekenen maar ook wat jij voor de Reestlandhoeve kunt betekenen. Dat hoeven geen grootse dingen zijn. Het feit dat je er bent en geniet van het bij ons zijn kan al heel veel betekenen.
  • Het leven op de Reestlandhoeve is als het gewone leven. Er wordt niet teveel over zorg gesproken. Maar als dit wel nodig is maken we er natuurlijk tijd voor. Er is een huislijke sfeer en we zijn bezig met de taken van alle dag. Er is zeker aandacht voor veiligheid maar we zullen niet alles uit de weg ruimen en alles doen om te voorkomen dat er mogelijk iets kan gebeuren.
  • Ik krijg kans om te leren. Het is mogelijk dat de Reestlandhoeve een opstap vormt voor regulier werk of een andere vorm van participatie.


 

Samenwerking met andere organisaties

We werken samen met:

Thuiszorgorganisaties waaronder:
Icare
Carinova

Noorderboog
O.a in het kader van het project: Jonge mensen met dementie; doorwerken wanneer thuiswonen niet meer lukt.

JP v.d. Bent

WMO aanbesteedt binnen de gemeentes:
De Wolden, Meppel, Staphorst

WMO PGB of via CGO
Hardenberg, Hoogeveen

 

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 25-07-2024

Gestart in

2012

Aangesloten bij

  • Vereniging Zorgboeren Overijsel

Problematiek of beperking

  • Verstandelijke beperking
  • Chronische ziekte
  • Psychische, sociaal-psychische of (ex)psychiatrische beperking
  • NAH (niet aangeboren hersenletsell)
  • Dementie / Alzheimer
  • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS

Leeftijd

  • Volwassenen
  • Ouderen

Soort zorg

  • Re-integratie
  • Dagbesteding

Soort begeleiding

  • Groepsbegeleiding
  • Individuele begeleiding

Activiteiten

  • Groenteteelt
  • Koken
  • Natuur/landschapsbeheer
  • Klussen/onderhoud
  • Creatief

Bekostiging

  • PGB, Persoonsgebonden Budget
  • ZIN, Zorg in Natura
  • Onderaanbesteding

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Toegankelijkheid

  • Parkeerplaats voor invalide bezoekers
  • Toilet, douche en/of kleedruimte rolstoeltoegankelijk
  • Bedrijfsgebouwen rolstoeltoegankelijk
  • Hulphond mag mee

Bereikbaarheid

  • Met eigen/zelf te regelen vervoer
  • De zorgboerderij regelt vervoer

Privacyverklaring

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl