Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Wij, Mat Lenders en Sitske van der Leck, wonen op een langevelboerderij op het prachtige Dubbroek in het buitengebied van Maasbree. Wij hebben een tuinbouwbedrijf (8 ha.) en verbouwen daar asperges, staak-en sierbonen. Voor de boerderij, tegen het natuurgebied Dubbroek aan, ligt een grote moestuin en een fruit-en dahliatuin. In de zomer smullen we van aardbeien, kersen, pruimen, van alles wat onze grond ons biedt. De ezels in de wei kijken toe als we aan het zaaien en oogsten zijn. De kippen (en ook de haan) laten 's morgensvroeg al van zich horen, de katten bedelen om een aai.
De bloementuin met gonzende bijen en vlinders, de kikkerpoel,het besloten erf waar we van april tot ver in september buiten eten. Dat is het decor waar wij onze werkzaamheden verrichten en onze dagen doorbrengen. Een plek waar arbeid en beleving hand in hand gaan. Een plek waar we de wereld wat mooier proberen te kleuren.

Wij Mat, (onderwijzer,tuinder, clown en timmerman) en Sitske, (vertrouwenspersoon, pedagoog, organisator, ideeenfabriek) zijn de ervaren begeleiders van de mensen met een (verstandelijke) beperking of psychische hulpvraag, die hier een passende werkplek vinden.
De hulpboeren draaien, mee met alle voorkomende werkzaamheden op ons kleine maar fijne bedrijf, ieder naar eigen kunnen.

Werk

In de loop van de tijd hebben we verschillende werkplekken op en rond het erf gebouwd. Voor ieder wat wils. Het werkaanbod varieert van huishoudelijke taken tot tuinbouw. Van binnen- tot buitenwerk. Van oogstwerk tot verwerking product. Voldoende keuzemogelijkheden om te vinden wat past. Op de schuur worden de asperges gesorteerd en veilingklaar gemaakt en in de winter drinken we daar koffie rond de houtkachel.  In de keuken wordt dagelijks verse soep gemaakt met groenten uit eigen tuin. Op de werkplaats, zelf gebouwd met de hulpboeren, worden o.a. tuinbanken van een nieuw verfje voorzien en de gebroken schoppenstelen vervangen. Of naar de radio geluisterd. Alle schuren en schoppen komen aan een opknapbeurt toe. Sinds vorig jaar is een oude open schuur opgeknapt en die doet nu dienst als atelier. We kleien er en maken bijvoorbeeld naambordjes voor in de fruittuin. In de nieuwe kas gaan we alle mogelijkheden ontdekken die een kas biedt bijv. plantjes voorzaaien, en in voor-en najaar achter glas van het zonnetje genieten! In het kloofhok wordt aan de houtvoorraad voor de kachel gewerkt. En er wordt veel buiten gewerkt, natuurlijk in de asperge-en bonentijd in de zomer, maar ook in de winter.  Wilgentenen snoeien en daar hekjes van vlechten, naar het bos om hout te halen. Maar ook aardbeienjam maken of appelmoes, eieren uithalen, de ezelsstal uitmesten, vegen, boodschappen doen, te veel om op te noemen. We kunnen de groep verspreiden over de verschillende werkplekken, dat geeft veel arbeidsrust. De een werkt graag alleen, de ander liever samen, dat kan hier allemaal.

Bijzonderheden

Als je je thuisvoelt in een huiselijke sfeer,

als je graag buiten bent,

als je van grapjes maken houdt,

als je rustig in je eigen tempo wilt werken,

als je tussen de middag een dutje wilt doen,

als je van gevarieerd werk houdt,

als je er met zijn allen iets van wilt maken.....

Als je graag alleen werkt,

of juist samen met anderen,

als je van lekkere soep houdt,

als je wilt dat er naar je gekeken wordt om wie je bent,

als je er gewoon graag bij bent, voor de beleving.

Dan is onze zorgboerderij misschien een fijne werkplek voor jou.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een keer komen kijken?

Je bent van harte welkom!

Bel of mail ons voor een afspraak, dan lopen we samen rond en praten we wat en, wie weet ..., wordt dit ook jouw werkplek!

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

1996

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl