Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Het Geurts is van origine een boerenerf, tussen Hengelo en Beckum in Overijssel. De boerderij kent een lange historie,

waarbij Erve Het Geurts met name in de vorige eeuw een belangrijke sociale functie had in de omgeving van Hengelo en in het buurtschap Oele.
De huidige bewoners, 2 families, besloten in 2015 om een deel van het erf opnieuw een sociale functie te geven.

Het project DemenTalent werd gestart in augustus 2015, met hulp van Wijkracht, DAZ en Carintreggeland. In het project nemen mensen met beginnende dementie deel aan zinvolle vrijetijdsbesteding. Er werd voorafgaand een stichting opgericht en een bestuur aangesteld. In 2016 werden de statuten aangescherpt en werden de twee kerndoelen die de initiatiefnemers gesteld hadden ondergebracht in separate stichtingen. Inmiddels is de stichting aanbieder WMO voor de 14 Twentse gemeenten, die samenwerkt met alle organisaties in Twente. Dat betekent dat er activerende dagbesteding en werkbegeleiding kan worden geboden aan mensen met een indicatie. 

Stichting Zorggroep Erve Het Geurts in Hengelo heeft tot doel activerende zorg en werkbegeleiding te bieden aan mensen met een hulpvraag. De Zorggroep begeleidt volwassenen met beginnende dementie, NAH of met risico op sociale eenzaamheid. Daarnaast zijn ook mensen met een hulpvraag op het gebied van werkbegeleiding welkom. Onze groepen worden bezocht door volwassenen van 23 tot en met 92 jaar. Iedereen helpt elkaar.

Ons motto is #watkanwel, waarbij we uitgaan van individuele mogelijkheden die er ook altijd zijn.

Werk

Wij noemen het activerende karakter van onze dagbesteding een dagprogramma. Deelnemers kunnen meedoen aan activiteiten die al bestaan, maar zelf ook voorstellen doen over wat we kunnen oppakken met elkaar. Iedere middag geniet iedereen ook van een goede en gezonde lunch, waar deelnemers ook in de voorbereiding een steentje aan kunnen bijdragen. Of aan een van de andere bezigheden die er in de keuken, de stallen, of de werkplaats te doen zijn. Er is immers altijd iets te doen op of rond ons erf. De producten die van het erf komen in de vorm van bijvoorbeeld vruchtenjam, chutney, handcrèmes op kruidenbasis worden aangeboden aan fietsers en wandelaars in de omgeving. Sociaal ondernemerschap in het belang van onze deelnemers. Hierdoor komen er giften binnen voor het erf en kunnen er nieuwe materialen worden aangeschaft die worden verwerkt in het seizoen dat volgt. Zo is de cirkel weer rond en daar zijn we samen trots op.

Voorbeelden van de inzet van talenten op Erve het Geurts:

– Gastheer of Gastvrouw zijn bij het Rustpunt voor fietsers en wandelaars
– Het maken van live-muziek voor bezoekers
– Het maken en presenteren van ambachtelijke producten in het eigen landwinkeltje
– Het verzorgen van onderhoud aan het terrein en materieel
– Het tuinieren in boomgaard of moestuin
– Het verzamelen van kruiden, bloemen en bessen in de omgeving van het erf
– Het verzorgen van dieren en dierverblijven

Bijzonderheden

Er zijn vele ervaringsverhalen, veel is ook te volgen via onze facebookpagina. De pagina houden we tevens bij zodat deelnemers thuis een geheugensteun hebben met betrekking tot de activiteiten waaraan zij hebben deelgenomen, of de ambachtelijke producten die zij mede hebben gemaakt. Iedere deelnemer wordt uiteraard, conform de wet op de privacy, bij intake gevraagd of er foto’s gemaakt mogen worden.

Een paar verhalen hebben we hier ook opgetekend.

Een deelnemer:

Dit is een plek waar ik niet als patiënt of als probleem of dossier word benaderd. Het voelt niet als een instelling en de begeleiders kennen mij persoonlijk. Ik ben hier welkom zoals ik ben. Ik voel me thuis.

Een mantelzorger:

Onze moeder heeft het heel erg naar haar zin bij jullie. De overburen geven zelfs aan dat ze vrolijk op dinsdag en donderdag de taxi instapt. Ze heeft weer een verhaal te vertellen en door de foto’s op facebook kunnen wij haar helpen als ze niet op de woorden kan komen, heel fijn.

Een partner:

Mijn man had laatst een uur in de stal op het erf gewerkt. Daar stond zijn lievelingsmuziek op en ik hoorde van de begeleider dat mijn man het hele uur had meegefloten. Toen mijn man die middag thuis kwam, fluitend, heeft hij zijn muziekinstrument weer opgezocht en is de hele middag muziek gaan maken. Dat deed hij vroeger vaak maar de laatste tijd kwam hij daar niet zo toe, nu wel! Ik vond dat echt bijzonder.

Een dochter:

Mijn moeder geniet hier volop en hoort er helemaal bij. Zij ervaart bij het Geurts zijn als een van de lichtpuntjes in haar bestaan. Natuurlijk gaan we regelen dat zij hier kan blijven komen als ze in een verzorgingstehuis gaat wonen. Ze heeft toch ook altijd voor ons gezorgd!

Een familie:

Omdat uitbreiding van de dagbesteding bij Het Geurts naar 4 dagen per week mogelijk was, heeft mijn vader langer thuis kunnen blijven wonen. Hij ging tot het laatst met plezier naar jullie toe. Wij zijn daar ontzettend dankbaar voor.

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2015

Aangesloten bij

  • Vereniging Zorgboeren Overijsel

Kwaliteitssysteem

  • Geen

Klachtenreglement

Download document