Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Even voorstellen

Bij Kinderboerderij, Landbouwmuseum en Zorgboerderij is elk uur iets nieuws te beleven. Bij Het Hooivak kan je zelf de dieren voeren, boter karnen en graan malen, rijden op de pony's, konijnen knuffelen, meescharrelen in onze kippenvilla. Bij slecht weer verhuizen we de dieren naar binnen, lekker bij de warme houtkachel waar we ook warme choco drinken en appeltaart eten.

Het Landbouwmuseum

Onze boerderij uit 1889 is ook een landbouwmuseum. Je leert hier van alles over het boerenleven van toen en nu. De boerin vertelt graag over de historie van de veehouderij bij een bakje koffie met lekkers.

De Zorgboerderij

Het Hooivak biedt ook een thuis aan jeugdigen met een vraag naar wonen.Persoonlijke betrokkenheid en aandacht staan voorop. Contact met dieren en het meewerken op de boerderij staan centraal.  Een kennismakingsgesprek maakt duidelijk wat Het Hooivak en de cliënt voor elkaar kunnen betekenen.

Werk

  • Pony rijden.

Al naar de interesse kan de cliënt kinderen laten rijden op de pony. 

De inzet is het ontwikkelen zo veel mogelijk stimuleren. Het Hooivak is lid van Klein Hoefblad, onafhankelijk contactblad aangepast paardrijden. 
 

  • Meewerken op de kinderboerderij.

Verzorgen van de dieren, voeren van de dieren, hokken schoonmaken, eieren rapen, aandacht schenken aan alles wat erbij komt kijken. Sterre, de pony, begeleiden als er op gereden wordt. Samen met de kinderen de kalfjes en de lammetjes drinken geven. Een oogje in het zeil houden bij de kinderen met de konijnen en cavia’s. Uitleg geven over de verschillende soorten kippen.

  • Meewerken in het museum.

De gasten ontvangen die het Hooivak komen bezoeken, entree vragen en uitleggen wat er te doen is,

Boter karnen met de kinderen.

Graan malen met de kinderen.

Koffie en thee inschenken.
Koek verkopen.

  •  Meewerken op het erf.

Een rondleiding geven.

Helpen met klussen, timmeren, verven, opknappen.

Het erf verzorgen.

Bijzonderheden

Visie & Missie

Het Hooivak is een particulier initiatief waarbij interesse en welzijn voor de gasten, dieren en cultuurhistorie voorop staat. In samenspraak ontwikkelen we een woonomgeving die afgestemd is op de behoefte en mogelijkheden van de cliënt. Wij bieden een vertrouwde, veilige omgeving waarin de jeugdige zelfstandig en gestructureerd zich thuis voelt en kan ontwikkelen.. Onze uitgangspunten zijn daarbij: plezier beleven, aandacht geven en tijd nemen voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen, welzijn en (sociale) vaardigheden.

De Dieren

Sterre, de witte Shetlandpony, is van onschatbare waarde voor kinderen. Jeugdigen ervaren een emotionele binding en de therapeutische werking van het paardrijden. En net zo waardevol zijn onze kalfjes, lammetjes, konijnen, kippen en kuikens, geiten, hond en poezen. De omgang met de dieren kan ook helpen bij het afleren van b.v.angsten. 
 

Zelfontplooiing

Door het bieden van een vertrouwde basisomgeving waar vanuit de jeugdige kan ontspannen, socialiseren , contacten kan aangaan , studeren en werken, hopen we dat dat de zelfontplooiing van de jeugdige bevorderd. 

Samenwerking

Het Hooivak werkt samen met het gebiedsteam op het eiland Terschelling, ook Eiland team genoemd.

Certificering

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2019

Aangesloten bij

  • Vereniging BEZINN

Kwaliteitssysteem

  • Geen

Klachtenreglement

Download document