Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Wij zijn Jelly en Jan Meijer, eigenaren van Buro Ecolan.

Buro Ecolan realiseert projecten op het gebied van zorg en arbeid in Provincie Drenthe.
Wij werken samen met verschillende zorginstellingen, gemeenten en particuliere zorginkopers
Samen met onze partners zoeken wij naar mogelijkheden om passende arbeid en zorg te bieden binnen de huidige mogelijkheden. Wij spelen in op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Bij alles wat wij ontwikkelen is voor de wens en mogelijkheden van de deelnemer leidend.

Wij staan midden in de maatschappij en verbinden deze met onze deelnemers.
 

Buro Ecolan 

Buro Ecolan is in 2000 opgericht, vanaf 2005 is Buro Ecolan een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij richten ons op mensen die onder de participatiewet vallen (bv. mensen met: WaJong, Wia, Bijstand, WsW) en op zoek zijn naar passende arbeid. Buro Ecolan is de drijvende kracht achter het Kiemhuis. 

Het Kiemhuis

Langs de M. A. van Naamen van Eemneslaan staat een jong Rijksmonument 'het Kiemhuis'. In opdracht van de coöperatie is in begin jaren veertig het Kiemhuis gebouwd. Leden van de coöperatie konden hun pootaardappelen tijdens de winter in het Kiemhuis opslaan en vroeg in het voorjaar laten ontkiemen. Het Kiemhuis is een soort kas die in 2011/2012 geheel is gerestaureerd en klimatologisch geschikt gemaakt als leerwerklocatie. Het Kiemhuis is energiearm door het gebruik van aardwarmte en zonnepanelen.

Op 9 juni 2012 heeft gedeputeerde Munniksma het Kiemhuis feestelijk geopend. De deelnemers maken nu dankbaar gebruik van het gebouw en de omgeving. 

Dagelijks kunnen in en rondom het Kiemhuis, in combinatie met de drie landschapsploegen, dagelijks 60 dagdelen worden aangeboden.
 

Werk

Leerwerkzaamheden

In en rond het Kiemhuis kunnen verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd. Je kunt met een klein groepje op pad om je in te zetten voor natuur, landschap en cultuur. Deze landschapsploegen onderhouden o.a. veel rasters voor Staatsbosbeheer, Drentslandschap, fiets- en wandelpaden. Daarnaast verzorgen zij ook onderhoud rond het Bijencentrum en tuinen van particulieren in Frederiksoord en Wilhelminaoord.

Dagbesteding

Of je kiest ervoor om een dag bij het Kiemhuis te werken waar je op onze biologische tuin aan de slag kunt. Binnen kan worden gewerkt aan onderdelen voor bijenkasten. Wij hebben ook een locatie waar hout wordt gekloofd. Je voert altijd zinvolle werkzaamheden uit die er toe doen. En voor ouderen is er een speciaal programma gericht op gezelligheid en activiteiten die gericht zijn op vit blijven. Het vervoer voor deze deelnemers wordt door het Kiemhuis verzorgd. 

Creatief

Of je kiest voor creativiteit en individuele begeleiding waarbij je mooie dingen maakt die je rust en voldoening geven. Je kunt werken met inzet van je eigen fantasie en creativiteit.

Bijen

Je kunt ook meewerken in de imkerij deze werkzaamheden zijn heel divers van het maken van raampjes voor in de bijenkast, verven van kasten, honing slingeren, honing in potjes maken, suikerdeeg maken, enz. Als je het leuk vind kun je ook als imker aan de slag.

Voorbeelden van activiteiten:

  • Groentetuin bewerken en onderhouden
  • Maken van: onderdelen voor bijenkasten, enz.   
  • (Groen)onderhoud in en rond het Kiemhuis
  • Onderhouden van natuurterreinen (opslag verwijderen, wandel- en fietspaden onderhouden, enz.)
  • Tuinen onderhouden in het dorp Wilhelminaoord en Frederiksoord
  • Meewerken in de imkerij
  • Creatief aan de slag door te schilderen, bakken, voorwerpen maken, enz. in een prikkelarme omgeving.
  •    

Bijzonderheden

De deelnemers worden begeleid door deskundige begeleiders. Tijdens de werkzaamheden wordt rekening gehouden met interesses en mogelijkheden van de deelnemers. Wij werken met het persoonlijk ontwikkelings- of  begeleidingsplannen. 
Wij gaan altijd uit van het welzijn en de mogelijkheden van een deelnemer. Het Kiemhuis participeert in de locale samenleving  door elkaar te ondersteunen waar dit mogelijk is. Wanneer deelnemers dit willen en kunnen is er de mogelijkheid om bij een plaatselijke ondernemer aan de 'slag' te gaan. 

Onze deelnemers zijn mensen die iets te bieden hebben.

Een aantal keren per jaar is er onder het genot van een hapje en een drankje (geen alcohol) een gezellig samenzijn. Deelnemers die het leuk vinden kunnen helpen bij het koken en de barbecue.

Bij voldoende belangstelling kunnen deelnemers meedoen aan een cursus: motorkettingzaag of bosmaaier. Deze erkende cursussen worden door een van de begeleiders gegeven. Nordwin college verzorgt het erkende examen en de certificering. Er is ook de mogelijkheid om opgeleid te worden tot imker en mee te werken in de imkerij

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2012

Aangesloten bij

  • Vereniging BEZINN

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl