Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Rein en Gera , Geranne en Annemijn en haar man Tom nodigen je uit om op hun zorgboerderij mee te helpen met verzorgen, maar ook op een gezonde manier vertroetelen van de dieren (o.a.  alpaca's,  schapen, geiten, hangbuikzwijnen, kippen, eenden, zwarte zwanen, ganzen, konijnen, hond, poezen). Wij hebben allen een zeer diverse achergrond, zoals boerenzoon/dochter, akkerbouw, natuurgeneeskundig therapeut, hulpverlener bij levens- en geloofsproblematiek, jeugdtrainer, brandweer en zijn geschoold op MBO-en HBO niveau in de zorg.

Er valt veel te doen  met al die dieren. Maar ook op het erf, in de grote bloemen- en groentetuin, de werkplaatsen of kookerij is er genoeg werk.  Ook zijn er veel onderhoudsklussen, groot en klein. Op een boerderij is er altijd wat te doen... We vinden het belangrijk dat je in een natuurlijke omgeving het gevoel hebt jezelf te mogen zijn zoals dat bij jou past.

We willen graag met elkaar een grote familie zijn, waarin altijd wel wat te beleven valt en we er voor elkaar zijn, je je nuttig voelt, je  lekker je eigen klus kan doen of je eigen plekje kan hebben, voor als je even lekker rustig wilt zitten en genieten van de natuur, de dieren, bloemen, of gewoon... van blij zijn met jezelf... 

Werk

We werken zoveel mogelijk buiten, onder de overkapping, of in de 3 werkplaatsen waar ook ruimte is voor werk dat (even) niet buiten kan vanwege het weer.
We eten, drinken in de oude stal die verbouwd is tot gezellig, zeer ruim en comfortabel zorgverblijf. Naast dit hoofdverblijf, zijn er nog andere fijne zorgruimten met eigen begeleiding, activiteiten, werkzaamheden. We bekijken welke deelnemer het beste past bij welke groep, in welk zorgverblijf. Gelukkig dus veel mogelijkheden voor zorg op maat. Bij mooi weer zijn we zoveel mogelijk buiten en zoeken  een  plekje in de zon of uit de wind en doen daar dan onze klus. Natuurlijk is er ook mogelijkheid om binnen te zijn. Daar is het ook gezellig en gaat het werk gewoon door.

Naast de dieren die te verzorgen zijn, het onderhouden van erf, land, boomgaard, het oogsten, verwerken van groenten, kruiden, fruit (tot jam, siroop, sap), bakken van taart voor op het terras, de boerderijwinkel, is er ook het boerenmuseum waaruit je oude spullen en gereedschappen kunt opknappen, verhalen kunt delen en herinneringen kunt ophalen, te midden van sfeer van vroeger, boenwas, koperpoets en koffie uit desgewenst een heuse koffiepot vanaf het 'peterolie' stel.

Ook huishoudelijke klussen moeten gedaan. We gebruiken groene zeep, ragebol en regenwater. Schapen moeten regelmatig geïnspecteerd, hoeven bekapt, alpaca veulens moeten halster mak gemaakt worden. Soms moeten ze naar een andere wei. Dan is het weer tijd voor gras maaien, hooien, het wieden van onkruid, blad vegen, sneeuw ruimen, het maken van een afrastering, snoeien of hout kloven. Ieder doet mee naar kunnen.  En.. kijken naar iets, kan ook meegenieten of leren zijn en gevoel geven van meehelpen. We passen ons aan aan het weer, wat er nodig is voor de dieren en gaan met de seizoenen mee, waar ook het hout zagen voor de hongerige kachel bij hoort. Het mooie van boer zijn is: met de natuur mee, zien groeien en bloeien en weten dat je er aan hebt meegeholpen....en  dat je het weer niet in de hand hebt, dus altijd moet kunnen aanpassen! 

We hebben bodywarmers, truien, overalls en laarzen in voorraad, dus vies worden kan. Wij wassen wel!

Groep REIGER (woe. en do.) heeft grotere groepen waarin allerlei mensen van alle leeftijden en uit alle doelgroepen aanwezig zijn. Heel afwisselend werk. Ieder leert van elkaar. Mensen die samenwerken, of juist alleen, vast werk of telkens iets anders, er zijn veel mogelijkheden om van alles te proberen.  Veel soorten werk, licht en zwaar, langdurig of kort, alleen, samen of afwisselend, binnen of buiten.. Veel reuring, maar toch ook veel rust!

Groep NANNES (ma. en di.) biedt dagbesteding  voor met name dementerenden, alhoewel er ook mensen zijn uit andere doelgroepen. Ieder kan al naar gelang belangstelling en kunnen, meehelpen met allerlei klussen en klusjes die gedaan kunnen worden op en rond de boerderij. B.v.: helpen met het voeren van de dieren, de bloemen-, groentetuin, verwerken van groenten en fruit, het maken van cadeauartikelen voor de boerderijwinkel, of het doen van allerlei andere (cre)a(c)tiviteiten. Ook (jong) volwassenen met licht verstandelijke beperking of psychiatrische aandoening die het leuk vinden om bij deze groep te zijn, zijn welkom! Ook voor hen is er van alles te doen. 

Groep MIJNES (ma. di, do.)  is een iets kleinere groep met een gemengde doelgroep. Groep MIJNES gaat parallel aan REIGER en Nannes.

Neemt u contact op met Gera, Geranne of Annemijn, als u wilt weten of de zorgboerderij voor u of jou een goede plek zou kunnen zijn

Bijzonderheden

We zijn er trots op: We bestaan nu al weer 15 jaar, hebben het kwaliteitskeurmerk Landbouw & Zorg al sinds 2008, het Hart voor Zorg label  en het GD keurmerk Zoönosen, ontvangen, evenals certificaat HACCP.

Er zijn veel creatieve activiteiten (bakken, groente, fruit verwerken, tekenen, muziek maken, vogelnestkastjes, boeketten maken, planten stekken, enz.). Onze eigen (biologische) producten verwerken we tot produkten in de boerderijwinkel 'De Hooiberg van Inner-Art'. De verse groenten telen we voor de voedselbank die heel blij met ons is.

Ook de tuin trekt veel bezoekers. Inner-Art doet jaarlijks mee met opentuinenweekend van Groei&Bloei eind juni en het kunstrouteweekend eind oktober jaarlijks. Groepjes mensen uit zorginstellingen brengen het museum, de tuin, de zorgboerderij soms bezoek en drinken koffie mee of gebruiken bij ons de lunch  en ook is de zorgboerderij in trek bij buitenlandse geïnteresseerden, zoals uit Duitsland, Zuid Korea, Engeland. Zij hopen ook naar ons model zorgboerderijen te starten in hun land.

Bekenden of belangstellenden komen even op de koffie of thee en gezelligheid af. Al met al, veel gezelligheid op een rustige wijze. Iedere dag is weer anders...en toch vertrouwd.

Boomer onze Berner Sennen  loopt kwispelend en graag spelend rond en overal is er wel een poes die lekker op de stoel zit, in de tuin loopt en wacht op een aai.  Bacon en Zwoerd vechten  als heuse varkens om een stukje brood. De geiten Jut en Jul halen bijna het eten uit je schillenmand en ons makste schaap wil altijd wel wat voer van jou. De alpaca's liggen heerlijk in de zon te 'hummen' en de schapen blèren als ze het hek  al horen... en de schildpadden dromen op hun zonne-eiland.

Inner-Art ligt aan een natuurwandelpad (Fortenroute). Wandelaars komen soms even vanaf de dijk voor een kopje koffie of gezellig moment. De dijk die wij beheren is onderdeel van de 'Stelling van Amsterdam', uit 1880. De 3 heuveltjes voor ons zijn als '3e batterij' onderdeel van de Vuurlinie (vandaar ons adres, de Vuurlijn). Dit monument van uniek verdedigingswerk staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Wereld erfgoed.  Toch wel bijzonder.

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 26-01-2024

Gestart in

2007

Aangesloten bij

 • Stichting Landzijde

Problematiek of beperking

 • Verstandelijke beperking
 • Chronische ziekte
 • Psychische, sociaal-psychische of (ex)psychiatrische beperking
 • NAH (niet aangeboren hersenletsell)
 • Dementie / Alzheimer
 • Burn-out / overspannen
 • Reclassering
 • Re-integratie
 • Verslaving
 • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS
 • Alles in overleg

Leeftijd

 • Kinderen
 • Jongeren
 • Volwassenen
 • Ouderen

Soort zorg

 • Dagbesteding

Soort begeleiding

 • Groepsbegeleiding

Activiteiten

 • Groenteteelt
 • Verzorging dieren
 • Huisverkoop
 • Koken
 • Natuur/landschapsbeheer
 • Fruitteelt
 • Klussen/onderhoud
 • Creatief

Kwaliteitssysteem

 • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Toegankelijkheid

 • Toilet, douche en/of kleedruimte rolstoeltoegankelijk
 • Bedrijfsgebouwen rolstoeltoegankelijk
 • Wegen en paden rolstoelvriendelijk

Bereikbaarheid

 • Met eigen/zelf te regelen vervoer
 • De zorgboerderij regelt vervoer
 • Bereikbaar met openbaar vervoer, een bushalte binnen 250 meter

Klachtenreglement

Download document

Privacyverklaring

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl