Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Open Arms

Het bijzondere van Open Arms is de kleinschalige dagbesteding, er zijn maximaal 4 deelnemers per keer aanwezig. Hierdoor is er ruime aandacht voor iedere deelnemer.

Open Arms is opgericht door Paulien de Jong, getrouwd met Edwin de Jong en moeder van 2 eigen kinderen Tygo en Liz en een pleegkind Bloom. Naast Open Arms werkt Paulien in een trainings woonvorm waar 18 jongeren wonen die getraind worden naar het zelfstandig/ambulant wonen. Vanuit haar vorige baan merkte ze dat er veel jongeren zijn die behoefte hebben aan kleinschalige dagbesteding. Edwin en Paulien begeleiden zelf de deelnemers van de zorgboerderij. Ze streven er bewust naar om kleinschalig te zijn en te blijven. Bij afwezigheid word er passende geschoolde vervanging geregeld.
Van alle begeleiders, stagiairs en de thuiswonende kinderen is er een VOG aanwezig.

Open Arms bestaat uit een woonhuis, een stal, paardenbak, diverse hokken met een ren voor kleinvee, groentetuin en een kas.
Er zijn 2 honden, een hamster, 2 paarden van Open Arms en een minishetlander, konijnen, cavia’s en kippen.
Pauzes en activiteiten naast de dagelijkste werkzaamheden worden in het woonhuis gedaan. Bij mooi weer zijn we vrijwel altijd buiten te vinden en kunnen de pauzes en andere activiteiten aan de grote tafel op het terras gedaan worden. 

De activiteiten bij Open Arms worden afgestemt op de wensen en doelen van de deelnemer. Iedere deelnemer heeft zijn/haar persoonlijke ondersteuningsplan met daarin zijn/haar eigen doelen. 

Open Arms werkt met verschillende methodes, de basis houding naar de deelnemers is positief bekrachtigen, daarnaast werken we met een combinatie van irb, oplossingen gericht werken en compententiegericht werken. Leren door 'fouten' te maken mag, deze methode noem je ervaringsleer en door de deelnemers te spiegelen krijgen de deelnemers meer inzicht over zichzelf en volgen er mooie gesprekken. Open en eerlijkheid staat bij Open Arms centraal. 

Werk

Er kan van alles gedaan worden bij Open Arms. De activiteiten worden afgestemt per deelnemer. We kijken naar de persoonlijke doelen en naar wat een deelnemer kan en aan kan. 

De dag begint altijd aan de tafel, hier spreken we het programma door wat we die dag gaan doen. 

Omdat wij kleinschalig zijn, zijn we zo flexibel dat we dit programma ieder moment van de dag kunnen aanpassen, of juist strikt blijven hanteren, afhankelijk van de deelnemer.

Alle dagen worden de dieren en -in gedeeltes- hun huisvesting verzorgd, voor onze lunch bakken we zelf brood. Hiervoor moet je eerst deeg maken, na het rijzen vorm je het deeg en voor het eten gaat hij in de oven. Dit is erg leuk, het is een mooi proces en nog heerlijk warm als we gaan eten.

Voordat er groente staat in de groentetuin of kas hebben we al een heel proces doorlopen, van het zaaien van de zaadjes naar het verplanten van de kleine plantjes en uiteindelijk het verwerken van het volgroeide groente en fruit.

Naast de buiten klussen zijn we creatief. Hierbij kun je denken aan diamond painting, kaarsen maken, breien, mutsen maken, borduren, kaarten maken, vogelhuisjes, vetbollen, 3d puzzels etc.

Ook kunnen we sprotief zijn. Denk hierbij aan kayakken, "voetballen" -bij mooi weer-  een water gevecht, touwtje springen, etc. 

Maar we houden ook van gezelligheid, door bijvoorbeeld een spelletje te spelen. Spelletjes zijn heel leerzaam, van het rekenen, lezen en plannen tot op het sociale vlak.

Iets lekkers bakken doen we af en toe ook (buiten het brood om) en natuurlijk proeven. Ook dit is leuk, lekker en leerzaam. 

Het is mogelijk om naar Open Arms te komen om weer in het (school) ritme te komen. Of voor kinderen/jongeren die moeite hebben met leren, begeleiding te krijgen bij het leren. Denk hierbij aan huiswerk, het leren voor een proefwerk, autotheorie etc

Bijzonderheden

Open Arms is er voor kinderen/jongeren/jong volwassenen tussen de 8 en 25 jaar die niet veel prikkels aan kunnen, baat hebben bij een gestructureerde dag en behoefte hebben aan kleinschalige dagbesteding waar de activiteiten afgestemd worden per deelnemer. Op zaterdag komen er kinderen/jongeren vanaf 9 jaar. Door de weeks komen er jongere en jong volwassenen hiervan zijn een aantal deelnemers die hier "vast" komen, de andere deelnemers zijn (gedeeltelijk) schoolverlaters die hun leven weer proberen op te bouwen.

Open Arms is open op maandag, dinsdag, donderdag en 1x per 2 weken op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur en op vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Als je denkt dat dit de plek is die je zoekt, maar het valt niet helemaal binnen onze kaders, schroom niet te bellen, we kunnen met je meedenken en naar mogelijkheden kijken. 

Open Arms is een aantal dagen gesloten tijdens de vakantie met het gezin in februari, 3 weken in de zomer en de (school)kerstvakantie.

 

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 10-06-2024

Gestart in

2008

Aangesloten bij

 • Vereniging BEZINN

Problematiek of beperking

 • Verstandelijke beperking
 • Psychische, sociaal-psychische of (ex)psychiatrische beperking
 • Auditieve beperking
 • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS

Leeftijd

 • Kinderen
 • Jongeren
 • Volwassenen

Soort zorg

 • Dagbesteding

Soort begeleiding

 • Groepsbegeleiding
 • Individuele begeleiding

Activiteiten

 • Verzorging dieren
 • Koken
 • Klussen/onderhoud
 • Creatief

Bekostiging

 • PGB, Persoonsgebonden Budget
 • ZIN, Zorg in Natura

Kwaliteitssysteem

 • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Bereikbaarheid

 • Met eigen/zelf te regelen vervoer

Privacyverklaring

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl