Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Ik ben Aad Molenaar en heb een paarden en zoogkoeienbedrijf in Den Ilp aan het mooie natuurreservaat Het Ilperveld.

In 2000 zijn we een paardenpension begonnen en hebben 35 paarden .Tevens staat er een stal voor vleesvee en schapen.Onze honden Roxy en Tica, beide een friese stabij, struinen lekker rond op het erf. In 2005 zijn we gestart met de zorgboerderij. Aad heeft het diploma werkbegeleider agrarisch zorgbedrijf. Inmiddels voldoen we aan de kwaliteits- en arbo eisen en hebben het keurmerk gekregen:KWALITEIT LAAT JE ZIEN. Michelle Dijst is sinds begin 2014 in dienst bij mij op het bedrijf. Zij helpt mij met de zorgvragers te begeleiden.

Wij ervaren het werken met de zorgvragers als een verrijking in ons leven. Wat is het een prachtig beroep als je boer kan zijn en de mensen met een zorgvraag mee kan laten genieten met wat de boerderij te bieden heeft dmv het geven van een zinvolle dagbesteding.

Werk

We beginnen de ochtend met een kop koffie of thee in de prachtig verbouwde kantine en starten daarna de activiteiten.

Degene die willen beginnen met de paarden buiten te zetten op grote paddocks. Er moeten stallen worden uitgemest en weer voorzien van stro. Het erf is weer netjes als er geveegd is.

De koeien , kalveren en schapen mogen gevoerd worden.

Er is een mogelijkheid om paarden te borstelen en evt te rijden.

In de kantine drinken we een kop koffie of thee en kletsen we elkaar gezellig bij. De werkzaamheden daarna zijn zeer gevarieerd. Er moeten schapen en koeien in het veld geteld worden, klusjes op het erf, onderhoud aan gebouwen, hooi klaar leggen voor als de paarden weer op stal komen. Regelmatig pakken we de boot om een stukje te varen of te werken in het veld.

Tevens doen wij aan weidevogelbeheer, natuurbeheer en plantinventarisatie.

Tussen de middag eten we gezamenlijk bij mij in huis en is er tijd om het even rustig aan te doen.

Ook tussen de werkzaamheden door kan een ieder die er behoefte aan heeft zich even terug trekken in de kantine.

Na de 'pauze' beginnen we meestal rond half 2 met het binnen halen van de paarden en uit de paddocks poep te scheppen. Rond kwart over 2 half 3 gaan we een rondje rijden om iedereen die naar huis gebracht moet worden weer naar huis te brengen. 

Bijzonderheden

Zorgvragers ontvangen op onze boerderij doen we nu 8 jaar. Elke dag dat de zorgvragers er zijn is voor hen en voor ons een bijzondere, leuke dag. De een heeft veel baat bij vaste werkzaamheden, de ander maakt het niet uit en wil van alles doen en meemaken. Alles is mogelijk als we elkaar maar blijven respecteren. Met de paarden bezig zijn, verzorgen, soms rijden, paarden naar buiten op de paddock zetten en weer naar binnen brengen in de middag wordt als heel ontspannend ervaren.Ook het contact tussen de pensionklanten en de zorgvragers gaat heel leuk. Sinds kort hebben we een vrijwilliger, Henk, die heerlijke dingen kookt voor tussen de middag. Dit kan variĆ«ren van pasta tot soep maar ook nasi of gado gado. 

Sinds februari zijn er kippen en 3 geitjes, deze worden verzorgd door de zorgvragers en dat word als heel leuk ervaren. De eieren die de kippen leggen worden door de zorgvragers verzameld en in eierdoosjes gestopt. Deze worden weer opgehaald door de voedselbank die ze weer uitdelen aan de mensen. Zo doen we ook nog goed voor de samenleving. We zijn bezig om achter de koeienschuur een stukje grond om te bouwen tot groentetuin. Onze vrijwilliger Henk die gaat daar dan groenten verbouwen om die weer te gebruiken voor het koken.

Regelmatig gaan we met de boot erop uit om de koeien en schapen te tellen of om zomaar een middagje te varen.

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2005

Aangesloten bij

  • Stichting Landzijde

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl