Naar zorgboerderijen

Stichting Zorgboerderij Slangenburg

Stichting Zorgboerderij Slangenburg (ZbS) is gelegen op landgoed Slangenburg aan Kommendijk 3. De zorgboerderij is gelegen in een landelijke omgeving aan een weg die voornamelijk door aanwonenden wordt gebruikt. Vanwege een lange oprit van de Kommendijk naar de boerderij, is ZbS een mooie, rustige locatie.

Wij proberen onze deelnemers zoveel mogelijk te betrekken bij alle bedrijfsonderdelen. We kijken naar de individuele deelnemer: wat past er binnen de mogelijkheden van de deelnemer, waar liggen zijn of haar interesses? Aan de hand daarvan ontstaat er een taakverdeling, afgestemd op de wensen en behoefte van de deelnemer. 

Moestuin

Voor de 'Hartenboeren' worden gewassen verbouwd volgens een regeneratieve methode. Dit jaar hebben we gewassen geteeld in een tuin van 5000 m2. Er zijn pompoenen, uien, boerenkool, savooiekool, spitskool, andijvie, knolselderij, prei, sla, suikermaïs, bonen en wortels geteeld. Alle opbrengsten zijn ten goede gekomen aan de voedselbank Doetinchem en de Minimana markt in Doetinchem, op deze manier proberen we de minima in Doetinchem zoveel mogelijk biologische groeten te doneren. 

Dieren

Medio 2021 zijn er dieren gekomen op de zorgboerderij. wij hebben op dit moment 2 Kameroen schapen (Tooske & Merol) , 2 dwerggeiten (moeder & dochter) en 1 bok (Tommy)

Natuur- landschaps- of bosbeheer

Voor een pilot van Stichting In Goede Aarde dragen wij bij aan een project voor stripbegrazing voor regeneratieve rundveehouderij. Wekelijks verzetten we hiervoor rasters zodat je koeien gecontroleerd rouleren over het beschikbare perceel. Voor Staatsbosbeheer onderhouden en verzorgen wij de damherten bij kasteel Slangenburg. Dit houd in dat we een paar keer per week de herten tellen, de afrastering nalopen op gaten en zorgen in de winter dat er altijd voldoende voer en water beschikbaar is. 

 

Na onze rechtsvormwijziging is de zorgboerderij opgesplitst in een stichting (zorg) en een B.V. (semi-commerciële activiteiten) De HartWerk B.V. is daarmee de bedrijfsnaam van verschillen onderliggende projecten, waarbij wij onze deelnemers meenemen in echte werkzaamheden. Deze B.V. is doelmatig opgericht voor de activiteiten voor de deelnemers en is voor 100% in handen van de stichting. 

Natuurkampeerterrein Distelheide

Wij beheren sinds 2014  natuurkampeerterrein Distelheide. Dit houdt o.a. in: het bijhouden van de velden, het snoeien van de bomen, bermen en het schoon- en bijhouden van het sanitair gebouw. Ook worden reserveringen beheerd en is er veel klantcontact.

Lunchroom Buuls

Sinds september 2020 zijn we de trotse eigenaar van een lunchroom waar we iedere woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag- en zondag geopend zijn voor gasten. Er kan hier genoten worden van een kop koffie, ontbijt, lunch, vers gebakken lekkernijen, lokaal gebrouwen bier en uiteraard een groentesapje. In het groeiseizoen worden zoveel mogelijk onze eigen groentes hier verwerkt.

HartWerkplaats

Onze werkplaats wordt elk jaar een beetje professioneler. We proberen te investeren in machines om op deze manier de productie gemakkelijker te maken. Er worden hier banken, tafels en andere meubels gemaakt op aanvraag.  

Straten-Generaal & GroenWerk

ZbS kan door bedrijven en particulieren ingehuurd worden om hoveniersklussen en bestratingen uit te voeren. Daarbij kan je denken aan het repareren- of opnieuw aanleggen van straatwerk, onderhoud- of aanleggen van tuinen of bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe schutting. Tevens werken wij voor grotere organisaties (Staatsbosbeheer, BuHa en Kasteel Slangenburg) in ondersteunende en uitvoerende diensten.  

Huishoudelijke activiteiten

Het schoonhouden van kantine, het opgeruimd houden van de zorgboerderij (zowel binnen- als buitenkant). Vergelijkbare taken worden uitgevoerd bij Natuurkampeerterrein Distelheide evenals lunchroom Buuls

Stichting Present

Soms worden we door stichting Present gevraagd om te komen ondersteunen met liefdadigheidswerk. Hierbij helpen we kwetsbare mensen op vrijwillige basis in- en rondom het huis. Soms zorgen we dat iemands tuintje er weer netjes bij ligt en soms helpen we iemand verhuizen naar een andere woning.  

Verbouw locatie

In november 2018 kregen we de sleutel overhandigd van onze eigen boerderij gevestigd aan de Kommendijk te Doetinchem waar veel verbouwd moest worden. Ondertussen hebben de binnen- en buitenruimtes een totale 'make-over' gekregen, waarvan vrijwel alles zelf gerealiseerd is door collega's en deelnemers. Het is nog een lopend proces, maar we hebben ondertussen alle elektra vernieuwd, een kantoor gemaakt, een nieuwe keuken geplaatst, een houtwerkplaats gerealiseerd enzovoort. We zijn nooit klaar en het kan altijd beter en mooier!

Brandhout

In onze begin jaren hebben we fanatiek ingezet op brandhout verkoop. Sinds 2020 zagen we alleen nog noodzakelijke bomen weg (stormhout) die in de weg liggen of staan. Dit blijft echter een leuke activiteit waar iedereen zijn of haar energie in kwijt kan.

Laatst bijgewerkt: 16-04-2024

Gestart in

2007

Aangesloten bij

 • Vereniging Zorgboeren Oost-Gelderland

Problematiek of beperking

 • Verstandelijke beperking
 • Psychische, sociaal-psychische of (ex)psychiatrische beperking
 • NAH (niet aangeboren hersenletsell)
 • Burn-out / overspannen
 • Verslaving
 • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS

Leeftijd

 • Volwassenen

Soort zorg

 • Werken
 • Re-integratie
 • Dagbesteding

Soort begeleiding

 • Groepsbegeleiding

Activiteiten

 • Groenteteelt
 • Verzorging dieren
 • Koken
 • Natuur/landschapsbeheer
 • Klussen/onderhoud
 • Creatief

Bekostiging

 • PGB, Persoonsgebonden Budget
 • ZIN, Zorg in Natura
 • Onderaanbesteding

Kwaliteitssysteem

 • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Toegankelijkheid

 • Hulphond mag mee

Bereikbaarheid

 • Met eigen/zelf te regelen vervoer

Klachtenreglement

Download document

Open dag

Open dag 2024

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl