Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Wij zijn Bert en Adrienne Hoogenboom en wonen sinds maart 2011 op deze heerlijke plek in de Zoetermeerse Meerpolder. Inmiddels werken we met een heel team van geschoolde en ervaren krachten en hebben een 2e locatie in Hazerswoude Dorp. Wij hebben al vele jaren een kleinschalige fokkerij van IJslandse paarden en gaven  tientallen jaren kinderfeestjes op de boerderij. Vanaf begin 2011 zijn we gestart met het aanbieden van zorg aan kinderen en jongeren met een beperking. Het is een heerlijke plek, waar  kinderen en jongeren zich heel goed blijken te voelen. De combinatie van rust en ruimte en de vele dieren blijkt een prima combinatie te zijn. Adrienne is A-verpleegkundige en heeft zich samen met Bert en overige medewerkers bijgeschoold. Kinderen met ADHD,ASS, angststoornissen en andere problematiek hebben de weg naar de zorgboerderij gevonden. Veel kinderen en jongeren met uiteenlopende problematiek komen voor 1 of meerdere dagdelen naar de boerderij voor groepsbegeleiding en/of begeleiding individueel. Ook als het op school niet zo lekker gaat of ( tijdelijk) niet lukt, kunnen ze op de zorgboerderij terecht. Wij willen een plek zijn waar kinderen en jongeren zich zich thuis en veilig voelen en werken op een ongedwongen manier aan het vergroten van sociale vaardigheden en andere leerdoelen. Op de boerderij is voor een beperkte groep jongeren en kinderen de mogelijkheid om educatieve activiteiten te volgen door geschoolde onderwijskrachten.

Werk

 Werk is er genoeg op de boerderij, maar de nadruk ligt op het vergroten van zelfstandigheid en zelfredzaamheid en het aanleren van sociale vaardigheden. Begeleiders helpen kinderen hierbij en daarbij kunnen ook klussen worden gedaan, zoals het verzorgen van de dieren en het onderhouden van het erf en de weilanden. 

Er worden met elkaar lekker e maaltijden gemaakt en gekookt en gebakken.

Natuurlijk moeten ook de honden worden uitgelaten en geborsteld en zeker ook de paarden en Shetlandpony's hebben hun verzorging nodig. Ook de stallen en konijnenhokken, kippenhokken en vogelhok moeten worden verzorgd. Maar vooral ligt de nadruk op de boerderij op het hebben van een fijne tijd en wordt er ook veel gespeeld en gelachen met elkaar. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de interesse en het niveau van de kinderen. 

Ook zijn er bewust op de boerderij spelcomputers aanwezig, om sommige kinderen ook de kans te geven af en toe iets te laten doen wat ze leuk vinden en goed kunnen. Ook hierbij worden regels en afspraken gemaakt en kan hierbij  ook worden `samengewerkt` Natuurlijk hebben wij onze kinderen het liefste lekker buiten en daarom hebben wij enorm veel buitenspeelgoed en ook heel veel lieve dieren.

Bijzonderheden

Wij hebben vanaf september 2014 tot en met juli 2015 een pilot gehad samen met de Leo Kanner Onderwijsgroep om kinderen die ondanks alle inspanningen uitvallen op het speciaal onderwijs op de boerderij educatie aan te bieden. Dit is een succesvolle samenwerking geweest, waarbij ook weer kinderen konden terugstromen in het onderwijs. Inmiddels hebben wij zelf gediplomeerde leerkrachten die de kinderen met (tijdelijke) leerplichtontheffing educatieve activiteiten aanbieden. Dit is echt maatwerk en de kinderen en jongeren zijn trots dat ze op de boerderij 'naar school 'gaan. Zij krijgen ook een rapport en met ouders/ verzorgers en andere hulpverleners worden vorderingen en perspectief regelmatig geĆ«valueerd.  Ieder kind heeft recht op onderwijs en daarom zetten wij ons samen de Stichting Zorg BuitenGewoon en ondersteund door Fonds 1818 in voor deze groeiende groep kinderen en jongeren bij wie het (even) niet lukt.

Zorgboerderij Swaenensteyn heeft ook een samenwerking met Kinderpraktijk Zoetermeer, waarbij kinderarts en GGZ betrokken  worden bij kinderen bij wie dit nodig is. Ook Orthopedagoog- generalist Meredith Lakhichand van praktijk Parels  en Daniella Teeuwisse ondersteunen ons bij de zorg, educatie en behandeling van meerdere kinderen. Maandelijks is er ook een MDO waarbij zorgboerderij, kinderarts, orthopedagoog, leerkracht met ouders /verzorgers en evt. andere hulpverleners evalueren.

Door deze samenwerking hebben we korte lijnen en kunnen we snel schakelen en effectieve zorg leveren.

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2011

Aangesloten bij

  • Vereniging Zorgboeren Zuid-Holland

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl