Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Wij zijn Bert en Adrienne Hoogenboom en wonen sinds maart 2011 op een prachtige plek in de Zoetermeerse Meerpolder. Wij werken samen met ons team van geschoolde en ervaren jeugdzorgkrachten op de zorgboerderij en hebben een 2e locatie in Hazerswoude Dorp.  In 2011 zijn we gestart met het aanbieden van zorg aan kinderen en jongeren met een beperking. Het is een heerlijke plek, waar  kinderen en jongeren zich heel goed blijken te voelen. De combinatie van rust en ruimte en de vele dieren blijkt een prima combinatie te zijn. Veel kinderen en jongeren met uiteenlopende problematiek komen voor 1 of meerdere dagdelen naar de boerderij voor groepsbegeleiding en/of begeleiding individueel. Ook als het op school niet zo lekker gaat of ( tijdelijk) niet lukt, kunnen ze op de zorgboerderij terecht. Wij willen een plek zijn waar kinderen en jongeren zich zich thuis en veilig voelen en werken op een ongedwongen manier aan het vergroten van sociale vaardigheden en andere leerdoelen. Op de boerderij is voor een beperkte groep jongeren en kinderen de mogelijkheid om educatieve activiteiten te volgen door geschoolde onderwijskrachten.

Werk

 Werk is er genoeg op de boerderij, maar de nadruk ligt op het vergroten van zelfstandigheid en zelfredzaamheid en het aanleren van sociale vaardigheden. Begeleiders helpen kinderen hierbij en daarbij kunnen ook klussen worden gedaan, zoals het verzorgen van de dieren en het onderhouden van het erf en de weilanden. 

Er worden met elkaar lekkere maaltijden gemaakt en gekookt en gebakken.

Natuurlijk moeten ook de honden worden uitgelaten en geborsteld en zeker ook de paarden en Shetlandpony's hebben hun verzorging nodig. Ook de stallen en konijnenhokken, kippenhokken en vogelhok moeten worden verzorgd. Maar vooral ligt de nadruk op de boerderij op het hebben van een fijne tijd en wordt er ook veel gespeeld en gelachen met elkaar. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de interesse en het niveau van de kinderen. 

Bijzonderheden

Wij hebben vanaf september 2014 tot en met juli 2015 een pilot gehad samen met de Leo Kanner Onderwijsgroep om kinderen die ondanks alle inspanningen uitvallen op het speciaal onderwijs op de boerderij educatie aan te bieden. Dit is een succesvolle samenwerking geweest, waarbij ook weer kinderen konden terugstromen in het onderwijs. Inmiddels hebben wij zelf gediplomeerde leerkrachten die de kinderen met (tijdelijke) leerplichtontheffing educatieve activiteiten aanbieden. Dit is echt maatwerk en de kinderen en jongeren zijn trots dat ze op de boerderij 'naar school 'gaan. Zij krijgen ook een rapport en met ouders/ verzorgers en andere hulpverleners worden vorderingen en perspectief regelmatig geĆ«valueerd.  Ieder kind heeft recht op onderwijs en daarom zetten wij ons samen de Stichting Zorg BuitenGewoon en ondersteund door Fonds 1818 in voor deze groeiende groep kinderen en jongeren bij wie het (even) niet lukt.

Regelmatig zijn er MDO's  waarbij medewerkers van de zorgboerderij,gedragswetenschapper(s) , leerkrachten en evt. overige hulpverleners met ouders /verzorgers evalueren.

Wij zoeken de verbinding met andere zorgverleners en behandelaars in het het belang van het kind en hebben een uitgebreid netwerk opgebouws. Door deze samenwerking hebben we korte lijnen en kunnen we snel schakelen en effectieve zorg leveren.

Samenwerking met andere organisaties

Wij werken met veel plezier samen met alle zorgaanbieders uit de regio.

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 18-09-2021

Gestart in

2011

Aangesloten bij

 • Vereniging Zorgboeren Zuid-Holland

Problematiek of beperking

 • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS

Leeftijd

 • Kinderen
 • Jongeren

Soort zorg

 • Leren
 • Dagbesteding

Soort begeleiding

 • Groepsbegeleiding
 • Individuele begeleiding

Activiteiten

 • Verzorging dieren
 • Koken
 • Klussen/onderhoud

Bekostiging

 • ZIN, Zorg in Natura

Kwaliteitssysteem

 • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Bereikbaarheid

 • Met eigen/zelf te regelen vervoer
 • Bereikbaar met openbaar vervoer, een bushalte binnen 250 meter

Klachtenreglement

Download document

Privacyverklaring

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl