Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Zorg- en recreatieboerderij de Bult is al 35 jaar een woon- en werkgemeenschap, beginnend met pleegkinderen in het gezin en daarna verder gaand met de zorgboerderij. Vanaf 1984 was er de svr-camping waar steeds meer gasten met een zorgvraag kwamen.

In september 2006 nam dochter Harriët de zorgtak over met andere doelgroepen en vanaf januari 2009 doet ze de recreatie er ook bij. 

Harriët is naast boerendochter agogisch werker, maatschappelijk werker en orthopedagoog.

In de loop van de jaren kwamen er vrijwilligers die ondersteunden bij het werk. Zo zijn er onder andere klusjesmensen, begeleiders, mentoren en paardenverzorgers. We zijn nog op zoek naar een computerhulp, paardenverzorgers en gastvrouwen/-heren. Klusjesmensen kunnen we altijd gebruiken. De Bult is een erkend leerbedrijf en er zijn dan ook regelmatig stagiaires.

In juni 2014 is Harriët getrouwd met Ton, die daar waar nodig ook bijspringt. Sigrid Thomahsen is een beroepskracht die naast Harriët werkt en we zijn bezig met een sollicitatieprocedure voor de derde hbo beroepskracht. Daarnaast hebben we enkele beroepskrachten voor in de logeerweekenden: Maaike Oortgiese, Marie Louise Bourgondiën en Karina Heerink. We zoeken nog begeleiders die op vrijwillige basis (met vrijwilligersvergoeding) willen begeleiden, maar daarvoor wel een opleiding moeten hebben of in opleiding zijn.

Werk

De Bult was voorheen een veehouderijbedrijf. Nu staan de zorg en de recreatie centraal. Hoewel er geen melkkoeien meer zijn, zijn er veel hobbydieren gebleven: paard (2), pony's (5), kippen (40), konijnen (20), hangbuikzwijnen (4), cavia's (2), katten (3), ganzen (4), eenden (1), witte melkgeiten (1), schapen (7), duiven (6), ezel (1), pauwen (3), poulepetaten (3). Op het verlanglijstje staan nog fazanten, 2 nubische geiten en raskippen. Doerak is de ondeugende, maar zeer lieve hond, een Leonberger van 9 jaar. We hebben daar Andras (21-09-'15) bij gevonden, een lieve, rustige Leonberger reu.

Al deze dieren brengen werkzaamheden met zich mee die samen met de deelnemers worden gedaan. Daarnaast kunnen deelnemers in de bloemen- en groentetuin werken, het fruit verwerken en is het mogelijk eigengemaakte producten in de plattelandswinkel te verkopen. We doen aan landschapsbeheer. Sinds maart 2015 doet de Bult mee aan het concept vriendentuinen Achterhoek, waarbij groente, aardappelen, fruit en eieren geproduceerd worden voor de voedselbanken in de achterhoek. Een zeer leuk project waar met plezier aan wordt gewerkt.

Ook is het mogelijk dat deelnemers helpen bij wat voor de recreatie nodig is: de camping, bed and breakfast, bedienen op het terras, dagrecreatie (boerengolf, klootschieten etc) en de verhuur van ruimtes.

De hondenclub komt oefenen op ons terrein, waardoor er regelmatig ook andere mensen (en honden) zijn.

Bijzonderheden

De variatie in activiteiten en werkzaamheden is groot op de Bult. Deelnemers kunnen zich richten op verschillende categorieën of een combinatie daarvan:

- administratie

- bloemen/planten

- boerderij

- plattelandswinkel

- camping/slaapzolder/recreatieruimte/bedstee

- creatieve activiteiten

- dierenverzorging

- food/non-food

- groente en fruit/vriendentuin

- huishouden/schoonmaken

- onderhoud

- recreatie

- timmeren

- overige bezigheden

Bij de werkzaamheden gaat het er om aan te sluiten bij de mogelijkheden van de deelnemers, om grenzen te verleggen daar waar mogelijk en nieuwe dingen uit te proberen als men dat wil.

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 23-06-2021

Gestart in

2006

Aangesloten bij

  • Vereniging Zorgboeren Oost-Gelderland

Problematiek of beperking

  • Verstandelijke beperking

Leeftijd

  • Kinderen

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Privacyverklaring

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl