Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

  1. Wij, dat zijn Jos en Astrid Platen, runnen al een flink aantal jaren dit bedrijf. Van oudsher een vee- akkerbouwbedrijf, vanaf eind jaren negentig een groente- akkerbouwbedrijf.

Begonnen met een klein assortiment aan groente, nu verbouwen we zo'n  50 soorten groente en verschillende soorten consumptie aardappelen, bedoeld voor de huisverkoop.

Vanwege het feit dat we zoveel mogelijk mensen willen laten genieten van de groei en bloei op ons bedrijf, komen er al een aantal jaren leerlingen van bijvoorbeeld lagere scholen bij ons, om te leren hoe groente en aardappelen nu eigenlijk precies groeien, verbouwd worden.

Stagiaires van verschillende soorten onderwijs komen bij ons, om hier ook een graantje van mee te pikken.

Vanuit deze ervaringen bekeken hebben wij het plan opgevat om een zorgboerderij met dagbesteding te gaan starten. Dit is, na gedegen informatie te hebben ingewonnen, ons goed te hebben laten voorlichten, ons aan te sluiten bij  BEZINN, dan ook werkelijkheid geworden in januari 2016.  Kinderen, volwassenen met verschillende beperkingen, hebben vaak nog zoveel mogelijkheden, zodat ze bij ons de dag door kunnen brengen op een aangename manier, en ze leren er ook nog wat van.

Bij het woord beperkingen van te denken aan:

  1. lichamelijke/geestelijke beperking,
  2. psycho/sociale beperking,
  3. auditieve/visuele beperking
  4. burn out/overspannen
  5. re-integratie.
  6. respijtzorg voor kinderen.

Door de deelnemers, uit verschillende doelgroepen, allemaal het gevoel (proberen) te geven dat ze nuttig zijn, allen een eigen taak te geven met daarbij de passende verantwoordelijkheid, krijgt een ieder op zijn/haar niveau een waardevol bestaan bij ons, bij Groenteboerinnetje.

Werk

Wat is er te doen bij Zorgboerderij Groenteboerinnetje?

Via het bij ons bekende Groenteboerinnetjes pad leid ik je rond om de mogelijkheden voor een leuke dagbesteding te laten zien.
Op het land rondom de boerderij staan allemaal bordjes met daarop een Groenteboerinnetje.
Met behulp van deze bordjes leren de leerlingen van de (basis) scholen, die bij ons komen voor het scholenproject, wat er allemaal bij ons groeit en hóe alles groeit.
Wat daar voor allemaal moet gebeuren voordat het in de kraam ligt, voordat het thuis op het bord ligt, dit alles wordt al lopende over het veld duidelijk door er naar te kijken, er van te proeven én door te luisteren naar hetgeen verteld wordt door de (zorg)boer/in.

Want voordat de groente én aardappelen zover zijn dat ze verkocht kunnen worden, voordat het bij je thuis op je bord ligt, moet er wel het één en ander gebeuren.
En hierbij kunnen we JOUW hulp heel goed gebruiken.

Aan het begin van het jaar worden de machines nagekeken én zo nodig gerepareerd die nodig zijn om het land klaar te maken voor de eerste gezaaide groente, de geplante groente én voor het poten van de aardappelen.
Voordat de (zorg)boer zelf het land op gaat, wordt er eerst mest op het land gebracht, dan gaat de ( zorg)boer dit inwerken met de cultivator en dan kan er begonnen worden met zaaien, planten, en poten.
Wanneer dit eenmaal zover is, wanneer de eerste planten op het veld staan, de eerste gezaaide groentes staan er op, dan moet er worden geschoffeld, bij een wat langere droge periode moet er worden beregend, er moet misschien wat kunstmest gestrooid worden én uiteindelijk wordt er dan geoogst.
Vanaf de tweede helft van februari vinden dit soort werkzaamheden plaats.
Als er dan daadwerkelijk geoogst kan gaan worden, dan is het zo rond eind april.
De eerste groente kan dan verkocht gaan worden, er wordt dan ook een start gemaakt met de groente abonnementen.
Ook hierbij is het fijn als we wat hulp van je krijgen.

Natuurlijk kan je ook alles proeven bij ons, dat kan op verschillende manieren.
Dit kan tijdens het oogsten, denk aan bijvoorbeeld aardbeien, rode bessen en rabarber.
Maar er kan ook gekookt worden, wat lekkers tussen de middag, iets lekker klaarmaken om mee naar huis te nemen, het is allemaal mogelijk.

Tijdens al deze werkzaamheden leer je niet alleen alle soorten groente en dergelijke kennen, maar, het is misschien ook fijn om op deze manier samen te werken, of juist alleen.
Er is ook de mogelijkheid om wat educatie te krijgen; lezen, rekenen, schrijven, meten, wegen en nog veel meer.
Dit kan allemaal gebeuren tijdens de werkzaamheden, maar dit kan ook tijdens een vast dagdeel in de periode dat je bij ons op de zorgboerderij bent, met behulp van het gebruik van de laptop en/of met behulp van echt lesmateriaal dat wij krijgen via een lerares van een basisschool.

In de tijd dat je bij ons bent, is het natuurlijk, zoals al eerder gezegd, erg fijn wanneer je ons meehelpt op de boerderij.
Maar het is ook belangrijk dat je de kans krijgt om iets voor jezelf te doen.
Hier zijn allerlei mogelijkheden voor.
Misschien wil je wel (leren) grasmaaien, trekker rijden, timmeren, achter de laptop wat leuks doen, met de hond wandelen.
We hebben ook poezen en konijnen.
Op de crossfiets, schommel, zandbak.
Maar misschien wil je wel eventjes rustig zitten, even het land op lopen, even een praatje maken, of juist van dit alles niets.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat je zegt, ik wil wel even een momentje voor mezelf, maar hetgeen wat ik wil doen, staat er helemaal niet bij.
Vertel het ons, dan kijken wij wat in de mogelijkheden ligt.
Er is erg veel mogelijk, niets is raar, voor iedereen is er vast wel wat bij.

Rondom de feestdagen proberen we altijd wat extra’s, wat speciaals te regelen en ben je zelf jarig, of is er iemand in de familie jarig, of is er een andere belangrijke gebeurtenis, meld het bij ons.
Wil je dat er wat leuks rondom deze dagen gebeurt, dat er wat aandacht aan besteed wordt, dan wordt hier altijd rekening mee gehouden.

Ben je na het lezen van dit hele verhaal nieuwsgierig geworden, lijkt de dagbesteding bij Groenteboerinnetje je leuk, kom vrijblijvend eens kijken en kennismaken.

Bijzonderheden

Verder is er natuurlijk genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je ergens de capaciteiten voor hebt en je ziet bij ons mogelijkheden om deze te ontwikkelen, dan is er waarschijnlijk wel kans voor om dat dan ook bij ons te doen.
Lukt dit niet ( meer ) vanwege een beperking, dan gaan we samen naar een mogelijkheid zoeken zodat het misschien wel weer lukt.
Is er een dag/dagdeel dat je niet thuis kunt/wilt zijn, dan kun je ook bij ons terecht om die tijd bij ons op een leuke manier te besteden.

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2016

Aangesloten bij

  • Vereniging BEZINN

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl