Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Zorgkwekerij Jomajole

 

Wie wij zijn
Jomajole is een kersenkwekerij in Moerkapelle (gemeente Zuidplas). Wij kweken een kwalitatief hoogstaand product, onze kersenbomen staan in een kas. Daardoor worden de kersen groter, hebben een heerlijke smaak en zijn een aantal weken eerder rijp dan buiten kersen. Momenteel groeien in onze kas meer dan dertig kersenrassen. Naast kersen hebben wij in onze kas nog andere fruitbomen en struiken. Ook kweken wij op beperkte schaal groente. Bezoekers kunnen onze producten in de winkel kopen. Binnen en buiten is er een terras; bezoekers kunnen hier koffie, thee of limonade drinken. Daarnaast serveren wij ook kersenijs en kersenflappen. In de kas vind je een vijver met vissen en schildpadden en een volière met diverse (tropische) vogelsoorten. Voor de kinderen hebben wij een speeltoestel en fietsjes. Het terras en de winkel zijn tijdens het kersenplukseizoen geopend (zie voor de openingstijden onze website https://zorgkwekerij-jomajole.nl/).

 

Onze waarden
De zorgkwekerij is 1 september 2016 van start gegaan. Wij vinden het belangrijk dat je bij ons op je gemak bent; je thuisvoelen is een voorwaarde om goed te kunnen functioneren. Misschien heb jij al lang het gevoel, dat je niet kunt zijn wie je bent. Bij zorgkwekerij Jomajole mag je zijn zoals je bent. Speerpunten zijn voor ons: leren van elkaar, luisteren naar elkaar, ruimte, begrip en respect voor elkaar, positieve waardering voor de ander en jezelf.

 

Ons doel
Met de activiteiten op onze zorgkwekerij streven wij er naar dat je de zorgen van elke dag even opzij kan zetten. Je bent op de zorgkwekerij bezig met activiteiten die er toe doen. Daardoor voel je gewaardeerd en gerespecteerd. De mensen waarmee je werkt, vinden het fijn dat je er bent. Je bent een belangrijke schakel in onze keten.

 

Kennismaken
We willen eerst met je kennismaken. Tijdens een kennismakingsgesprek zoeken we samen welke mogelijkheden er zijn; of de activiteiten en de andere medewerkers van Jomajole bij jouw situatie passen. Tijdens dit gesprek krijgen we een indruk van jouw mogelijkheden op onze zorgkwekerij. Natuurlijk kun je ook een dagje ‘meelopen’. Na de kennismaking nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op, om te vertellen of er bij zorgkwekerij Jomajole mogelijkheden voor je zijn. 

Werk

De activiteiten in de kas:

Alle voorkomende werkzaamheden in de kas zoals:

· zaaien en poten,

· gewasonderhoud (snoeien, schoffelen, onkruid wieden enz),

· plukken, oogsten en sorteren

· verpakken en bestellingen verzendklaar maken

Het werk is sterk seizoensgebonden; de werkzaamheden zullen dus per seizoen verschillen.

 

Activiteiten buiten de kas:

· dierverzorging

· catering (bediening op het terras)

· verkoop in de fruitwinkel

· schoonmaken en opruimen

· onderhoud (timmeren, verven enz.)

. eenvoudige metaal werkzaamheden

. werken met hout

 

Werkkleding en werkomstandigheden

De activiteiten vinden voornamelijk in de kas en de schuur plaats. Buiten werkzaamheden behoren ook tot de mogelijkheden. Werkkleding en schoenen moeten tegen een stootje kunnen, je moet niet bang zijn, dat je kleren vuil worden.

De kas wordt niet verwarmd; kersenbomen hebben in de winter een groot aantal ‘koude uren’ nodig, om in het voorjaar tot een goede knopvorming te komen. Dit betekent dat het in het najaar en de winter het koud kan zijn in de kas. Zodra de zon schijnt merk je dat direct en kan de temperatuur vlot oplopen. In het voorjaar en de zomer kan het in de kas warm worden. Gelukkig geven de kersenbomen schaduw.

We streven er naar om je dag zo gevarieerd mogelijk te laten verlopen. In de praktijk ga je 3 à 4 verschillende activiteiten (per dag) verrichten. Als het voor jou beter is, dat je minder verschillende werkzaamheden verricht, dan willen we daar rekening houden.

Bijzonderheden

En verder

De verdeling van de activiteiten vindt plaats op basis van de mogelijkheden (bij zorgkwekerij Jomajole) en de talenten van onze deelnemers. Wij houden rekening met de wensen van onze deelnemers. Daarbij vinden we het belangrijk dat onze deelnemers ervaren dat alle activiteiten nodig zijn en een minder aantrekkelijke activiteit ook moet gebeuren om tot een kwaliteitsproduct te komen.

 

Kantine/verblijfsruimte

Voor de pauzes en eventueel andere activiteiten beschikt Jomajole over een kantine/verblijfsruimte. Deze ruimte kan worden verwarmd en wordt op een huiselijke manier ingericht. Op deze manier hopen we het verblijf bij Jomajole iedere dag weer zo prettig mogelijk voor onze deelnemers te laten verlopen.

 

Openingstijden

Onze deelnemers kunnen in principe van maandag t/m zaterdag bij Jomajole terecht. De Jomajole is zes dagen per week werkdagen 9.00 u. tot 16.00 u geopend. Tijdens het kennismakingsgesprek maken we afspraken met elkaar op welke dagen of dagdelen je komt. Ben je een keer door omstandigheden (familieomstandigheden, tandarts-, doktersbezoek) verhinderd , dan meld je dat, via de telefoon of mondeling, minimaal een dag van te voren ( bij ziekte de eerste dag ziek, voor 8 uur ’s morgens).

 

Dagindeling

De dagen zijn als volgt ingedeeld:

- 08.45-9.00 - Welkom, start van de nieuwe dag.

- 09.00-09.15 Koffie / thee – bespreking activiteiten eerste ronde en er is aandacht voor jou.

- 09:15 -10.30 Eerste activiteiten ronde (ontwikkeling en huiswerk)

- 10:30 - 10:45 Pauze en activiteitenoverleg

- 10.45-12.15 Tweede activiteiten ronde (verschillende klussen)

- 12:15- 12:45 Lunchpauze en bespreking activiteiten derde ronde

- 12.45-13.00 Bespreking van de werkzaamheden v/d derde ronde

- 13.00-14.30 Derde activiteitenronden (sport en beweging)

- 14.30-14.45 Pauze en activiteitenoverleg vierde ronde

- 14.45-15.45 Vierde activiteiten ronde (spel en ontspanning)

- 15.45-16.00 Opruimkwartiertje, terugblikken op de dag en vooruitblikken op morgen

 

Het team van Jomajole

Het team van Jomajole bestaat momenteel professionals van verschillende achtergronden. Wij willen vooral kijken naar de mogelijkheden die onze mensen hebben. Dat geeft ze zelfvertrouwen; ze voelen gewaardeerd en gerespecteerd. Naast het werk vinden we persoonlijk contact belangrijk. We beginnen elke dag met tijd voor het persoonlijke verhaal. Zo begrijpen we elkaar gedurende de dag beter en kunnen we beter met elkaar rekening houden.

Bij Jomajole vinden we rust belangrijk; je krijgt dan weer mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je kiest zelf het tempo dat goed voor je is. Onze deelnemers accepteren elkaar op basis van persoonlijkheid, gelijkwaardigheid, waardering van mogelijkheden en talenten. Wij vragen van jou, dat je open durft te staan voor verandering, respect hebt voor de mensen om je heen en je wilt inzetten en bereid bent te werken in een groep.

 

Klachtenregeling

Het Klachtenreglement van zorgkwekerij Jomajole kunt u lezen onder de tab 'Nieuws'.

Laatst bijgewerkt: 05-09-2023

Gestart in

2016

Aangesloten bij

 • Vereniging Zorgboeren Zuid-Holland

Problematiek of beperking

 • Psychische, sociaal-psychische of (ex)psychiatrische beperking
 • Dementie / Alzheimer
 • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS

Leeftijd

 • Kinderen
 • Jongeren
 • Ouderen

Soort zorg

 • Leren
 • Werken
 • Dagbesteding
 • Behandeling

Soort begeleiding

 • Individuele begeleiding

Activiteiten

 • Groenteteelt
 • Verzorging dieren
 • Klussen/onderhoud

Bekostiging

 • PGB, Persoonsgebonden Budget
 • ZIN, Zorg in Natura
 • Anders

Kwaliteitssysteem

 • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Bereikbaarheid

 • Met eigen/zelf te regelen vervoer

Klachtenreglement

Download document

Privacyverklaring

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl