Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Jannette Meesters van Het Lamoen in Markelo heeft de zeggenschap van haar elf medewerkers goed geregeld. Die zeggenschap moest even groeien, maar is haar inmiddels een groot goed. Dat is niet heel raar, vindt ze. "Ik denk dat dit ook geen losstaand iets is. Het heeft met de hele sfeer op je bedrijf te maken. Je hebt er in eerste plaats een visie voor nodig. Wat wil je wel en wat wil je niet, en weet je dit ook goed te onderbouwen? Dit heeft bij mij wel een aantal jaar geduurd voordat ik dat goed wist en goed kon omschrijven en onderbouwen."

Jannette ziet haar medewerkers als mensen met hun eigen gaven en talenten die ze willen inzetten voor haar bedrijf, voor de deelnemers op haar zorgboerderij. "Kijk goed naar ieders gaven en talenten en probeer die zo goed mogelijk in te zetten. Geef je medewerker de ruimte om zijn/haar talent/gave te gebruiken! wees alert op de mooie dingen die ontstaan en benoem die naar je werknemers."

Hoe geeft ze de inspraak vorm? "Ongeveer een keer per twee/drie maanden hebben we een overleg (meestal met een maaltijd, wat ook heel gezellig is). Hiervoor hebben we een mapje op het kantoor liggen waarin iedereen die dat wil een bespreekpunt kan opschrijven.
Als er bespreekpunten op tafel komen waar je als werkgever in eerste instantie moeite mee hebt, vraag dan aan je medewerker(s) bedenktijd, voordat je hier iets over zegt wat niet goed valt of waar je laterspijt van krijgt. Dat geeft jou als werkgever de tijd om bv. even ruggespraak te houden met een persoon die jou advies kan geven en je kunt het punt even van alle kanten bekijken. Ga je uiteindelijk toch niet mee in het voorstel, onderbouw dan ook waarom."

Niet door
Een voorstel waar ik bijvoorbeeld niet in mee ging was dat ouders van meehelpende kinderen ook aanwezig zouden moeten zijn voor de veiligheid. De kinderen die les hebben op de manege, komen soms een dagje extra om te helpen waar dat kan. Ze vinden het lekker om een dagje op de manege te zijn. Ik vind de integratie een heel belangrijk onderdeel op onze zorgboerderij, dus ik heb gezegd dat we dit beleid niet gaan veranderen. Dat kinderen die oud genoeg zijn, zelfstandig kunnen blijven komen.
Dit is ook zo'n punt waarom het zo belangrijk is om van te voren goed te weten wat je wel wil en wat je niet wil."

Wel door
"Een voorstel die wel doorging is het Intagram account over onze dieren. Een aantal medewerkers leek het heel leuk om een Instagram account te maken over onze dieren en wat we doen in de rijles. Ik ben niet zo voor 'die nieuwe' dingen, maar ik had wel het gevoel dat ik hierin mee moest gaan. Het is een groot succes geworden. Zowel voor de zorgboerderij deelnemers als voor de kinderen die op de manege komen. We hebben vorige week onze 400ste volger gekregen."

Functioneringsgesprekken
"Ook bij de functioneringsgesprekken probeer ik altijd een wat dieper gesprek te voeren. Waar wordt je medewerker gelukkig van? Waar kan zij/hij in groeien? Wat heeft zij/hij van jou, van je bedrijf nodig om te groeien? Ook dat levert mooie inzichten op."