Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Marianne van de Velde heeft sinds 2006 onder de noemer Vento Verde een boerderijwinkel op een biologisch akkerbouwbedrijf in het Friese Engwierum. Samen met zes deelnemers teelt ze groente op het land en in kassen en verkoopt ze samen met de boerin en een medewerker groenten fruit, zuivel en brood in een goedbezochte biologische boerderijwinkel. “Het is een hele mooie aanvulling op de teelt. Zo zien deelnemers waar hun oogst naartoe gaat en komen ze in contact met de klanten.” 

Marianne heeft een duidelijke visie op het in hun kracht zetten van deelnemers. “Als je mensen meer verantwoordelijkheid geeft, pakken ze die ook op. De meesten komen hier nu al jaren, maar in het begin merkte ik dat ze gewend waren te doen wat een ander zegt. Daar worden mensen een soort kasplantje van. Ze moesten hier even wennen aan hun nieuwe vrijheid. Hier mogen ze de taken doen waar ze zin in hebben, alles gaat in overleg, maar daarna is het wel hun ding. Zo hebben we net afgesproken dat we weer witlof gaan telen. We kunnen het ook inkopen, maar zelf doen is leuker, vindt een deelnemer. Een ander vindt het erg leuk om kassa te doen. We geven hen dat vertrouwen. Natuurlijk is er wel altijd iemand in de buurt.”  

“De klanten vinden het ook gezellig merk ik. Ze kennen het concept en kunnen ook op een tijd komen dat de deelnemers naar huis zijn, maar ze komen doordeweeks overdag. Dat is het mooiste, als klanten de deelnemers een compliment geven over een mooi product, of even wat informatie uitwisselen over een recept. Zo heb je echte zingeving.”  

Vroeger had Marianne op een eigen akkerbouwbedrijf een hoekje winkel in de schuur. “Het was super voor de deelnemers om de inkopen te wegen en de prijzen op te tellen. Met pen en papier! Nu is dat niet meer denkbaar, er komen te veel klanten in de winkel en het assortiment is enorm uitgebreid. Nu hebben we een computer met drukknoppen met de producten en hoeft alleen het gewicht nog ingetoetst te worden. De huidige winkel zit op een beter bezochte plek.”  

De zelf gekweekte groentes worden in de winkel aangevuld met biologische zuivel en brood van aanbieders uit de buurt. En in magere oogst-tijden komt de biologische groothandel meer producten brengen, de rest van het jaar is het meeste van eigen teelt. “Zo kunnen mensen die vegetarisch eten hier jaarrond voor al hun boodschappen terecht.”  

Ze koken en eten ook gezamenlijk met eigen groenten en fruit. “De deelnemers krijgen zo iedere dag en gezonde maaltijd, en het is nog gezellig ook. We laten soms mensen in de winkel even proeven, om hen weer wat recept-ideetjes aan te reiken.”    

Marianne werkt ook af en toe op een pluktuin, maar begint daar niet snel aan op haar eigen zorgboerderij. “ Het aardbeienveldje dat we hebben leent zich er misschien voor, maar het is best wel veel gedoe. Je moet goede instructies geven en kijken of mensen het wel netjes doen. Ze mogen niet in de zaaibedden lopen, voorzichtig plukken en ook niet alleen maar het mooiste meenemen. De winkel geeft veel sociaal contact, en met de nieuwsbrief en de rondleidingen erbij leren mensen ook waar hun eten vandaan komt.”