Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Zorgboerderij De Meezinger uit Grou (Fr) doet 3 juni mee aan de open dag en zet daarbij vol in op het laten zien van de kernwaarden. In de toolkit, die alle aangesloten zorgboeren vorig jaar kregen, zitten kleine ronde gesprekskaartjes. Zorgboerin Marlou Entzinger-Meeren bedacht dat ze groot op de gevel ook heel mooi passen en regelde samen met de Federatie grotere afdrukken (als je ook wilt laat het z.s.m. weten via tjitske.ypma@zorgboeren.nl (31 mei op zijn laatst voor 2 juni ontvangst). Vanuit de auto, waarmee ze net biertafels heeft gehaald voor de open dag, vertelt ze: “De kernwaarde icoontjes zijn een mooie samenvatting van wat we op de zorgboerderij doen.”

“Op een open dag is het met al die mensen natuurlijk een beetje anders dan op gewone dagen dagbesteding. Het is dan fijn om ook te laten zien hoe gewone dagen eruit zien. Ik ga foto’s van dagelijkse werkzaamheden en activiteiten ophangen naast de kernwaarden om te laten zien hoe die tot uiting komen.”

“De kernwaarden vallen allemaal onder de termen: Samen, Buiten, Gewoon, en dat is precies wat we doen. Op ons melkveebedrijf met 100 melkkoeien komen dagelijks zo’n 7 mensen tussen de 23 en de 96 jaar voor dagbesteding. Ze hebben verschillende beperkingen: van niet aangeboren hersenletsel, psychische problemen tot dementie. Maar allemaal komen ze hier tot rust. Buiten zijn, rust en structuur is wat we bieden. Het melkveebedrijf brengt de werkzaamheden, geeft ons een rode draad. Daarnaast is er een moestuin, beleeftuin, mogelijkheid tot creatieve activiteiten en zijn er allerlei dieren om te verzorgen.”

De kernwaarde ‘we eten samen gezond’ vindt Marlou wel een beetje een lastige. Hoewel ze groot voorstander is van gezond eten, lukt het niet altijd om dit op te leggen aan de deelnemers van de dagbesteding. Bij het aanbieden van groente bij de (brood)maaltijd, horen we vaak: ‘Ik ben toch geen konijn?’ of ‘Wat de boer niet kent, eet hij niet!'.” Ook het thema rookvrije zorg is een uitdaging. “Ik ontvang mensen die al 60 jaar roken, die stoppen niet zomaar. Ook vrijwilligers die me erg dierbaar zijn, steken soms een sjekkie op.”  

Een kernwaarde die wel veel aandacht krijgt, is bewegen. “We bewegen al door het uitvoeren van alle werkzaamheden op de boerderij en op maandagochtend is er een mogelijkheid tot deelname aan weerbaarheidstraining in de vorm van kickboksen.” Maar een van de mooiste dingen blijft ook het gewone. “Samen even de was opvouwen, de post halen, genieten van het zonnetje, koffiedrinken en samen eten. Dat zijn de dingen die ertoe doen.”  

Zorgboerderij de Meezinger houdt zaterdag 3 juni open dag van 10.00 - 16.00 uur. Wil je ook grote pictogrammen bestellen? Een set van 9 weerbestendige kunststof platen van 40 cm diameter met boorgaten en ophangsysteem kost € 300 incl. btw en verzendkosten.