Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Het afgelopen jaar kwam de zorglandbouw regelmatig goed in het nieuws. En terecht, want de meer dan 900 bij de Federatie aangesloten zorgboerderijen bieden jaarlijks meer dan 30.000 cliënten goede zorg. Dit willen we nog verder bekend maken, en daar hebben we jouw hulp bij nodig. Op 1 juni is de landelijke open dag, doe je ook mee of maak je jezelf op een andere manier zichtbaar?

Vorig jaar deden zeventig zorgboerderijen mee en ontvingen samen meer dan 10.000 bezoekers. Dit gaf een enorme boost zowel in persoonlijke ervaringen (ook van doorverwijzers) als in de media: we haalden landelijke radio en tv en talloze lokale krantjes. Dit jaar willen we het aantal deelnemende zorgboerderijen verdrievoudigen, en zo onze sector nóg meer voor het voetlicht brengen. We geven de Open dag dit jaar het thema Innovatie mee, omdat de zorglandbouw erin uitblinkt en er veel vraag naar innovatie is om de zorg betaalbaar en goed te houden.

Thuis of elders

Wat houdt het in? Je kunt je erf open stellen en mensen laten kijken bij de dieren en in de moestuin, een koor of muziekvereniging uitnodigen, lekkere hapjes serveren en/of een speurtocht organiseren. Met hulp van het persbericht of een persoonlijke mail kun je mensen uitnodigen. Zie hier alle tips. 

Je kunt er ook voor kiezen om de open dag alleen voor deelnemers en hun familie te organiseren, bijvoorbeeld als je al vol zit. Wil je niet je erf open stellen, dan kun je ook bijdragen aan de bekendheid door jezelf zichtbaar te maken in stad of dorp. Bijvoorbeeld door ergens muziek te gaan maken of lekkers te brengen, eventueel vergezeld door een dier.

Wat doet de Federatie?

Wij brengen een landelijk persbericht uit en maken een concept persbericht voor lokale media, die zorgboeren zelf makkelijk kunnen aanpassen en mailen naar redacties. Ook nodigen we onze warme relaties uit. Onze voorzitter Tamara van Ark heeft de datum al genoteerd. Daarnaast komt er weer een digitale kaart, waarop voor potentiële bezoekers makkelijk de open dagen op zorgboerderijen in de buurt te vinden zijn. Ook journalisten komen zo vaak even een kijkje nemen. En er is promotiemateriaal te bestellen: beachflags, flyers en kernwaardenborden. Sommige regio’s geven er daarnaast extra cachet aan door vlak voor 1 juni nog ontmoetingsdagen voor beleidsmakers en doorverwijzers te organiseren.

Als je ook mee wilt doen aan de Open dag, zet de datum en tijd dan onderaan in Mijn zorgboerderij op de website (wel even inloggen). En ook graag in het Google formulier voor de administratie. Hier kun je ook promotiemateriaal bestellen. Ook zijn er hier tips zoals een persbericht en meer, voor meedenk hulp kun je mailen met tjitske.ypma@zorgboeren.nl: