Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Zestien deelnemers die in Emmeloord en op Urk de eerste leerlijn Groen hebben gevolgd ontvingen op 24 april hun branche diploma Assistent Groen. Dit heeft volgens NLQF de waarde van een MBO1 niveau.  De diploma-uitreiking was in het Voedselbos te Emmeloord. Een mooie en toepasselijke locatie aangezien veel van de lessen hier zijn gegeven!

Een diploma voor een erkende opleiding

De leerlijn Groen is een van de van de Academie van Zelfstandigheid. Studenten die deze opleiding hebben gevolgd, ontvangen erkende diploma's en/of certificaten. Hierdoor is de overstap van dagbesteding naar een passende werkplek makkelijker.

Samenwerking in de regio

In januari 2022 is de leerlijn Groen officieel gestart. Een samenwerking tussen Philadelphia, Triade Vitree, Zorgboerderij de Bosrand, de Populier en 's Heeren Loo heeft ervoor gezorgd dat twintig deelnemers van diverse organisaties de leerlijn konden volgen. En met succes! Een groot gedeelte van de deelnemers die destijds is gestart, mocht een branche diploma in ontvangst nemen.

Voor de opstart van de leerlijn ontvingen Philadelphia en Triade Vitree een subsidie van VWS. Hiermee zijn onder andere de trainers en werkbegeleiders opgeleid en is het lesmateriaal aangeschaft. De leerlijn van Emmeloord/Urk is de eerste van deze subsidieregeling die wordt afgerond.

Aart Bertijn van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland: “Het is mooi om te zien wat het met leerlingen doet. Ze ervaren vaak voor het eerst succes bij het volgen van een opleiding, en dat doet het zelfvertrouwen goed. Met het diploma op niveau 1 is de kans op een werkplek groter, en vanaf daar kan de ontwikkeling verder gaan. Het sluit prachtig aan bij onze Visie2030, waarin we iedereen een betekenisvolle werkplek in de maatschappij toewensen.”  

De inhoud van de leerlijn

De deelnemers hebben gedurende de leerlijn les gehad over vijf blokken:

  1. Werknemersvaardigheden: Tijdens dit blok leerden de deelnemers hoe zij een fijne/goede collega kunnen zijn.
  2. Verzorging van Groen: Tijdens dit blok leerden de deelnemers onder andere over het planten van bomen en bloemen, het zaaien en maaien van gras en onkruid verwijderen.
  3. Onderhoud van materiaal, middelen en omgeving: Tijdens dit blok leerden de deelnemers waarom het belangrijk is om goed te zorgen voor de gereedschappen die je gebruikt en de omgeving waarin je werkt.
  4. Transport van producten en materialen: De deelnemers hebben geleerd op welke manier groenafval op een veilige manier vervoerd kan worden.
  5. Afronding: Het vijfde blok stond in het teken van de afronding. Per blok deden de deelnemers tien praktijkopdrachten op hun stageplek. Van het oefenen van praktische vaardigheden door middel van het werken met een grasmaaier tot het krijgen van informatie door het houden van een interview.

Meer lezen over de leerlijn Groen en andere erkende brancheopleidingen?

De leerlijn Groen is een van de brancheopleidingen van de Academie van Zelfstandigheid. Naast de leerlijn Groen kan je via een brancheopleiding ook opgeleid worden in de sectoren facilitair of logistiek. Studenten met een dagbestedingsindicatie kunnen deze brancheopleidingen volgen. Met de behaalde certificaten en/of diploma's , kunnen ze makkelijker doorstromen naar een passende werkplek of een (beschutte) baan.