Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Bram Sprey biedt dagbesteding aan mensen met een licht verstandelijke beperking en is bezig een woonlocatie op te zetten in Vorden. De dagbesteding vindt plaats bij schaapskudde De Belhamel en op het landgoed Wientjesvoort waar de woonlocatie is gevestigd. In september zal de woonlocatie opengaan.

Naast zijn baan als vestigingsleider van een Leger des Heils afdeling, begeleidt Bram sinds 2019 een dag per week dagbesteding bij de schaapskudde. Hij herkent veel in de kernwaarden. Vooral het aanbieden van nuttig werk op een kleinschalige, persoonlijke manier vindt hij belangrijk. Ook het erbij horen is een belangrijk aspect.

“Onze deelnemers helpen mee bij het verplaatsen van de schapen en de verzorging. De Groot Heideschapen van De Belhamel begrazen natuurgebieden en dragen zo bij aan verdere natuurontwikkeling en dus aan het welzijn van mens en dier. Het is fijn op die manier nuttig bezig te zijn”, zegt Bram.

Hij heeft nu twee en vanaf september vier mensen tegelijk op dagbesteding en de woonlocatie zal voor 8 deelnemers zijn. “Ik houd het bewust kleinschalig, want de relatie tussen begeleiders en deelnemers is waar het om gaat. Ik word gehoord en gezien is een hele belangrijke kernwaarde, die in grote groepen moeilijker tot uiting kan komen.”

‘Ik hoor erbij en doe mee’ is voor Bram een reden geweest in te gaan op de uitnodiging van de schaapsherder om dagbesteding bij hem te komen doen. “We gaan iedere dag naar een plek waar de herders zijn, waar medewerkers, vrijwilligers en bezoekers komen. Ook leveranciers en bijvoorbeeld dierenartsen komen er. Dat vinden we hier erg belangrijk: een ontmoetingsplek te zijn. Ook op de woonlocatie zelf komt er veel verbinding: er wonen mensen, er komt een moestuin en in de toekomst een pluktuin. We zijn een VVV, zo zeggen we zelf: Vertrouwen, veiligheid en verbinden staan centraal.”

Deelnemer Martijn loopt enthousiast achter de schapen aan met stagiair Steven, samen met de honden. De schapen moeten naar de Tondense heide, per vrachtauto, ‘en dan zijn helpende handen hartstikke fijn’, zegt herder Harry.