Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Jan Tackenkamp (40) is de nieuwe belangenbehartiger bij de Federatie Landbouw en Zorg. Jan is sinds hij in 2013 bij zijn ouders ging werken zorgboer bij D’n Aoverstep in Neede en draait de zorgboerderij sinds 2021 zelfstandig. Nou ja, met hulp van 45 medewerkers en 140 deelnemers. Naast dagbesteding voor met name ouderen en mensen met psychosociale problematiek is er ook een afdeling wonen voor mensen met een GGZ-achtergrond. 

Het klinkt als al een drukke baan, kon er nog wel wat bij? “Tja, dat gaan we zien. Maar veel werk ligt in elkaars verlengde. En ik weet waar ik het voor doe. Het is voor zorgboeren erg belangrijk dat wet- en regelgeving aansluit op de dagelijkse praktijk van de kleinschalige zorgaanbieder. Tegelijk is het ook belangrijk dat zorgboeren erin meegaan. Zo is intern toezicht een vereiste voor zorgaanbieders met meer dan 10 zorgverleners. Nu zie je een beweging dat zorgboeren daaronder proberen te blijven. Eigenlijk is intern toezicht altijd goed, dus ik zou willen dat het voor alle zorgboeren toegankelijk is. Dat betekent dat de voorbeeldtarieven van de NVTZ ook voor kleine ondernemers haalbaar moeten zijn en dat er praktisch wordt meegedacht hoe kundige maar semi-vrijwillige toezichthouders te vinden. Heel vaak zijn de regels en voorzieningen op grote instellingen toegerust.” 

Jan heeft veel ervaring met aanbestedingen bij gemeentes en weet zo’n beetje waar gemeenten op letten. “Het is vrij frustrerend dat iedere gemeente zijn eigen Wmo aanbestedingsregels heeft. Daar zou ik ook voor op de bres willen staan: meer eenduidigheid. Dat scheelt een hoop rompslomp en die tijd kan gaan zitten in kwaliteit. Kwaliteit vind ik heel belangrijk. Ik hoop daarover nog vaak het gesprek te voeren met onze opdrachtgevers zoals de gemeenten. En hun koepel de VNG.” 

Naast zorgboer en medewerker bij de Federatie is Jan nog getrouwd en vader van drie kinderen. Ze wonen vlakbij de zorgboerderij in de mooie Achterhoek.