Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Een aantal zorgboeren van de Verenigde Zorgboeren Oost-Gelderland neemt het initiatief om vlak voor de landelijke open dag op 1 juni een extra bijeenkomst te organiseren voor doorverwijzers. Medewerkers van gemeenten en zorgkantoren worden uitgenodigd om te zien wat de zorglandbouw in haar breedte kan betekenen. Coöperatie Boer en Zorg en de Federatie zijn er ook bij betrokken. 

Harriët Hiddink van zorgboerderij De Bult ziet veel mogelijkheden. “We kunnen een lunch laten verzorgen met producten van aangesloten zorgboerderijen, gemaakt door deelnemers. We kunnen de kernwaarden langs de oprit weergeven, en een ruimte inrichten met de kernwaarden-picto’s en erbij passende foto’s. Voor geïnteresseerden kunnen we een rondleiding verzorgen. Zo maken mensen zelf de zorgboerderij echt van dichtbij mee.” 

Max Arends van Erve Bussink: “Er spelen grote kwesties bij aanbestedingen. Die willen gemeenten zo groot mogelijk doen, om zo weinig mogelijk overhead te maken. Daarbij willen we laten zien dat je het kind niet met het badwater moet weggooien. De zorglandbouw is heel efficiënt en kan een brede doelgroep bedienen. Ze vult gaten in het zorglandschap die er anders zeker zouden zijn. Het is het beste als doorverwijzers dit zelf kunnen ervaren. Daarnaast komt er ook een spreker en gaan mensen met elkaar in gesprek. Dat is ook erg belangrijk.” 

Vorig jaar organiseerden sommige zorgboeren ook bijeenkomsten speciaal voor doorverwijzers. Riekie Kappen van zorgboerderij Reek had er goede ervaringen mee, al had ze zelf corona en kon daarom alleen via het scherm meedoen. Zorgboerderij Reek biedt dagbesteding voor volwassenen en zorg en onderwijs op de boerderij voor kinderen. “We hebben goed kunnen laten zien wat we doen. We gaven een presentatie over wat we doen en hoe we de kernwaarden toepassen in ons dagelijks werk. Daarna heeft iedereen een rondleiding gehad. Ook was er tijd om informele vragen te stellen aan elkaar. Eén schooldirecteur die er was werd erg enthousiast”, vertelde ze toen.  

De datum moet nog definitief worden vastgelegd. Mochten meer groepen zorgboeren zo’n regionale doorverwijzerdag willen organiseren dan kunnen ze contact opnemen met hun regio en de Federatie voor ondersteuning (sprekers, presentatie, filmpjes).