Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

De Federatie Landbouw en Zorg is geschokt over de berichten uit het Inspectierapport over de mistanden in de woongemeenschap op een voormalige boerderij in Wedde, waarin nader wordt bericht over dingen die ook vorig jaar in het nieuws kwamen. Dit bedrijf is niet aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg. We leven ten eerste mee met de slachtoffers en hun naasten. Ten tweede voelen we ons gesterkt in ons streven naar meer kwaliteit en transparantie. We staan samen met onze aangesloten zorgboeren voor goede en waardevolle zorg. Daarbij maken we gebruik van  het Kwaliteitskader voor de zorglandbouw en het Keurmerk Kwaliteit laat je zien!.

Duidelijk is dat het werk op zorgboerderijen altijd uiterst zorgvuldig dient te gebeuren, gelet op de kwetsbare cliëntengroep waarmee wordt gewerkt. Zorgboerderijen moeten net als andere zorgaanbieders voldoen aan alle wet- en regelgeving en de normen en waarden zoals we die als samenleving hanteren. Daarom worden bij de 920 bij de Federatie aangesloten zorgboerderijen zaken als een keurmerk, risicoanalyses, externe controle en intervisie vereist; en is in 2022 ook een landelijk kwaliteitskader ontwikkeld in samenwerking met cliënten, toezichthouders, overheden en zorgboerderijen. Zo werken wij hard aan een sector waar goede en veilig zorg geleverd wordt.

De zorg op de bij de Federatie aangesloten zorgboerderij wordt gemiddeld met een 9 gewaardeerd. Wij betreuren het ook daarom ten zeerste dat het fenomeen zorgboerderij op deze manier in de media komt.

Op het NOS journaal van 21.30 en 12 uur mocht Maarten Fischer, directeur van de Federatie Landbouw en Zorg, vertellen hoe hij denkt dat dit soort misstanden kunnen worden voorkomen. "Zorgen dat zorgboerderijen deel zijn van een groter geheel en dat er een Blik van buiten komt." Zie het item op NOS.nl (ongeveer na 18 min)

Ook op RTV Noord mocht de Federatie een reactie geven. Luister hier terug hoe Maarten Fischer uitlegt welke controle mechanismen de Federatie heeft om misstanden te voorkomen. (vanaf 52 min op de teller die terugloopt, dus 8 min vanaf het begin)

In Trouw stond 13 februari een achtergrondverhaal. Zie hier de link.

Foto homepage: Persbureau Meter