Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

We krijgen als Federatie veel verzoeken uit het buitenland om Nederland te bezoeken of elders te spreken. We worden daar steeds strenger in, want andere landen helpen is niet onze kerntaak. We vinden het wel leuk om te doen, en doen dat soort dingen dan soms nog wel maar dan in onze eigen tijd. Dit keer kwam er zo'n kans voorbij voor Anouk Hafkamp, coördinator externe relaties. De Federatie Landbouw en Zorg was uitgenodigd om te spreken tijdens het ‘2023 International Symposium on Climate Crisis Action and Care Farming’ in Zuid Korea op vrijdag en zaterdag. Hiervoor hadden ze een aantal landen uitgenodigd om te spreken waaronder België, de Filipijnen, India en Nederland.

Voor Nederland is Anouk namens de Federatie gegaan. Zij heeft tijdens het symposium een presentatie gegeven over de zorglandbouw in Nederland. Hoe het is opgebouwd, waar je aan moet denken als je een zorgboerderij start en natuurlijk over de kernwaarden van de zorgboerderij. Deze gelden namelijk niet alleen voor Nederland, maar zijn toepasbaar op alle zorgboerderijen in de hele wereld, zo bleek ook daar.

De dag erna was er voor een andere groep genodigden een panelgesprek over Care Farming en Smart Farming. We hebben ook een aantal mooie projecten gezien, waaronder een heel grote kinderboerderij en een centrum wat helemaal was ingericht op het stimuleren van het lezen en schrijven van boeken. Dit was een soort zorgbibliotheek met allemaal mooie projecten. Daarna heeft Anouk voor de gemeente Gurye, Jeollanam-do een presentatie gegeven over de zorgboerderijen. Hier waren diverse personen vanuit de overheid aanwezig en een groep uitgekozen zorgboeren in spé, die vragen konden stellen aan de sprekers.

Hier ontstond een leuke interactie, waarbij er bijvoorbeeld vragen werden gesteld over hoe wij de veiligheid op de zorgboerderijen hebben geregeld. Bij deze laatste bijeenkomst was ook België, vertegenwoordigd door Willem Rombaut, nog aanwezig en hield ook een presentatie.

Zuid-Korea is nog op zoek naar hoe de zorgboerderijen in hun land passen. Zij zijn ook al diverse keren in Nederland geweest om te kijken hoe het hier is vormgegeven. De partijen die deze dagen aanwezig waren, richtten zich erg op de insteek van gezondheid op de boerderij. Zij zijn ook aan het onderzoeken wat het doet met je bloeddruk en zij zorgen dat er meer wetenschappelijk bewijs komt over het positieve lichamelijke effect van deelnemen op een zorgboerderij. Die wettenschappelijke onderbouwing kan gebruikt worden om de zorgboerderij te financieren. Vanuit de Federatie hopen we dat wij een steentje hebben kunnen bijdragen aan de wereldwijde vorming van zorgboerderijen.

En voor de reisliefhebbers onder ons: Zuid-Korea is een mooi land, met heel vriendelijke mensen en heerlijk eten!