Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Duizenden mensen kwamen zaterdag 3 juni een kijkje nemen op de Open dag op de zorgboerderij. Bijna zeventig zorgboerderijen stelden hun erf open, waardoor deelnemers aan hun naasten konden laten zien waar ze zoal mee bezig zijn. Ook kwamen er wethouders, case-managers, buren, vrienden en journalisten op af.

De deelnemende bedrijven waren verspreid over heel Nederland. In Oost-Nederland deden onder meer ‘t Hamel, zorgboerderij Daarom, zorgtuin Aardewerk en De Huppe mee. De organisatoren zijn enthousiast. Anouk Ankone van ’t Hamel heeft met haar partner Herman Pelleboer net het stokje overgenomen van Ans Rijpkema en Jan Nijboer. “We vinden het heel leuk te laten zien wie we zijn. Vanmorgen stonden en rijen voor de koffie, nu is het gezellig druk.”
Inderdaad is er overal wel iemand: kinderen aaien de hond of zitten op het springkussen, in de ‘Hooiberg’ is een rommelmarkt, muzikanten spelen een deuntje op de accordeon en Tania stelt haar schilderijen tentoon. “Zo krijgen mensen een indruk van wat we hier doen. We proberen mensen met dementie een goede dag te bezorgen.”
Op ’t Hamel zijn de negen kernwaarden van de zorglandbouw goed terug te zien. Er wordt iedere dag gezond gekookt, er wordt gewandeld, dieren verzorgd en geknutseld. “We vinden het heel belangrijk dat iedereen actief betrokken wordt bij de bezigheden”, zegt Jan Nijboer. Hij is zelf inmiddels vrijwilliger.

Jambee en tuin

Bij zorgtuin Aardewerk is het ook een gezellige drukte. In de schuur kunnen mensen meedoen met Jambee, wat op groot enthousiasme kan rekenen. Buiten is er uitleg over de gewassen en de seizoenen. Bezoekster Joke Waaijenberg uit Apeldoorn geniet enorm van de mooie tuin. “Heel leuk om eens op de zorgboerderij te kijken. Ik wist wel dat het bestond, maar was er nog nooit geweest. Het is prachtig hier.” Alles ziet er keurig en tegelijk fleurig uit. Een trotse zorgboerin Erica Overeem: “We hadden een mooie opening, waarbij zelfs de wethouder nog even kwam voor een woordje.’

Bij zorgboerderij Daarom laten deelnemers trots aan hun naasten zien wat ze doen. Theo heeft zijn dochter mee en vertelt: “Ik verzorg hier altijd de kippen. Dat is mooi werk.” Deelneemster Ingrid is het ermee eens: “Ik help Theo graag daarbij, en dan gaan we er daarna even in het zonnetje bij zitten kijken.”

Nederland heeft warm hart voor zorglandbouw

De Federatie is ook erg tevreden. “De zorglandbouw heeft vandaag laten zien waar ze voor staat, en duizenden mensen hebben laten zien dat ze de zorglandbouw een warm hart toedragen. Bij ons aangesloten zorgboeren hebben allemaal een kwaliteitskeurmerk en zetten zich vol in voor de kernwaarden die samen te vatten zijn onder de woorden Samen, Buiten, Gewoon”, zegt directeur Maarten Fischer.

Radio 1 maakte in de ochtend een reportage bij zorgboerderij De Huppe. Deze is hier terug te luisteren (vanaf 34 min)

Hart van Nederland maakte bij de Berner Boefjes een uitzending. Deze is hier terug te zien.

Ook besteedden diverse lokale kranten aandacht aan de Open dag, zoals De Toren uit Hardenberg,  Hoeksch nieuws uit de Hoeksche waard, Akkrums nieuws, de Barneveldse krant en de krant van Almere.