Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Astrid Platen van zorgboerderij Groenteboerinnetje in Ter Apel was een van de eersten die aankondigde dit jaar weer mee te doen aan de Open dag. “Zeker doen wij weer mee met de open dag. Vorig jaar was dit voor het eerst, was erg leuk, dus absoluut voor herhaling vatbaar.”, schreef ze.
Telefonisch licht ze toe: “De deelnemers, die vorig jaar meededen, hebben rondleidingen gegeven aan familie en bekenden. Ze waren erg trots op wat ze bij ons doen en de familie was veelal positief verrast. ‘Wat is hij hier actief, thuis zit hij alleen maar op zijn telefoon’, hoorde ik bijvoorbeeld van een ouder. Zelf merk ik het ook. Dat deelnemers soms mopperig binnenkomen en zingend weer naar huis gaan. Daar doe je het voor.”
De kleinschalige zorgboerderij vangt thuiszitters op en probeert hen weer wat te leren. “Met de moestuin en het koken brengen we taal en rekenen onder de aandacht. Zo maken we zelf receptenboeken en rekenen we uit hoeveel materiaal we nodig hebben. Ieder doet op eigen niveau mee. Zoals met groente kweken: de een schoffelt, de ander oogst en weer een ander kijkt mee bij de verkoop.”
Omdat Groenteboerinnetje veel last heeft van wisselende ambtenaren bij de gemeente, moet de zorgboerderij vaak opnieuw haar verhaal vertellen. “Anders lopen indicaties zomaar af.” Daar kan een Open dag ook bij helpen, denkt ze. “Ik wil het dit jaar wat grootser aanpakken en ook proberen de burgemeester of wethouder erbij te krijgen. We moeten laten zien wat we doen, anders worden we te makkelijk opzij geschoven.” Doe je ook mee? Ook als je 3 juni niet kunt, maar een andere dag kiest, krijg je een vermelding op de website.