Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Zaterdag 25 juni is het na drie jaar weer tijd voor een Open dag op de zorgboerderij. In het hele land openen zorgboerderijen aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg hun deuren. Zie voor alle deelnemende zorgboerderijen www.zorgboeren.nl/open-dag

Tijdens de Open dag laten zorgboerderijen zien wat ze doen. Veelal zijn er deelnemers (hulpboeren) aanwezig, worden er producten van eigen boerderij aangeboden en zijn er kinderactiviteiten.

Kwaliteitskader
Dit jaar gaat de speciale aandacht naar het nieuwe Kwaliteitskader van de Zorglandbouw, dat 2 juni is gelanceerd. Zorgboerderijen zijn professionele zorgaanbieders, in een hele bijzondere setting. Het kwaliteitskader zorgt dat dit goed georganiseerd wordt. Daarnaast werken ook alle bij de Federatie aangesloten zorgboeren met een keurmerk. Hiermee wordt gecontroleerd of aan alle normen en wetten in de zorg is voldaan.

Maarten Fischer, directeur van de Federatie: “Onze zorgboeren hebben iets unieks in handen, wat natuurlijk wel moet voldoen aan alle regels voor de zorg. Die kernwaarden, én de professionaliteit, die hebben we nu op een vooruitstrevende manier samengebracht. Ook andere zorgaanbieders en landelijke overheden zijn onder de indruk van de manier waarop we dat gedaan hebben. Ze noemen het een voorbeeld voor de zorg in brede zin. Daar zijn we als sector best trots op.”

In het kwaliteitskader zijn de kernwaarden van de zorglandbouw vastgelegd, zoals Ik word gezien en gehoord, Ik beweeg veel, Er is ruimte en ik kan veel buiten zijn of Ik kan kiezen uit nuttig werk. Deelnemer Roy vertelde tijdens de lancering van het Kwaliteitskader: "Ik ben heel graag buiten bezig. Met hout en in de tuin, ik doe allerlei klusjes. Daarvoor kom ik elke dag met plezier mijn bed uit."
De kernwaarden vallen allemaal onder de kernwoorden Samen, Buiten en Gewoon. Op zorgboerderijen staan deze kernwaarden voor de deelnemers centraal. De persoonlijke aandacht, het buiten zijn, de dieren en de moestuin zorgen dat mensen zich verbonden en waardig voelen, wat voor heel veel deelnemers fijn en helend is. 

Leuk gezinsuitje
De zorgboerderijen die aangesloten zijn bij de Federatie, hebben materiaal gekregen om deze kernwaarden toe te lichten en zullen dit tijdens de Open dag benutten waar dat kan. Daarnaast is het vooral ook een leuk uitje voor het gezin, waarbij er vaak dieren geaaid kunnen worden, producten geproefd en soms is er nog een optreden. Kijk even op zorgboeren.nl voor een deelnemende zorgboerderij bij jou in de buurt! Let wel even op: sommige zorgboerderijen zijn een andere dag geopend, kijk dus even goed welke dag en tijd de zorgboerderij in jouw buurt open is op zorgboeren.nl/open-dag