Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hielpen zaterdag mee op zorgboerderij Op Aarde in Brielle met Nl Doet. “Het was een grote verrassing. Wij wisten het een week vantevoren, maar mochten niets zeggen. Dus de voorbereidingen moesten in het geheim. Zo hebben we een perskamer ingericht maar bleken er uiteindelijk veel meer journalisten te komen dan verwacht”, zegt zorgboer Arjan Monteny.

“De vrijwilligers konden we een half uur vantevoren inlichten. Dat was wel even schrikken, tegelijk was het te kort dag om er nog verbouwereerd over te kunnen zijn. Gelukkig was de persoonlijk adviseur van de koning aanwezig die de omgangsvormen uitlegde.”

Stal uitmesten
En, was het koninklijk paar een beetje handig? “Ik heb samengewerkt met Máxima, nou die wist wel van aanpakken. Ik wilde haar alleen de tuinmeubelen laten opknappen, maar zij ging daarnaast fanatiek een stal uitmesten.” Koning Willem-Alexander ging de appel- en perenbomen snoeien, waar Máxima nog een grapje over maakte: “Nu maar hopen dat er nog appels komen.” Gelukkig was het onder deskundige leiding, aldus de koning.

Zorgboerderij heeft koninklijke belangstelling
Onder het werk praatte Arjan met Máxima over haar hondje, maar kwam ook de zorglandbouw ter sprake. “Het blijkt dat het koninklijk paar echt fan is van onze sector. Ze zijn ook goed op de hoogte. Ze weten hoe het twintig jaar geleden klein begon en de sector nu een serieuze speler in de zorg is. Een gesprek mag niet over politiek gaan, maar ik heb wel kunnen vertellen hoe de zorgzwaarte toeneemt.”

Koning Willem-Alexander benadrukte nog de belangrijke rol van vrijwilligerswerk. “Zonder vrijwilligerswerk valt Nederland uit elkaar. Het leuke ervan is dat je op een laagdrempelige manier allerlei mensen ontmoet, met allerlei beroepen. Het samen werken verbindt.”

De koningin sprak aan het eind grote waardering uit voor de zorgboeren Arjan en zijn partner Ronald van de Vliet. “Ze hebben ervoor gekozen de plek niet voor zichzelf als fijne woonplek te benutten, maar ze delen de plek met heel veel mensen. Die kunnen zo ontspannen in de natuur zijn. Dat vind ik prachtig.”

Over Nl Doet
Nl Doet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland met dit jaar 5500 locaties, gesponsord door het Oranjefonds, waar het koninklijk echtpaar beschermpaar van is. De meeste locaties werden opgeknapt, in een enkel geval was er een ontmoeting of werden vrijwilligers geworven voor de rest van het jaar. Zorgboerderij Op Aarde deed voor de tiende keer mee in haar tienjarig bestaan.

Zie de nieuwsbrief van Op Aarde voor hun eigen verslag, het verslag vanuit het Koninklijk huis, het filmpje op Youtube van Justine Marcella, Rtl Boulevard voor veel foto's of het NOS journaal van 12 maart (vanaf 13 min). Ook internationaal kreeg het bezoek aandacht, zoals in de Britse royalty pers.

Foto: Oranje Fonds – Remco de Waal