Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Steeds meer zorgboerderijen en regionale organisaties hebben cliëntenraden. In het project Kracht van de Zorglandbouw hebben wij ook veel met deelnemers en mantelzorgers gesproken en hebben duidelijk gemerkt hoe goed het is om ook op landelijk niveau af en toe door hun ogen naar ons werk en de sector te kijken. Samen met de regionale cliëntenraden hebben wij daarom een landelijke klankbordgroep geformeerd. Deze klankbordgroep bestaat uit een aantal deelnemers en aanverwanten van deelnemers uit het hele land; elk met een eigen inbreng en visie. Vrijdag 6 oktober werd de eerste bijeenkomst georganiseerd.

We zijn erg gastvrij ontvangen door Zorgboerderij Blommendal in Stoutenburg. De uitgebreide rondleiding gaf ons een inkijkje in de dagelijkse activiteiten van deelnemers en medewerkers op deze zorgboerderij. Het leverde veel herkenning en gesprekken op over zorgboerderijen, en vooral ook over het gevoel van gemeenschap en het werken met de dieren.

De vraag en meteen het thema van deze 1e bijeenkomst ‘vind je dat je echt invloed hebt op de zorg en de zorgboerderij’, leverde een ongedwongen discussie op in de groep. Over het algemeen voelt men zich op zorgboerderijen juist heel goed gehoord, maar er waren ook suggesties voor verbetering. We hebben ook gesproken over de inzet van vrijwilligers op zorgboerderijen, waarin grote verschillen zijn, maar wat als heel positief wordt ervaren. Daarnaast kwam de waarde van een agrarische achtergrond en/of opleiding – naast zorgopleidingen- van de eigenaren en medewerkers aan bod. Het kan helpen om de unieke meerwaarde van zorgboerderijen tot uiting te laten komen.

De eerstvolgende bijeenkomst is gepland in het voorjaar 2024 en heeft als thema ‘Veilige Zorg’. We zien ernaar uit elkaar weer te ontmoeten. Wil je meer weten over deze landelijke klankbordgroep, of wil je meepraten, neem dan contact op met ons secretariaat.