Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Een aantal zorgboerderijen in Nederland telen speciaal voor mensen in armoede groente en fruit; zogenaamde Vriendentuinen . Voedselbanken hebben steeds vaker een tekort aan verse groente en fruit en zijn heel blij met extra aanvoer. De Federatie Landbouw en Zorg, Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg en Stichting Doen organiseren komende anderhalf jaar een project, waarin plek is voor vier nieuwe vriendentuinen. Onder het mom Verse Vitamines voor de Voedselbank! Zal de Federatie helpen met het crowdfunden van deze nieuwe plekken.

Land in Zicht in Amersfoort, zorgboerderij Slangenburg uit Doetinchem en De grote Wiede in Nunspeet gaan ermee aan de slag. Ook zitten er nog een paar aanstaande vriendentuinen in de pijplijn. In deze nieuwsbrief stellen we twee initiatiefnemers voor. Zorgboerderijen die ook interesse hebben kunnen mailen naar EllenOomen@zorgbelanginclusief.nl

Zorgboerderij Land in Zicht in Amersfoort, Vathorst gaat verhuizen naar een groter stuk land. Daar wordt ook plaats gemaakt voor een Vriendentuin. Hier komen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en straks ook kinderen. Yuri Cohen is de eigenaar.

“Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind dat mensen uit de stad binding hebben met de aarde. Met natuur, om van te genieten en van te eten. Binding met een stukje grond is heel belangrijk om je thuis te voelen. Je kunt er jezelf ervaren. Natuur doet iets met de mens.

Ik zou het mooi vinden als mensen zelf hun groenten komen oogsten. Hier op de boerderij ontstaat zo contact met zorgvragers, vrijwilligers en begeleiders. Als je je zo onder de mensen begeeft, voel je je vanzelf minder eenzaam. Zeker als er lotgenoten tussen zitten.

Ik denk wel dat het voor de ene persoon lastiger is te komen dan voor de andere. Schaamte speelt vaak een rol. Als ze echter mee gaan werken, doen ze ook iets terug. Dus dan zullen ze zich er heel anders over voelen. 

Ik wil ook graag die boerderij zijn waar mensen komen. Tegenwoordig zijn boerderijen net fabrieken waar geen bezoeker welkom is. Vroeger was een boerderij veel meer de plek waar jong en oud elkaar tegenkwam.

Voor de deelnemers aan de zorgboerderij is het ook mooi om werk te doen waarvoor ze gewaardeerd worden. Ze gaan zich waardevol voelen als ze er zoveel toe doen, namelijk als ze verse vitamines aan de voedselbank leveren!”

Yuri gaat ook bedrijven benaderen mee te investeren in het project. Meer info is straks te vinden op www.landinzicht.net

De Grote Wiede in Nunspeet is een biologisch-dynamische kwekerij met een grote moestuin, een boomgaard een kruidentuin en een tunnelkas, naast koeien en kippen. De gekweekte groentes gaan naar deelnemers die er deels ook wonen en naar groentepakketten.

Tuinder Johan vertelt: “We willen graag wat extra oogsten om ook pakketten te leveren aan Voedselhulp in Nunspeet. Het zal niet genoeg zijn om de 50 gezinnen die er eten halen wekelijks te bedienen, maar misschien wel eens per maand.

Dat doet Johan graag. “Ik kan het goede eten leveren aan restaurants waar mensen komen die het toch al goed hebben. Maar ik kan het goede eten ook beschikbaar stellen aan mensen die het het hardst nodig hebben.”