Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Bij zorgboerderij Wienes in Hegelsom brak afgelopen zomer een brand uit. De mestverwerkingsunit naast de kippenstal was gaan broeien. Gelukkig kon de brandweer het blussen voordat er mensen of dieren in gevaar kwamen. Zorgboerin Marieke Claessens weet nu wat te doen bij een volgende calamiteit: de rust bewaren. Dat ging haar en haar team goed af en had tot positief gevolg dat geen van de deelnemers een onveilig gevoel kreeg.

Marieke: “We roken al een paar dagen een wat vreemde lucht, maar dachten dat het door de buurtbarbecues kwam. Op zondag werd de geur echter wel erg sterk en toen we gingen kijken, zagen we rook door de kieren van de mestverwerker komen. We hebben meteen gehandeld: ik belde de brandweer, mijn man ging met een hesje op de weg staan om de brandweer de weg te wijzen en de medewerker die zijn dienst er net op had zitten bleef nog even om de brandweer te helpen. Een ander ging met logeetjes en bewoners, die net de dieren binnen hadden gezet, naar het Stalhuis, een eindje bij de brandende mest uit de buurt.

De brandweer wist niet wat ze konden verwachten dus werd er een middenbrand gemeld, wat leidde tot diverse brandweerauto’s en sirenes. Politie kwam om de straat af te zetten voor pottenkijkers. Marieke: “Helaas wist een man met twee kinderen zich er toch langs te praten, om te kijken, en werd een bewoonster juist tegengehouden. Gelukkig kwam mijn dochter er net met de hond aan en kon zo de agenten overtuigen de bewoonster door te laten.”

De brand werd snel geblust, nadat de medewerker de mestverwerker open wist te krijgen. Marieke was de eerste dag druk met alles regelen, en besloot niet apart in te gaan op goedbedoelende appjes van onder andere personeel en ouders. “Dan krijg je snel ruis op de lijn.” Ze heeft de dag erna een volledig bericht opgesteld in de mail en dat naar iedereen gestuurd. “Zo kreeg ieder op hetzelfde moment hetzelfde bericht.”

Medewerkers reageerden heel prettig, vond Marieke. “Sommigen schreven even een berichtje dat ze standby stonden, maar ze kwamen gelukkig niet allemaal hierheen. Dat had de commotie alleen maar vergroot. De bewoners en logeetjes van de zorgboerderij hebben nu heel weinig meegekregen van de brand en kampen dus ook niet met angsten.”

Zou Marieke bij een volgende calamiteit anders handelen? “Ik zou wel zorgen dat de BHV hesjes wat meer voor het grijpen liggen. Verder zou ik iedereen die zoiets overkomt willen aanraden ook vooral kalm te blijven en rustig de tijd te nemen voor de communicatie.”

Foto: www.nuhorstaandemaas.nl