Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Van een enkeling tot 3200 mensen: het aantal bezoekers per zorgboerderij liep nogal uiteen op de landelijke Open dag op de zorgboerderij 25 juni. In totaal zullen er landelijk duizenden mensen op bezoek zijn geweest. Alle zorgboeren waren het erover eens: het organiseren van een Open dag is zeer de moeite waard. Op de dag komen veelal familieleden van deelnemers, die zo eens zelf kunnen zien wat hun kind, partner of (groot)ouder er zoal doet. Er komen doorverwijzers en zakenpartners, zoals leveranciers of afnemers. “En door de kernwaarden in de praktijk te laten zien, krijgen mensen er echt een gevoel bij”, zegt Nicolien Kuiper van de Roccohoeve. We maakten er een videoverslag van.

Volgens Astrid Platen van Groenteboerinnetje is een Open dag heel waardevol voor deelnemers: “De familie en bekenden van de aanwezige deelnemers waren oprecht geïnteresseerd, kregen een rondleiding van de deelnemer, dit was erg leuk. Het was een kleine groep van belangstellenden, maar wel van grote waarde voor de deelnemers, zij konden vol trots laten zien waar ze hun dagen doorbrengen, wat ze leren, wat ze allemaal doen.

We hebben ook de kernwaarden laten zien en besproken, dit was volgens de belangstellenden duidelijk te zien aan de omgeving en aan werkzaamheden/activiteiten die zoal plaatsvinden bij de zorgboerderij, en aan de omgang met onze deelnemers, ook niet geheel onbelangrijk.”

Elwin ten Hove van zorgboerderij Buitenhove zag ook vooral deelnemers en hun familie komen: “Wij hebben zaterdag genoten met onze deelnemers, hun familie en veel mensen uit de buurt die een kijkje kwamen nemen. Het was één groot feest hier. Er zijn ongeveer 125/150 man geweest.” 

Bij Plusboerderij in Wapserveen kwamen zo’n 300 mensen langs. Ondanks dat bleef de plek rust uitstralen. “‘Weet je wat ik het mooiste compliment vond?’ zegt orthopedagoog Rikke ‘Dat er meerdere mensen waren die zeiden dat ze de rust die de plek uitademt zo fijn vinden. Terwijl het niet bepaald rustig was.”

“We horen het vandaag heel veel complimenten over onze plek”, vertelt oprichtster en huisarts Ghislaine. “Dat is leuk, want we hebben de afgelopen jaren heel veel tijd, geld en energie gestopt in het nog mooier maken van de boerderij. Dat heeft echt gewerkt. We horen van veel bezoekers vandaag terug dat ze het bijzonder vinden dat we een plek hebben weten te maken die zo afgestemd is op kinderen die hier komen.”

Karlijn Hupkes van Hof Noord Empe: "Het was een groot succes! Behalve het perfecte weer hebben we echt genoten van de relaxten sfeer ondanks dat we ruim 300 gasten hebben mogen ontvangen. We hadden een informatieve speurtocht voorbereid over ons erf, wat erg goed liep. We zijn overgoten door complimenten en positieve reacties!"

Clarina Roebroek van de Roebroekhoeve: “Het was lekker druk, denken zo'n 500 tot 700 mensen hier te hebben gehad. Voor ons al heel wat. We hebben de veel burgers uit de buurt gehad en hebben ons als zorgboerderij gepromoot.”

Freek Koster van Refaja: “Onze open dag was met name gericht op het netwerk van onze deelnemers. Uiteraard kwamen er ook een aantal mensen van buiten, die wij op die manier een kijkje in onze keuken konden geven. We hadden een hele gezellige middag samen." Freek wist ook nog de leuke podcast van Hulpboer Harm onder de aandacht te brengen, die op Spotify te vinden is.

Terwijl veel bestaande zorgboerderijen vol zitten en wachtlijsten hebben, zijn er ook nog starters met plek die dit mooi konden laten zien. Zo ook De Waardetuin in Leidschendam-Voorburg, voor volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking en Alzheimer. Hier kwam FLZ-voorzitter Maaike de Vries langs. “Ze hebben het mooi voor elkaar en zijn helemaal klaar voor bezoek.”

Litske Moerland van Boerderij Den Hof: "We hebben een geweldige open boerderijdag gehad, nadat we dit 2 jaar hebben moeten overslaan. In de middag hebben we best wat regen gehad, maar dat mocht de pret niet drukken en zelfs in de regen waren er nog mensen aan het rondkijken en kinderen aan het spelen en aan het springen op het springkussen. We hebben met 80 vrijwilligers uiteindelijk een open dag mogen draaien, waarbij we 3200 gasten hebben mogen ontvangen op de boerderij. We kregen heel veel mooie reacties."