Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Zorgboerin Mieke van Dragt van De Viermarken is spreker tijdens het congres (Niet) roken in de zorg op 30 november. Zij zet de rokers aan het stuur van het niet-roken beleid.
Mieke: "Op ‘De Viermarken’ zijn veel mensen die roken. Roken is voor sommigen ook het enige middel om enigszins te kunnen ontspannen en stress kwijt te raken. Veel van deze mensen hebben ook al diverse pogingen ondernomen om van het roken af te komen, ook wel meegedaan aan stoppen met roken programma’s.
Om dan te komen tot een rookvrije organisatie is best een groot punt. We willen namelijk ook niet dat onze mensen op de openbare weg gaan staan roken. Dit is gevaarlijk en uiteindelijk bereik je daar je doel ook niet mee: dat mensen stoppen met roken. Maar goed, we willen wel naar een rookvrij erf en uiteindelijk hopelijk naar een rookvrije organisatie. We hadden al bedacht waar we een paar plekken wilden maken waar nog gerookt zou mogen worden en dit dan geleidelijk afbouwen. Eén van de rokers, waarvan ik weet dat stoppen wel een wens is, maar vanwege de problematiek (nu) niet haalbaar is, zei vervolgens tegen mij:  'Als het hier nu ook al zo moet, dan kap ik ermee.'

Dat maakte dat ik me bedacht dat we het misschien niet goed aanpakten. Wij, niet rokers, hebben makkelijk praten hoe we de rokers van het roken willen krijgen.  Waarom vragen we het de rokers zelf niet hoe we naar een rookvrij erf kunnen komen en hoe we zorgen dat niet rokers zo min mogelijk overlast hebben van rokers.  Dit heeft tot de volgende aanpak geleid.  We hebben nu in plaats van een aantal plekken waar gerookt mag worden, gekozen voor een aantal plekken waar niet gerookt mag worden. Dit is voor alle ingangen van gebouwen en het centrale terras. Rokers spreken elkaar aan als zij zien dat iemand op een plek rookt waar het niet mag. We zorgen voor een droge plek buiten waar gerookt mag worden.

Er mogen geen sigaretten gebietst worden, of uitgedeeld worden. Hoewel roken in Nederland duur is , halen veel van onze mensen in Duitsland sigaretten, waar de prijs vele malen lager is. Dit is een bijkomend probleem, waardoor de financiële stimulans om te stoppen met roken veel minder is. Toch bespreken we regelmatig met rokers wat roken ook financieel kost en wat je allemaal zou kunnen doen als je je geld niet aan sigaretten uitgeeft. Tot op heden werken de niet-roken plekken goed. Ons personeel hoeft niet als politieagent op te treden en de onderlinge sfeer tussen rokers en niet rokers is ook goed. In het voorjaar 2024 gaan we samen met de rokers de volgende stap op weg naar een rookvrije organisatie bespreken. De rokers weten dit en kunnen zelf al bedenken wat een haalbare stap voor hen is."