Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Bij zorgboerderij Leekzicht in Boerdonk is veel aandacht voor de kernwaarden van de zorg, die de basis vormen voor het nieuwe Kwaliteikskader. Dit gaat weergeven wat de zorglandbouw inhoudt. Er zijn er negen:

  1.     Ik word gezien en gehoord
  2.     Ik hoor erbij en ik doe mee
  3.     Het is op de boerderij net als in het gewone leven
  4.     Ik krijg de kans om te leren
  5.     Ik kan kiezen uit nuttig werk
  6.     Ik beweeg veel op de boerderij
  7.     Er is ruimte en ik kan veel buiten zijn
  8.     Het ritme op de boerderij geeft mij houvast
  9.     We eten samen gezond

“Eigenlijk komen alle kernwaarden bij ons voor, maar enkele springen er wel uit. ‘We eten samen gezond’, ‘Het is op de boerderij net als in het gewone leven’, ‘Ik word gezien en gehoord’ en ‘Ik hoor erbij en doe mee’ zijn de belangrijkste volgens zorgboerin Helmi van Asseldonk- van Rooij.

“We leven grotendeels zelfvoorzienend van vers eigen verbouwd eten en eigen gehouden varkens en koeien”. Gezond voeding vinden we heel belangrijk. Goed eten, maar ook goed drinken. Bij onze doelgroep, ouderen met en zonder dementie, is dat nog wel eens een uitdaging. We hebben daarom een strak beleid op het aanbieden van vocht. En onze gastvrouw is thuis in moestuin en keuken. Zij heeft geen zorgtaken maar is er speciaal om het samen gezond eten te bewaken.”

We vinden het super belangrijk dat alle mensen hier als normaal worden gezien. We willen hen niet betuttelen, en in hun waarde laten. We bieden echte nuttige werkzaamheden aan, die goed kunnen lukken. Dat is onze ‘hersentraining’. Het is altijd echt zinvol, en geen werk om het werk.

Daarbij kijken we wat iemand past. Dieren verzorgen, meehelpen in de moestuin of met het koken. De een wil zich wel ergens op vastleggen, de ander helpt liever mee met losse klusjes. Alles is goed. De een is vergeetachtig, de ander kan slecht bewegen. Door mensen met verschillende zorgvragen in groepjes te combineren, kunnen ze elkaar helpen en komen zo samen een heel eind.