Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Erica Overeem van Zorgtuin Aardewerk uit Twello werkt met haar groep op een weelderige groentetuin. Ze oogst dan ook volle ladingen zomerse groenten, met name courgette. Die gaan niet allemaal vers de deur uit: ze maakt ze ook in voor winterse tijden.
“Het is zo jammer als de courgettes te groot worden, dan zijn ze niet lekker meer. We oogsten hele ladingen, waarvan we een deel inmaken in zoet-zuur met kruiden. Lekker bij de stamppot in de winter, als een soort augurk.”

Hoe gaat het in zijn werk? “Na het oogsten wassen we de courgettes en snijden het in kleine blokjes. Doe er wat zout op en zet het een paar uur weg. Daarna spoel je het zout eraf. We doen het in schone potjes met ui, paprika, venkel en soms een pepertje of wat je maar lekker lijkt. Dan koken we een hete brij van azijn met een beetje suiker. Dat gieten we er heet overheen in de potjes, zodanig dat de courgette en kruiden onder het vocht staan. Snel de deksel erop draaien. Dan keren we de potjes om en laten ze een nacht staan. De volgende dag draaien we de potjes om en maken we er labeltjes aan.” Tip: zet de potjes op een natte vaatdoek, dan knappen ze minder snel.

Erica: “Het mooie is dat iedereen eraan mee kan doen. Het eigenlijke inmaken moet met een hete brij en heel snel, dat is niet voor iedereen weggegeld. Maar het oogsten, het wassen, het snijden en het maken van een mooi labeltje kan bijna iedereen.”
Behalve courgette op zoet zuur maakt Aardewerk ook kruidenzout (zout met een pepertje) en verrijkt suiker met bijvoorbeeld pepermunt of bloemblaadjes voor de patisserie. “En we leveren eetbare bloemetjes aan een restaurant”, zegt ze trots. Als voorbeeld noemt Erica rozemarijn, goudsbloem, theunisbloem, korenbloem en klaproos. Het zeezout mengen met pepertjes is een winters klusje. 
De potjes courgette kosten 3 euro en vinden gretig aftrek in het eigen winkeltje. Het kruiden zout kost € 2,75 en loopt ook goed. De suiker mengsels gaan voor 2 euro weg.